Kore’ye bahar geldi Tuzla kışı yaşıyor

Yeni gemi fiyatlarının % 60 oranında düşmesi ve büyük tonajlı dökme kuru yük gemi navlunlarının beklenenin üstünde olması, armatörleri umutlandırdı. Kredi imkanı olan yatırımcılar, yılın ilk üç ayında Kore ve Çin tersanelerini ihya etti. Clarkson, yayımladığı raporda yılın ilk çeyreğinde Kore ve Çin tersanelerinin yeni gemi siparişlerini paylaştığını duyurdu. G. Kore Ekonomi Bakanlığı ve Gemi İnşacılar Birliği’ne göre Koreli tersaneler 2012’ye kadar kızaklarının büyük kısmını doldurmuş durumdalar.

Yıla iyi başlayan Güney Kore tersaneleri ilk çeyreği doldukça karlı kapattı. Dünya genelindeki siparişlerin % 51,1’ini Koreli tersaneler kaparken % 47,8’ini de Çinli tersaneler aldı.

Çin gemi inşa sanayisi yeni siparişlerde bir önceki yıla göre % 9,5 artış gösterdi ve 8.26 milyon dwt’luk yeni gemi kontratı imzaladı. Aynı dönemde Çin’in gemi üretimi ise % 128 artış gösterdi. 1 Nisan 2010 itibariyle Çin tersanelerinin sipariş defterinde 184 milyon dwt gemi siparişi bulunuyor. Bu tonaj dünya sipariş defterinin % 41’ini oluşturuyor. Samsung Ağır Sanayi, 115.000 dwt’luk 9 tankerin inşası için adını açıklamadığı Yunanlı bir armatör ile 500 milyon dolarlık anlaşma yaptı. Samsung ayrıca bunların dışında bier armatörden de 3 tane sipariş aldığını duyurdu. Kore’nin üçüncü en büyük tersanesi Samsung yılbaşından buyana 2,5 milyar dolarlık yeni gemi sözleşmesi yaptı. Yeni siparişlerle birlikte tersaeninin sipariş defterinin finansal tutarı 42 milyar dolara ulaştı. Samsung’un yıl sonu için öngördüğü yeni gemi sipariş miktarı 8 milyar dolar. Bir diğer Koreli tersane STX ise son olarak 260 milyon dolarlık farklı armatörlerden 9 tane dökme kuru yük gemi siparişi aldı.

Bu siparişlerden 57.300 dwt’luk iki supramax Densa Denizcilik’e ait. Siparişlerin üçü ise Çinli bir armatöre ait. STX tersanesinin yıl içinde 1,31 milyar dolar tutarında 17 gemi siparişi aldığı belirtildi. Dünyanın ne büyük tersanesi Hyundai, yılın ilk çeyreğini yüksek karla kapattığını belirterek 795 milyon dolar net kar ettiğini bildirdi.

En yağlı müşterisi Yunanlılar

Uzakdoğu tersanelerinin en yağlı müşterisi ise Yunanlı armatörler. Yılın ilk üç ayında ikinci el 54 gemi satın alan Yunanlı armatörler tersanelere geri döndü. Ülkedeki brokerlik şirketlerinin raporlarına göre Yunanlı armatörler, sadece mart ayında 780 milyon dolarlık gemi siparişi verdi. Yılın ilk üç ayında yunanlı armatörlerin sipariş tutarının 2 milyar dolar ulaşmış olabileceği belirtiliyor.

İflas ertelemeleri başladı

Kızakta yarım kalmış gemilerin tamamlanması için Ziraat Bankası’ndan üç aydır haber bekleyen yerli tersaneler, ellerindeki projeleri tamamlamak için mücadele ediyor. Birkaç tersane dışında 2010 yılında yeni gemi siparişi alamayan yerli tersaneler, umudunu kamu projelerine bağladı.

Editör: TE Bilişim