OECD; GEMİ İNŞADA FİNANSMANI TARTIŞTI

Bu yılın OECD gemi inşa anlaşması özel müzakere grubunun (sng) ikinci toplantısı geçen hafta Fransa’da gerçekleştirildi.

Toplantıya Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel  Müdürü Sami Kabaş,  iştirak ettiği toplantılara ülkemizin yanı sıra Dünya’da gemi inşa sanayininde söz sahibi olan Çin, Güney Kore ve Meksika’nın içinde bulunduğu 24 ülkenin ve AB gemi İnşa Komisyonunun da aralarında bulunduğu 24 ülkenin temsilcileri hazır bulundu.

Toplantının açılışında Avrupa Birliği Komisyonu , Japonya, Kore ve Çin ülkelerinin heyetleri 2005 yılı sonuna kadar anlaşmanın tamamlanmasını umut ettiklerini çeşitli şekillerde ifade etti.  Konu anlaşmanın 2007 yılı sonuna kadar yürürlüğe girmesi planlanmakta.

Paris’te yapılan oturumlarda “dava çözümleme ve önlemler” “gemi inşa sektörüne verilebilecek olan krediler” ve yeni gemi inşa anlaşmasının “sübvansiyonlar” bölümü ile ilgili maddeler üzerinde görüşmeler yapıldı.

Milanobet Verdana">Muafiyet hükümlerine tabi olabilecek olan ülkelerin bu hükümlerden hangi kriterler altında faydalanabileceğini düzenleyen  maddelerin görüşmelerde; Türkiye söz alarak, gsyih kriterine ilave olarak dünya gemi inşa pazar payı  kriterinin kullanımının da gerekliliğini ifade etti.

Ülkemizin ardından söz alan AB, Kore, İsveç, Avustralya, Kanada ve Japonya da dünya pazar payı kriterinin kullanımına olumlu baktıklarını belirttiler.

Avrupa Birliği; ülkelerinin dünya pazar payı kriterinin tespitinde gemi inşa üretimi  yerine, siparişlerin esas alınmasını önermeleri üzerine Romanya heyeti söz alarak, tersanelerin aldığı siparişlerin iptal edilme durumlarının olabileceğini ve bu yüzden gemi inşa üretiminin kullanılmasının daha sağlıklı bir sonuç vereceğini ifade etti. 

Bu toplantıda; Türkiye’nin aktif olarak desteklediği, ikinci kriter olarak “dünya pazar payının” kullanılması fikri kabul edildi.

DenizHaber.Com-Özel

Editör: TE Bilişim