Ortadoğu’ya 100 milyon Euro’luk ’bot’, 70 milyon Euro’luk roketatar satacaklar  
 
Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de düzenlenen 9’uncu IDEX Uluslararası Savunma Sanayii Fuarında, Yonca-Onuk ortaklığı, 100 milyon Euro’luk 34 adet süratli müdahale botu, Roketsan ise 90 milyon dolarlık (70 milyon Euro) çok namlulu roketatar sistemi satış anlaşması imzaladı.

Roketsan adına Genel Müdür Hüseyin Baysak, Al Jaber firması adına Obeid Muri Al Jaber’in imzaladığı anlaşmanın, bir Ortadoğu ülkesi için çok namlulu roketatar sisteminin ortak tasarım ve üretimini içerdiği bildirildi. Roketsan’ın standında düzenlenen imza törenine Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de katıldı. Anlaşmaya göre, tasarımı yapılacak sistemin bir bölümü Türkiye’de bir bölümü de Birleşik Arap Emirliklerinde (BAE) üretilecek. Sistemin entegrasyonu ve montesi ise BAE’de yapılacak. Roketsan yetkilileri, bu yılın ilk yarısında Burkan firmasıyla imzalanacak bir anlaşma ile de ortak roket üretimi yapılacağını, bu sistemin ve satışını yaptıkları diğer sistemlerin mühimmatını üreteceklerini belirttiler.

Süratli müdahale botu

Yonca-Onuk ortaklığı ise 100 milyon Euro’luk 34 adet süratli müdahale botu satışı için anlaşma imzaladı. Yonca-Onuk ortaklığı yetkilileri, yeni kurulan Ulusal Kritik Altyapı Teşkilatı’nın (Crtical National Infrastructure Authority) Yonca-Onuk iş ortaklığına ait Onuk MRTP 16 Ani Müdahele Botunu, BAE’nin ulusal varlıklarının korunmasında geleceğin donanmasının bel kemiği olarak seçtiklerini ifade ettiler. Yetkililer, yeni ileri kompozit yapıya sahip olan Onuk MRTP 16’da, 2x1500 HP’ye kadar olan yeni nesil dizel motorlar kullanıldığını belirttiler. Tam yükte 70 knot’ın üzerinde bir hıza çıkabilen botun, 18-22 metre aralığında uzunluğa sahip olduğunu anlatan yetkililer, Onuk MRTP 16’nın, taşıdığı özelliklerle dünyanın en iyi ani müdahale botları arasında bulunduğunu bildirdiler.

3 yılda teslim

Abu Dabi Devlet Tersanesi ile Yonca-Onuk ortaklığı arasındaki anlaşma çerçevesinde 34 adet Onuk MRTP 16 üretimi yapılarak 3 yıl içinde Ulusal Kritik Altyapı Teşkilatı’na teslim edilecek. Satış sonrasında Yonca-Onuk ortaklığı tarafından söz konusu teşkilata destek hizmeti verilerek botun verimli şekilde en kritik görevleri yerine getirmesinin sağlanacağı kaydedildi. Yonca-Onuk ortaklığı Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Yılmaztürk ile Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ekber Onuk da yaptıkları açıklamada, bugün bir ilke daha imza attıklarını, tamamen Türk dizaynı, Türk üretimi bir platformu hem teknoloji transferi hem Türkiye’de üretim olarak, BAE’nin önemli bir kuruluşu olan Ulusal Kritik Altyapı Teşkilatı’na teslim etmek için kontrat imzaladıklarını söylediler.

Kriz sayesinde savunma sanayinde maliyetler düştü

SAVUNMA Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Türkiye-İsrail ilişkileri konusunda bir problem olmadığını ve yürüyen projelerde sıkıntı bulunmadığı belirterek, "Türkiye ile İsrail’in burada karşılıklı menfaatleri var. Bu projeler de o çerçevede yürüyor" dedi. "Kriz savunma sanayini etkiledi mi?" sorusu üzerine Bayar, "Sektörlerinin şu anda etkilenmediğini çünkü kaynaklarının belli, bunların çoğunluğunun önceden planlı kaynaklar ve uzun vadeli projeler olduğunu" anlattı. Bunların kısa vadede yön değiştirmesinin geneli için de mümkün olmadığını vurgulayan Bayar, aksine, krizin sektörlerin lehine sonuçları bulunduğunu söyledi. Sektörün kullandığı birçok gizli maliyetinin düştüğüne işaret eden Bayar, ham ticari sektörde, hem savunma sektöründe çalışan yan sanayi şirketlerinin krizden etkilenmesinin söz konusu olabileceğini ifade etti. 
 

Editör: TE Bilişim