MHP'den denizcilik raporu

MHP'nin tersaneci milletvekili Ali Torlak, hazırladığı "Denizcilik ve Gemi İnşa Sanayi" raporu ile sektörün sorunlarına dikkat çekti.

Ankara- MHP İstanbul Milletvekili Ali Torlak, Denizcilik ve Gemi İnşa Sektörü'nün sorunları ve çözüm önerilerine ilişkin bir rapor hazırladı. Denizcilik sektörünün ülkelerin dünyaya açılımını ve entegrasyonunu sağlayan en önemli sektörlerden biri olduğunu ifade eden Torlak, hızlı büyümeyle birlikte sancılar yaşayan Türk denizcilik sektörünün lokomotifinin gemi inşa ve yat sanayi olduğunu kaydetti. Yaşlı deniz ticaret filosunun gençleştirilmesi çalışmalarının acilen ele alınması ve bu konuda destekleyici ve teşvik edici bir devlet politikasının oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Torlak, raporunda şu görüşlere yer verdi:

"Bugün artan ticaret hacmi, gelişen teknolojik nedenlerle artırılan güvenlik kuralları çerçevesinde gemilerin yenilenmesi çalışmaları kapsamında toplam inşa kapasitesi 100 milyon dwt olan dünya tersanelerinde, küresel krize rağmen 504 milyon dwt gemi siparişi bulunmaktadır. Bu siparişlerin büyük çoğunluğunu, küresel krize rağmen doğrudan veya dolaylı devlet desteği ile Çin, Japonya ve Güney Kore gemi inşa sanayisinin almasının irdelenmesi gerekir."

"2010 daha vahim olabilir" uyarısı

Türkiye'de destek ve teşviklerin olmaması, kredi maliyetlerinin yüksekliği ve armatörlerin kriz nedeniyle düşen navlun gelirlerine paralel olarak kredi bulmakta zorlanmaları nedeniyle gemi inşa siparişlerinde büyük oranlarda düşüş olduğunu belirten Torlak, verilen siparişlerin de büyük çoğunluğunun iptal edildiğini söyledi. Gemi inşa sektöründe fiili istihdam sayısının yüzde 70 oranında bir düşüşle 34 binden 10 bine gerilediğine işaret eden Torlak, gemi inşa sanayinin yeniden canlanması ile istihdam ve katma değer yaratabilmesinin en vazgeçilmez koşulunun tersanelerin önünü açıcı yapısal ve finansal tedbirlerin bir an önce devreye sokulması olduğunu kaydetti. Torlak raporunda şunları söyledi:

"Aksi takdirde sektör için 2010 yılı bitmemiş işlerin son dönemleriyle ve tamire yönelerek geçirdiğimiz 2009 yılından çok daha vahim olacaktır. Bu nedenle sektörün uzun yıllar içerisinde verilen emeklerle elde etmiş olduğu birikiminin ve kalifiye insan gücünün, en önemlisi de bir dünya markası olan Türk gemi inşa sanayi imajının kaybedileceği unutulmamalıdır."

Torlak, kamu ve özel bankaların denizcilik ve gemi inşa sektörüne ilgisizliğinin giderilmesi, hükümet ve ekonomi yönetimi tarafından acilen gündeme alınmasını, kriz nedeniyle navlun gelirlerindeki düşüşlere bağlı olarak ödeme sıkıntısına düşen armatörlere kredi ödeme kolaylığı ya da kredi erteleme imkanı sağlanmasını istedi.

Editör: TE Bilişim