MÜH. FATİH YILMAZ: “ÇABAMIZ; YERLİ KATKISI YÜKSEK BİR DENİZCİLİK ENDÜSTRİSİ İÇİN” 

Değerli okuyucular, 

Bildiğiniz gibi, son günlerde ülkemiz zorlu bir süreçten geçmekte ve ekonomi alanında ülke olarak adeta bir “milli mücadele” vermekteyiz.  

Ekonomi uzmanları, üst düzey yöneticiler ve saygın bilim insanları, güçlü, istikrarlı ve sağlam bir ekonomi için “Yerli Üretimi” arttırmak, “Dışa Bağımlılıktan” kurtulmak ve “Yerli Üretime Dayalı” bir sanayii/ekonomik yapı tesis edilmesinin, ülkemizin ekonomik bağımsızlığı için olmazsa olmaz bir şart olduğunu vurguluyorlar. 

Bundan 10 yıl kadar önce, “İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır” anlayışı ve “Yerli ve Milli” bakış açısı ile ülkemizin reel kalkınmasına ve refahına katkı sağlamak amacıyla; dünya ve Türk denizciliğindeki gelişmeler, gemi sanayii ve gemi mühendisliği alanlarında teknik içerikli görüş yazılarımı siz değerli okuyucular ile paylaşmaya başladım. 

Yazılarımın pek çoğunda;  

  • “Yerli gemi motoru / sevk sistemlerini nasıl üretiriz?” 

  • “Gemi sanayiimizi / tersanelerimizi dışa bağımlılıktan nasıl kurtarırız?” 

  • “Tersanelerimizin teknoloji düzeyini uluslararası standartlarda nasıl geliştirebiliriz?” 

  • “Yerli gemi yan sanayiini nasıl oluştururuz?” 

  • “Türk deniz ticaret filosunu en yüksek yerli katkı oranı ile nasıl yenileriz?” 

  • “Yerli ve Milli bir denizcilik sektörü nasıl oluştururuz?”  

vb. gibi konularda farkındalık oluşturmaya, yapısal problemleri irdelemeye ve yurt dışı örnekler de sunarak çözüm alternatifleri ile ilgili kanaatlerimi paylaşmaya çalıştım. Bu konular aynı zamanda ülkemizin reel kalkınması ve refahı (ekonomik bağımsızlığı) ile doğrudan bağlantılı konulardı. Bu bağlamdaki yazılarımı iki yüz sayfalık derleme bir kitaba dönüştürerek daha geniş bir kitleye ulaştırma şansı da elde ettim. 

Bu süreçte bütün çabam; Türk Denizcilik ve Gemi Sanayiinde dışa bağımlılığımızın azalmasına, ekonomiye yerli katkı oranının artmasına ve “Yerli ve Milli bir denizcilik ve gemi sanayii” oluşmasına katkı sağlamak ve bu konularda bir farkındalık oluşturmaktı. Türk denizciliğinin ileriye götürülmesi, dünya denizciliğinde hak ettiği yeri alması ve ülkemizin güçlü geleceğine azami katkıyı vermesi noktasında görüş ve önerilerimiz ile katkı sağlayabildiysek ne mutlu bize. 

Değerli okuyucular, 

Gerek işlerimin yoğunluğu ve gerekse zaman sıkışıklığı dolayısıyla internette köşe yazmaya bir süre ara vereceğim. Siz değerli denizcilik kamuoyuna ve Türk denizciliği için önemli bir bilgi platformu olan Denizhaber’e teşekkür ederim. 

Bu vesileyle, bütün dostlarımızın, büyüklerimizin ve küçüklerimizin mübarek Kurban Bayramlarını tebrik eder; sağlık, mutluluk ve esenlikler dilerim. 

Sevgi ve saygılarımla, 

Fatih YILMAZ 

Gemi Mühendisi, Yazar 

GMO Ankara Temsilciliği  

Danışma Kurulu Üyesi 

Editör: TE Bilişim