Naftocement XVIII suyla buluştu

Selah Tersanesi, Yunanistan Akdeniz Armatörler Birliği Başkanı Nicholas Varvates’in Naftotrade armatörlük firmasına ihraç edilmek üzere inşa ettiği 15.500 dwt kapasiteli modern çimento gemisi Naftocement XVIII’i suyla buluşturdu. 

Tuzla Tersaneler Bölgesi, güzel anlar yaşamayı özlemiş. Geçtiğimiz cumartesi de işte o günlerden biri yaşandı Tuzla’da. Türk ve Yunanlılar’dan oluşan kalabalık bir grup izledi modern çimento gemisinin suyla buluşma anını. 14 ay önce büyük sac levhalar, ehil ellerde işlenmiş; alın teri ve ustalıkla yoğrulduktan sonra modern bir çimento gemisi çıkmıştı ortaya.

Selah Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Selah, geminin Yunan Naftotrade firması için inşa edilen 3. çok modern çimento gemisi olduğunu açıkladı. Daha önce inşa edilen gemilerin, 13.000 dwt kapasiteye sahip olduğunu ifade eden Selah, bu geminin ise 2.500 dwt daha büyüdüğünü söyledi. Geminin kendi kendine yükleyip boşaltma yapabilen bir sisteme sahip olduğunu vurgulayan Erkan Selah, “Saatte 1.000-1.200 m3 yükleme boşaltma yapabiliyor. 14 aylık bir çalışmanın ürünü olan geminin yaklaşık maliyeti 30 milyon Euro” diye konuştu.

Yunanistan'ın Naftotrade firmasının sahibi Nicholas Varvates de, "AB'nin yakın gelecekte üyesi olmasını öngördüğümüz Türkiye, AB kapasitesi dahilinde yaşlı olan yüzde 30'luk gemi filosunu, çevre dostu, verimli ve modern gemilerle yenileyerek AB'nin gemi inşa sektörüne önemli faydalar sağlayacaktır" dedi.

Denize indirilen gemi, yapılacak liman ve seyir denemelerini takiben eylül ayı sonunda Yunanlı firmaya teslim edilecek.


Geminin teknik özellikleri

Armatörü  :  Naftotrade / Yunanistan
Gemi adı  :   Naftocement XVIII
En   :  20.60 m
Boy   : 156.52 m
Draft   : 10.70 m
Kargo Kapasitesi : 14.350 m3
DW   : 15.500 t
Motor gücü  : 5.040 kW
Hız   : 14,00 knots
Klas   : Rina

Editör: TE Bilişim