Neden susuyor? denilen Yalova Valisi konuştu! 

Yalova valisi Mehmet Ersoy Ticaret Odasında yapılan bir bilgilendirme toplantısında Çiftlikköyde kurulmaya çalışılan Gemi Yan Sanayi hakkında bilgi verdi.

Mecliste yaptığı konuşmada kurulma aşamasında olan Gemi İnşaa Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili bilgi veren Vali ERSOY, “son günlerde yapılan açıklamalar ve tartışmalar nedeniyle spekülasyonlar oluştuğunu, genel mevzuat ve OSB Kanunu çerçevesinde vereceği bilgilerden sonra aslında talihsizliğin de, kafaları karıştıran açıklamaların da, ne olduğu anlaşılacaktır. Dedi. 

Kurulum çalışmalarının, 1/25000`lik Çevre Düzeni Planında Sanayi Alanı olarak gösterilen ve Tarım Arazisi vasfı olmayan 145 hektar alanda gerçekleşeceğini, OSB lerin kurulumu için meclislerin değil o kurumların başlarının görüş vermeye yetkili olduğunu,  OSB kurulması için bir kamu kurumunun ortak almak zorunda olmadığını, OSB lerin Valinin uygun görüşü ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca ilan edildiğini Belediye Meclislerince bir tasarrufta bulunulamayacağını, OSB lerin ilan edildikten sonra kuruluş yapısına bakılmaksızın kamu tüzel kişiliği kazanmış olduklarını ifade eden ERSOY, keşke açıklamacılar ve basında konuyu işleyen arkadaşlarımız OSB kanununun ilk 3 bölümünü okumuş olsalardı da kamuoyuna yanlış bilgi vermeselerdi. Dedi.

Şu anda üzerinde çalışılan alanın Sanayi Ticaret Bakanlığınca oluşturulan heyet tarafından prensipte uygun görüldüğünü ancak zemin etüt çalışmalarının sonuçlarının Valiliğe ulaşmadığını anlatan ERSOY, en son olarak bu alan yerine Aksanın yanında olsun, diyenlere soruyorum “ Şayet OSB buradaki özel alandan alınır ve Aksa yanındaki  1. Sınıf ekili tarım arazilerinin olduğu özel mülkiyet alanına giderse rant ortadan kalkmış mı olacak?”

Eldeki mevcut projenin değerlendirilmesi sonucu yapılacak yatırımın çiçekçilik OSB için bir zararı olmayacağının tespit edildiğini anlatan ERSOY, farklı bir uygulamaya elbette ki izin verilmeyeceğini ifade etti. Kurulumun gerçekleşmesi durumunda İl Özel İdaresi, YTSO nun kurlumun içinde olacağını ve hiçbir aşamada İl Özel İdaresinin katkı payı ödemeyeceğini, bütün katılım ücreti ve işletme giderlerinin GESAD tarafından karşılanacağını bir kez daha vurguladı.

Vali neden susuyor? Sorusunun çok sorulduğunu da hatırlatan ERSOY, sonuçta bu yatırıma karşı çıkanların somut bir öneri ile Valiliğe başvurmadığını kendilerinin de açıklamalarını basından takip ettiğini, bu kadar ciddi bir konunun sadece yerel basın aracılığıyla tartışılarak polemik konusu olmayı yakışıksız bulduğunu, ayrıca bunlar yatırımcı değil rantçı. Bunlar bıraksın bizim tarım arazilerimizi Doğu Anadoluya gitsinler gibi açıklamalara verebileceği bir cevabın olmayacağını ifade etti.

Bu çok iyi bilinsin kimse yangından mal kaçırmıyor. Bakın Yalova Valisi Sinop'un Boyabat ilçesi Darözü köyünde kıraç bir arazide doğdu. Küçük amcam dışında sülalemde okuma yazmak bilen yok. Babam ilkokulu 18 yaşından sonra dışardan bitirmiş. Ben hamal çocuğuyum tek maaşlı sülalemin en zengin adamıyım. İstanbul'da bir kooperatif hissem var bir de müteahhide kaptırdığım 45 bin lira alacağım var. Birde, Boyabat'ta annemin içinde oturduğu evim var. Başka, yer yüzünde dikili tek bir ağacım yok. Yakın ve orta vadede olma ihtimali de yok. Oğlum Makine Mühendisliğini bu sene bitirdi. Kızım Liseyi bitirdi. Eşim ev hanımı. Mehmet Ersoy'un oğlu hiçbir girişimcinin işçisi olmayacak. Ersoy'u kızı bu ilde hiçbir kimseden okumak için maaş almayacak. Mehmet Ersoy'un sülalesinden hiç kimse Yalova'da kurulacak sanayicilerden, yatırımcılardan taşocaklarıyla mücadele ederken memleketin taş ocaklarını çalıştırmayacak. Hiçbir akrabası Avrupa fonlarıyla keyfili işler yapmayacak. Mehmet Ersoy bu başına kadar onuruyla gururuyla yaşadı yaşamaya da devam edecektir. Mehmet Ersoy'un başı diktir her zaman bu kentin gururlu insanı olacaktır. Bugüne kadar sustuysam ahlakımdan insanlığım ve topluma saygımdan dolayı susmuşumdur.” dedi

Editör: TE Bilişim