Konteyner operatörleri yine büyük oynuyor

Küresel finansman krizine büyük sipariş defterleriyle yakalanan büyük konteyner operatörleri, konteyner piyasasının iyileşmesiyle birlikte yeni gemi siparişlerine tekrardan başladı. Birçok siparişini iptal eden ve iki yıldır da sipariş vermeyen operatörler seri gemi siparişlerine başladı.

Samsung tersanesine 1.04 milyar dolar değerinde 8.000 TEU’luk 10 gemi siparişi veren Evergreen, Tayvanlı CSBC tersanesi ile de benzer bir sözleşme yaptı. Şirket 10 gemi siparişi de CSBC’ye verdi. Böylelikle Evergreen bir ay içinde 2.07 milyar dolar değerinde 20 gemi siparişi vermiş oldu.

Bir başka Asyalı konteyner operatörü Neptune Orient Lines Ltd. İse Daewoo tersanesi ile 12 konteyner gemi inşası için anlaşma yaptı. Toplam değeri 1.2 milyar dolar olan sözleşme 10 tane 8.400 TEU’luk ve 2 tane de 10.700 TEU’luk gemlerin inşasını kapsıyor.

Ekonomik krizden sonra adeta çöken konteyner marketi, bir aydır hızlı yükseliş gösteriyor. İyi piyasa bir yandan yeni gemi teslimlerini artırırken diğer yandan da boşta bekleyen (laid up) gemilerin yeniden piyasaya girmesine neden oldu.

Alphaliner verilerine göre sadece Temmuz ayında tersaneler 200.000 TEU’luk gemi teslimatı yaptı. 2010’un başında boşta bekleyen 1.5 milyon TEU’luk kapasite ise 274.000 TEU’ya düştü.

 

Editör: TE Bilişim