Tartışmalı gemi "Kuito"nun sökümü

GEMİSANDER Atık Yönetim Merkezi Sorumlusu Çeviker:  "Gemi sökümü kazasız, belasız, kimseye, çevreye zarar vermeden tamamlandı. Atıklara ilişkin raporlar bakanlıklara gönderildi. Her ay düzenli tutulan radyasyon raporları Atom Enerjisi Kurumuna yollandı"

İZMİR (AA) - Aliağa'ya söküm amacıyla getirilen ve tehlikeli atık içerdiği iddialarıyla kamuoyunda tartışma konusu olan "Kuito" isimli petrol tanker gemisinin söküm işleminin tamamlandığı bildirildi. 

Türkiye Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) Atık yönetim Merkezi Sorumlusu Ersin Çeviker, ekonomik ömrünü tamamlamasının ardından geri dönüşüme kazandırılmak için ithal edilen 350 metre boyunda, 53 metre genişliğindeki "Kuito" gemisinden bugüne kadar 48 bin ton çelik elde edildiğini ve demir çelik fabrikalarına gönderildiğini belirtti.

Alüminyum, krom, bakır gibi hammaddelerin de maden geri dönüşümüne yollandığını bildiren Çeviker, bakır başta olmak üzere bazı madenlerin İngiltere'ye ulaştırıldığını söyledi.

Çeviker, gemiye dair Avrupa'dan ve Türkiye'den raporların bulunduğunu, tüm çalışmaların bu raporlarda belirtilen usullere uygun ve sorunsuz şekilde gerçekleştirildiğini dile getirerek, "Gemi sökümü kazasız, belasız, kimseye, çevreye zarar vermeden tamamlandı. Atıklara ilişkin raporlar bakanlıklara gönderildi. Her ay düzenli tutulan radyasyon raporları Atom Enerjisi Kurumuna yollandı" diye konuştu.

- Yürütmeyi durdurma kararı 

Kuito için verilen söküm iznine ilişkin, İzmir 3. İdare Mahkemesinin 16 Ekim 2015'te "Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine aykırı olduğu" gerekçesiyle yürütmenin durdurulması yönünde karar verdiğinin hatırlatılması üzerine Çeviker, "11 Eylül'de çalışma tamamlandı, mahkeme bir ay sonra yürütmeyi durdurma kararı verdi. Karar, biten gemi için geriye dönük işletilemez" değerlendirmesinde bulundu.

Editör: TE Bilişim