Kuru dökmeyük gemisi siparişinde rakamlar gizleniyor

Golden Ocean Başkanı Herman Billung kuru dökmeyük gemi siparişlerindeki iptallerin, ya da ileri tarihe ertelenmelere ait rakamların gizlenerek, gerçeklerin saptırılmaya çalışıldığını ileri sürdü. Billung, "İptal edilen siparişler, siparişlerde meydana gelen değişiklikler ve iptal edilemediği için ileri tarihlere ertelenen gemilere ait gerçek veriler saklandığından, küresel anlamda denizcilik dünyası halen devam eden siparişlere ait gerçek verileri bilmemektedir" dedi.

"Bana göre resmi gemi inşa sayıları ve tüm ilgili veriler gerçekleri yansıtmamaktadır. Yine bana göre gerçek açıklanan rakamların altındadır. Birçok gerçek toplumdan gizlenmeye çalışılmaktadır" diyen Billung basına yaptığı geriye ötelenmelerin olduğunu ve önemli sayıda iptal edilen gemi inşa sözleşmeleri bulunduğunu söyledi. Billung evvelce verilmiş gemi siparişlerinde sayıca azaltmalar olduğunu dile getirdi.

Diyelim ki altı gemi sipariş eden firma bunu dörde düşürmüştür. Birçok önemli değişiklik olmaktadır. Benim anladığım kadarıyla bilinen gemi inşa siparişlerinin yüzde 30'u iptal edilmiştir, ya da iptal edilmektedir.

Oslo borsasına kayıtlı olan Golden Ocean başkanı sıfatıyla 2009 üçüncü çeyreğinde dünya denizciliğindeki gelinen durumu değerlendiren konferanstaki konuşmasında Billung, Hindistan'da Pipavav Tersanesi'ne verdikleri altı panamax gemi siparişini iptale çalıştıklarını söyledi.

Pipavav Tersanesi tarafından 2010 ve 2011 ikinci yarsında teslim edilmeleri beklenen gemilerin inşaatları sözleşmeye nazaran geri kalmış bir durumda devam ettiğinden, bu gecikmenin devamı halinde iptalin çok daha kolay olacağı haberde yer alıyor.

İptalin gerçekleşmesi halinde Norveç'li Golden Ocean Grubu'nun siparişi altı Capesize kuru dökmeyük gemisi ile 12 kamsarmax'a inmiş olacak. Golden Ocean eylül sonu verilerine göre 75.6 milyon dolar kar açıklamıştı. Bu rakam geçen seneki 97.9 milyon dolarlık gelirle karşılaştırıldığında yüzde 23 gibi bir kayıp gösterdi. Dokuz aylık sürecindeki toplam kar ise 92.2 milyon dolarlık düşüş gösteriyor.
 
Golden Ocean su alıyor

Bermuda merkezli Norveç'li kuru dökmeyük gemlilerinden oluşan güçlü bir filonun sahibi olan Golden Ocean'ın iki kiralama sözleşmesini iptal ettikten ve gemi satış fiyatlarındaki hızlı düşüşten sonra ciddi şekilde nakid sıkışıklığına girdiği belirtilen haberde "Golden Ocean su alıyor" başlığıyla son durumun hissedarlar için şok etkisi yarattığı ileri sürülüyor. Ayrıca kredileri sağlanamamış diğer gemilerin iptalinin gündeme geldiği ve kardeş şirketle olan iki sat,gerial anlaşmasının da iptal edileceği haberde yer alıyor.

Editör: TE Bilişim