Kredi Garanti Fonu'na ait kararda açıklık gerekli

Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Konsey Başkanı Kenan Torlak fondan birçok firmanın yararlanamadığını belirterek "İnanıyorum ki eksiklik görülerek gerekli düzeltme yapılacaktır" dedi.
 
Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Konsey Başkanı Kenan Torlak 15 Mayıs 2010 tarihi itibarıyla Bakanlar Kurulu kararıyla kabul edilen KGF-Kredi Garanti Fonu'ndan ifade edilen gemi inşa ve gemi işletmeciliği alanlarında faaliyet gösteren işletmelerin de finansman sağlayabileceğine dair hükmün çok genel bir anlatım olduğunu söyleyerek arkadaşlarıyla yaptıkları ilk toplantılarda net bir resim göremediklerini kaydetti.

Fonun ucu açık bir içerikte olduğunu dile getiren Torlak, "Kararın bazı maddelerini soyutlayarak içine denizciği sokmuşlar. Yine benzer bir Kredi Garanti Fonu gibi bir görünüm yaratmışlar. Ama burada genel bir değerlendirme var. Oysa daha önceki toplantılarda Ziraat Bankası'nın görevlendirileceği ifade ediliyordu" dedi.

Ali Babacan'ın da iki ay kadar önce Maliye Bakanlığı'ndan görevlendirdiği 65-70 kişilik memurla Tuzla Tersaneler bölgesinde çalışmalar yapmalarını sağladığını hatırlatan Torlak bu çalışmaların genel müdürlükte değerlendirileceğini söylediklerini belirtti.

Torlak "Biz bu kararda Ziraat Bankası'nın madde madde nasıl kredi vereceğini, teminatları, vadeleri ayrıntılarıyla yeralacağını beklerken, Kredi Garanti Fonu'nun bir maddesini düzenleyen ilave bir madde ortaya çıkmış" diyerek karara göre denizcilik sektörü işletme kredilerinin vadesi 1 yılı anapara ödemesiz olmak üzere azami 3 yıl, denizcilik sektörü yatırım kredilerinin vadesi 3 yılı anapara ödemesiz olmak üzere azami 8 yıl olacak. Ödemesiz döneme ilişkin faizlerin 1 yıllık dönemler sonunda tahakkuk ve tahsil edilmesi esas olacak gibi hükümler getirildiğini kaydetti.

Bunların terminolojiyi hikayelendiren açıklamalar olduğunu söyleyen Torlak "Ben şu anda şu gerçeği ortaya çıkardım; Benim firmam Torgem Gemi İnşa Sanayi olarak istifade etmeme imkan yok. Mali sıkıntıda olan bazı tersanelerimiz, pek çok yan sanayi firmalarımız var. Çeki yazılmış, senedi protesto olmuş, ben ve benim gibi firma iflas ertelemesi kararı almış olan birkaç firma KGF'den istifade edemiyorlar. Zira iflas ertelemesi, konkordato vs talep etmiş firmalar bu karardan istifade edemez deniliyor" dedi.Kendisinin vergi ve sigorta borcu olmadığını vurgulayan Torlak bu hükümlerden dolayı birçok tersane ve yan sanayi firmalarının yararlanmasının da kendi bankalarının göstereceği özel yaklaşımla mümkün olabileceğine işaret etti.
 
BANKALAR KENDİNİ YÜKÜMLÜ SAYMAYACAKLAR

Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Konsey Başkanı Kenan Torlak kararda denizcilik sektörü işletme kredilerine sağlanacak kefalet tutarının yararlanıcı başına 7 milyon TL'yi, risk grubuna ait yararlanıcılar için ise 10 milyon TL'yi, denizcilik sektörü yatırım kredilerine sağlanacak kefalet tutarı ise 20 milyon TL'yi, bir risk grubuna ait yararlanıcılar için 30 milyon TL'yi geçemeyecek denildiğini hatırlattı.

Torlak "Ben de soruyorum; Bir tersane 30 milyon TL değil de 50-60 milyon TL'lik gemi yapamaz mı? 30 milyon TL ile üzerinde durduğumuz ancak koster filosuna bir kaynak olabilir" dedi. Kararın içeriğinin güzel olduğunu ancak ucunun açık bırakıldığını söyleyen Torlak "Bu kararla yaptırım gerçekleşemez. Herhangi bir bankaya gitsek, kendini yükümlü saymayacak. Hükümetin destekleyici niteliği ortaya konulmamış. Devlet sorumluluğu aldığını ilan etmek zorunda. Bu güven demektir. Oysa bu kararda böyle bir tablo yok" dedi.

Editör: TE Bilişim