Trabzon'un Sürmene ilçesine, Karadeniz Bölgesinin en büyük tersanesi olma özelliğine sahip olacak ''Yeniçam Tersanesi''  kurulacak.
 
DLH İnşaatı Genel Müdürlüğü tarafından 2004 yılında yatırım programına alınan ve 27 Haziran 2006 tarihinde ihaleye çıkılan tersanenin temeli, bu ay içinde atılacak.

Sürmene ilçesindeki mevcut tersaneyi de içine alacak tersanenin kurulacağı alan için, denizin 285 bin metre karelik bölümüne de dolgu yapılacak.

Karadeniz Bölgesinin en büyük tersanesi olma özelliğine sahip olacak tersane, anahtar teslimi 41 milyon 494,6 bin YTL'ye mal olacak, yan sanayi ile birlikte 5 bin kişiye istihdam sağlanacak.

Bin günde tamamlanması planlanan tersanede, yılda yaklaşık 90 adet gemi inşa edilebilecek. 10.000 DWT ve daha büyük kapasiteli gemilerin yapılabileceği tersanede, yılda yaklaşık 200 adet geminin bakım ve onarımı gerçekleştirilebilecek.

TUZLA TERSANESİNE EŞDEĞER OLACAK

Sürmene Kaymakamı Eyüp Sabri Kartal, yöredeki işsizliğin önlenmesi ve istihdama katkı sağlaması açısından, tersanenin Türkiye ve bölge ekonomisine büyük katkısı olacağını söyledi.

Kartal, Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi, yapımı süren Faruk Kanca Denizcilik Meslek Yüksekokulu ile denizcilik lisesinin açılmasıyla, tersane için bilimsel çalışmalar yapacak altyapının da oluşturulmuş olacağını belirtirken, şunları söyledi:

''Yapılacak tersane, Tuzla Tersanesine eşdeğer olacak. Aynı zamanda Türkiye'nin tersanecilik ihtiyacını da karşılamaya yönelik çok büyük bir yatırım. Tuzla Tersanesinde bildiğimiz kadarıyla, 2009'a kadar tüm siparişler dolu. Dolayısıyla bu tersanenin bitmesiyle, bu sektördeki büyük bir açığı kapatacak. İnşallah Karadeniz'in kalkınma hamlesi için büyük bir başlangıç olur.''

Kartal, tersanenin temelinin bu ay içerisinde atılacağını kaydetti.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim