Dünyanın en önemli petrol taşımacılığı şirketlerinden birisi olan, Azeri iş adamı Mübariz Mansimov'a ait Palmali Holding ile Türkiye’nin en gelişmiş tersanelerinden birisi olan İhsan Kalkavan'a ait Beşiktaş Tersanesi, 2012 yılının en önemli işbirliğine imza attı! Palmali Holding, Beşiktaş Tersanesi’nde 3 adet çok özel maksatlı petrol platformu hizmet gemisi inşa edeceğini duyurdu.

İMZALAR ATILDI

Denizcilik sektörünün en önemli anlaşmalarından birisine imza atan Palmali Holding ve Beşiktaş Tersanesi, dün, bu işbirliğinin ilk adımını Palmali Grup Birinci Başkan Yardımcısı Marif Mansimov, Palmali Grup CEO’su Alaattin Aykaç ve Beşiktaş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Kalkavan’ın katılımıyla The İstanbul Edition Hotel’de gerçekleşen basın toplantısında attı.

Palmali Holding, Beşiktaş Tersanesi’nde 3 adet çok özel maksatlı petrol platformu hizmet gemisi inşa ettireceklerini ve 2013 yılı başında başlayacak olan projede, platformların 2014 yılında Beşiktaş Tersanesi tarafından kendilerine teslim edileceğini duyurdu.
 
120 MİLYON DOLARLIK ANLAŞMA

3 gemilik yeni anlaşmanın toplam yatırım bedeli yaklaşık 120 milyon dolar olarak ifade edildi. İnşa edilecek petrol platformu hizmet gemileri Palmali Holding tarafından Rus petrol şirketi Lukoil'e uzun süreli bir anlaşma ile kiralanacak. Söz konusu gemiler Lukoil, tarafından Kuzey Hazar Denizi’nde 2005 yılında bulunan ve 2020 yılına kadar en az 16 milyon ton petrol üretmesi ön görülen Yuri Kachirgin, Filanovsky off-shore kuyularında kullanılmak üzere ısmarlanmış olduğu ifade edildi.Beşiktaş Tersanesi ve Palmali Holding 2012 yılının mart ayında, yine aynı petrol havzasındaki petrol platformlarını inşa edecek T-şekilli çok maksatlı ve vinçli inşaat barcının yapımı için anlaşmıştı.  

 15 EKİM’DE TESLİM

49.4 milyon dolarlık bu gemi inşa projesi çerçevesinde barcın Palmali Holding’e tesliminin 15 Ekim 2012’de gerçekleşmesi planlandığı belirtildi. Palmali Holding sahip olduğu 150 adet petrol tankeri ile Rus ve Azeri petrollerinin denizyolu ile taşınmasında çok önemli bir paya sahip oldukları söylendi. Palmali Holding’in iş genişletme ve çeşitlendirme stratejisinin parçası olan bu yüksek katma değerli ve özellikli gemiler ve barcı, şirket açık deniz (off shore) petrol çıkartma faaliyetlerine yönelik hizmet veren uluslararası Rus firması Lukoil için, Beşiktaş Tersanesi’nde inşa ettikleri belirtildi.


AVRUPA’NIN EN FAAL GEMİ TAMİR TERSANESİ

Palmali Holding, son 3 senedir Beşiktaş Tersanesi’nde toplam 6 adet tanker ve 1 adet çok özel nitelikli petrol platformu inşa gemisi yapıldığı ifade edildi. Ayrıca Yalova’da Kurulu Beşiktaş Tersanesi ise Avrupa’nın en önde gelen tersanelerinden biri olduğu belirtilmekte ve 130.000 m2 alana kurulu tersanede 1200 kişinin çalışmakta olduğu söylendi. Beşiktaş Tersanesi senede 150 gemi tamir, 10 gemi inşaa kapasitesine sahip, 3 adet büyük gemi havuzu ve 1.7 km iskele kapasitesine sahip olan tersane Avrupa’nın en faal gemi tamir tersanelerinden biri olduğunu da belirtilmektedir.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK GELİŞİMİ SOVYET DAĞILMASIYLA OLDU

Beşiktaş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Kalkavan’ın Açıklaması’nda “Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkinin, boğazda denize atlayan gemiciler olduğunu, buna şahit olanların ise boğazı seyreden insanların olduğunu söyledi”. Türkiye’nin Makro Ekonomik anlamdaki en büyük probleminin komşularıyla hiçbir ilişkisinin olmamasından kaynaklandığını, dünyada hiçbir gelişmiş ekonominin olmadığını, Ticaretin büyük kısmını komşularıyla yaptığını dile getiren Kalkavan, 80’li yıllarda Türkiye’nin komşularından, Bulgaristan ile problemlerimizin olduğunu ve oradaki Türk asıllı kişilerin yaşadıkları, Yunanistan ile Kıbrıs meselesinden süre gelen problemlerin olduğunu, Suriye, İran, Irak ise o dönemde, terörist devletleri olarak kabul edilen devletler olduğunu söyledi. 90’lı yıllarda ise Türkiye’deki açısından en büyük değişimin Sovyetler Birliğinin dağılması olduğunu ifade etti. Oradaki çok ciddi geleceği olan hem Türk, hem Rus olan kişilerle tanıştıklarını belirtti. 

AZERBAYCAN TÜRK İLİŞKİSİ YOKTU

80’li yıllarda Azerbaycan ve Türkiye ilişkilerinin o yıllarda olmadığını ve Azerilerin bizi tanımadıklarını söyledi. Bugün ise Azerbaycan ve Türk Cumhuriyetlerine gittiğimiz zaman, Türkiye’nin illerinden farksız olmadığını belirtti.

Kalkavan, Palmali Holding’in Türkiye’deki yapılanmasını takip ettiğini, Rusya’nın ve Azerbeycanın ihraç yüklerinin taşımacılığını yapan bir şirket olduklarını söyleyerek son yıllarda ise yoğun bir gemi inşa işlevliklerinin olduğunu açıkladı. İhsan Bey ile Mubariz Bey’in yakınlığının ve şirketin geçmişten gelen kuvvetli iş birliği sayesinde, özellikle son yıllarda gemi inşa projelerinin gerçekleştiğini belirtti.

TARİHİ BİR GÜN

Palmali Holding’in çok sayıda nehir gemisinin var olduğunu vurgulayan Kalkavan, bu gemilerin her gün boğazdan geçtiğini söyleyerek bu gemilerin Beşiktaş Tersanesinde yapıldığını anlattı. Rusyanın bu gemileri 100 yıldır kullandığını ve Rus tersanelerinde yapıldığını söyleyen Kalkavan, bugün Rusya’nın ihraç yüklerini taşıyan gemilerin Türkiye de yapıldığını ifade etti. 

Dünyada açık deniz petrol üretiminin son derece hızlı bir şekilde arttığını dile getirdi ve bu anlamda açık deniz petrol üretimini destekleyen platform hizmet gemileri, Platform inşa gemilerinin, dünyanın her yerinde, Azerbaycan’ında, Rusya’nın da buna ihtiyacı olduğunu açıkladı. Bugün yapılan anlaşmanın, Hazar Denizin de çalışacak Platform Hizmet Gemilerinin inşa anlaşması olduğunu ve Palmali Holding adına tarihi bir gün olduğunu söyledi.

DENİZCİLİK İNŞAAT SEKTÖRÜ ÇÖKTÜ

Anlaşma öncesinde Palmali Grup Birinci Başkan Yardımcısı Marif Mansimov da bir konuşma yaptı. Mansimov, " Bugün Palmali Holding ile Beşiktaş grup arasındaki anlaşmayı Rusya, Azerbaycan ve Türkiye ile ilişkilerin gelişimi konusunda bir araç olarak görüyorum. Bu, işin başlangıcıdır. Biz bununla Türkiye'deki projelerimize devam edeceğiz. Bu gemiler eskiden Rusya'da yapılıyordu. Bugün Türkiye'de yapılıyor. Hazar denizinin kuzey bölgesinde Lukoil'in yıllardır petrol arama çalışmaları vardı. Bu çalışmalar 2005 - 2006 senesinde bitti. Bu platformların 20 senelik işletmesi bizde bulunmaktadır. Biz bu işi daha önceden Singapur'da yaptık. Şimdi bu işi Beşiktaş tersanesinde yapıyoruz. Çok memnunuz. Çok kalifiye çalışıyorlar. Bu yeni yapılacak gemiler de aynı şekilde o bölgede hizmet verecek " şeklinde konuştu. Mansimov, " Denizcilik sektörü tüm dünyada çökmüş vaziyettedir. 100 milyar dolarlık şirketler bile siparişlerini yerine getiremiyor ama buna rağmen Palmali ile Beşiktaş arasındaki anlaşma Türkiye'deki binlerce çalışan arkadaş için iş sağlayacaktır. Bu minimum 2 - 3 sene garantili bir iştir " dedi. 
 
BEŞİKTAŞ TERSANESİ BU KAPASİTEYE SAHİP

Palmali Grup CEO'su Allaattin Aykaç ise, " Bu, açık deniz inşaatı için yaptığımız yatırım 200 milyon doların üzerinde toplamda. Bunu ülkemiz sınırları içinde kalan katma değer olarak görüyoruz. Bunu Beşiktaş yapamasaydı Türkiye'de bunu yapabilecek ikinci bir tersane yok. Onun için bu stratejik ortaklıkta Beşiktaş kurumuna teşekkür ederim. Palmali Holding olarak da biz değişen süreci ve ekonomik değerleri gözününe alarak vizyonumuzu geniş perspektifimiz çizerek değiştiriyoruz. Klasik deniz ticaretinin yanında krizden daha fazla etkilenen sektörlere yatırım yaparak krizden ekonomik fırsatlar çıkacağına inanıyoruz. Bu da bu vizyonumuzun en önemli kontratlarından biri " diye konuştu.
 

Anlaşmanın imzalanmasından sonra, basının sorularını yanıtlayan kurul toplantıyı bitirerek herkese teşekkür etti.

Editör: TE Bilişim