Koster yenileme projesinde umutlar yeşeriyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Yalova Tersaneler Birliği’ni ziyaret ederek Türk koster filosunun yenilenmesi projesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ziyarete; Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kocabaş, KOSDER Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki Çakır, Yalova Tersaneler Birliği Başkanı Fazıl Uzun, Kıran Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkan adayı Tamer Kıran, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan ilgili daire başkanları ve bürokratlar katıldı.

Görüşmede, Türk koster filosunun yenilenmesi projesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Özlü; “Proje bizi heyecanlandırıyor. Sanayinin gelişmesi için önemli bir proje olarak değerlendiriyoruz. Projenin Türk denizciliğinin gelişiminde, Türkiye’nin ithalat ve ihracatında büyük önem arz ettiğine inanıyoruz” dedi.

Projenin aynı zamanda istihdam alanında da ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlayacağına inandığını ifade eden Bakan Özlü, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Binali Yıldırım ile yaptığı görüşmeler neticesinde projenin hayat bulması için gerekli desteğin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilmesi konusunda tam yetki aldığını vurguladı.

Türk koster filosunun yenilenmesi projesi ilk olarak 2000’li yılların başında gündeme gelmiş fakat yapılan çalışmalar sonuçsuz kalmıştı. 2010-2011 döneminde özellikle krizin ilk yıllarında Türk koster filosunun yaş dolayısıyla hızla erimesi ve bölgede lider konumundan uzaklaşmaya başlamasıyla filonun yenilenmesi konusu daha güçlü olarak gündeme geldi. 2011 yılında Hollanda ile hızlanan görüşmeler, finans sıkıntısının tamamen aşılamaması ve bankacılık sektörünün o dönemde denizcilik projelerine mesafeli durması neticesinde yine akamete uğramıştı.

Editör: TE Bilişim