Koç, ‘Dost’u denize indirdi savaş gemisi için çağrı yaptı     

 
RMK Marine’nin Milli Savunma Bakanlığı için inşa ettiği 4 adet Sahil Güvenlik Arama Kurtarma gemisinin ilki “TCSG Dost”, denize indirildi. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, “Türk tersaneleri savaş gemisi inşaatı dalında da kısa zamanda ülkenin ihtiyaçlarını karşılayacak duruma gelecek” dedi.


KOÇ Topluluğu’nun gemi inşa sektöründe faaliyet gösteren tersanesi RMK Marine’nin Milli Savunma Bakanlığı için inşa ettiği 4 adet Sahil Güvenlik Arama Kurtarma gemisinin ilki olan “TCSG Dost”, Tuzla’da törenle denize indirildi. Türk özel sektör tarihindeki en büyük muharip gemi projesini üstlenen ilk tersane olan RMK Marine tarafından inşa edilen TCSG Dost’un denize indirilme töreninde konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, projeye ilişkin sözleşmenin 2007 yılında RMK Marine ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı arasında imzalandığını hatırlattı. Üç yıl sonra, RMK Marine Tersanesi’nde projenin ilk gemisi TCSG Dost’u denize indirdiklerini belirten Mustafa Koç, tüm inşa aktivitelerini hedeflenen kapsam ve zamanda gerçekleştirdiklerini söyledi.

Koç Grubu olarak Savunma Sanayi’nin öncelik verdikleri sektörler arasında yer aldığına dikkat çeken Mustafa Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sektörü geliştirmek ne kadar önemli ise, sektörün yaşaması, sürekliliğinin sağlanması ve dinamikliğinin korunması da aynı şekilde büyük önem arz ediyor. Tersanemizde yaratılan bu imkânların ve teknolojik kıymetlerin korunmasında da, Savunma Sanayi Müsteşarlığımıza önemli görevler düşüyor. İhaleleri sonuçlanmakta ve üzerinde çalışılmakta olan Moship, Ratship, LPD ve benzeri projeler ile ülkemiz askeri gemi inşa sektörünün daha da gelişmesi ve uluslararası askeri gemi inşa pazarında rekabet eder hale gelerek bu ürünlerin ihracatçısı olması hedeflenmelidir.”

22 knots hız yapacak

Koç Holding Savunma Sanayi ve Diğer Otomotiv Grubu Başkanı Kudret Önen de, gemilerin 88 metre uzunluğunda, 1700 deplasman ton ağırlığında (geminin yüzerken yer değiştirdiği suyun ağırlığı) olduğunu ve 22 knot hız yapacağını belirtti. Önen, gemilerde ortalama 92 personelin görev yapacağını söyledi. Önen, bu projenin özel sektör tersanelerine verilmiş, tüm elektronikleri,  savaş sistemleri ile anahtar teslimi ilk proje olduğunu da kaydetti. İkinci geminin gövde blok imalatlarının tamamlandığını, üçüncü geminin blok imalatlarının bittiğini ve dördüncü geminin de saç kesimine başlandığını anlatan Önen, proje çalışmalarının programa göre yürüdüğünü söyledi.

Güven, umut ve yaşam Milli Savunma Bakanlığı’nın, Sahil Güvenlik Komutanlığının ihtiyacı  çerçevesinde açtığı 4 adet Sahil Güvenlik Arama Kurtarma gemisinin ilk olan “TCSG Dost”, Ekim 2009’da kızağa konmuştu. Bugün denize indirilen gemi 2011  yılının Eylül ayında göreve başlayacak. Proje kapsamında “Güven”, “Umut” ve “Yaşam” gemileri de Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın hizmetine sunulacak.

2 milyar dolarlık askeri gemi projeleri sürüyor

MİLLİ Savunma Bakanı Vecdi Gönül, geminin en son teknoloji ile donatıldığını ve Milli Komuta Kontrol Sistemi ve yazılımlarıyla teçhiz edilmiş korvet sınıfına yakın boyutlarda bir arama kurtarma gemisi olduğunu anlatırken, geminin bu boyutta özel sektör tersanelerinde imal edilen ilk muharip tekne sıfatı taşıdığını vurguladı. Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığının ihtiyaç duyduğu bu su üstü araçların tamamını Türkiye’de inşa etmeyi temel strateji olarak  benimsediklerini anlatan Gönül, “Tuzla bölgesinde MİLGEM projesi de dahil olmak  üzere 5 tersanemizde toplam bedeli 2 milyar doları bulan askeri gemi inşa
projeleri devam etmektedir” dedi.

Uyuşturucu trafiği Karadeniz’e kayıyor

TÖRENE katılan İçişleri Bakanı Beşir Atalay ise, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın yaklaşık 378 kilometrelik görev sorumluluk sahasının genişliğine dikkat çekerken, “Buna ilaveten sınır aşan suçlarda denizlerin rolü artmaktadır. Özellikle insan kaçakçılığı ve uyuşturucu ticaretinde deniz alanları önem kazanmaktadır” dedi. Türkiye’nin insan hareketliliğinin yoğun olduğu bir coğrafyada yer aldığına dikkat çeken Beşir Atalay, “Bunların bir kısmı yasadışı göçtür. Ayrıca uyuşturucu trafiğinin transit bölgelerinden biriyiz. Ülkemizin kara alanları transit alan olmaktan çıktı gibi ama Karadeniz’e doğru uyuşturucu trafiği kaydı. Denize alanına kayıyor. Giderek sahil güvenlik komutanlığımızın görev alanı ve hassasiyeti artıyor” diye konuştu.

Denizlerden 7 trilyon dolar gelir geliyor

SAHİL Güvenlik Komutanı Tümamiral İzzet Artunç, günümüzde savunma ve güvenlik kavramlarının yeni bir boyut kazandığına ve güvenlik kavramının tüm bu kavramların önüne geçtiğine dikkat çekti. Kafkasya ve Orta Doğu’yu Batı’ya bağlayan yolların denizlerden geçmesinin Türkiye’nin önemini artırdığını vurgulayan İzzet Artunç, “Dünya çapında denizlerden 7 trilyon dolar gelir elde edilmekte” dedi.


 

Editör: TE Bilişim