Karadeniz kıyıları Tuzla’ya omuz veriyor

Karadeniz kıyılarından birbiri ardına gelen haberler, bölgenin yakın gelecekte Tuzla’nın yüküne omuz verebileceğini gösteriyor.

Milli gemi inşa sanayinin yükünü çeken Tuzla Özel Sektör Tersaneler Bölgesi’nin gerek kazalar gerekse de alan darlığı nedeniyle sıklıkla gündeme geldiği bu günlerde Karadeniz kıyılarından birbiri ardına gelen haberler, bölgenin yakın gelecekte Tuzla’nın yüküne omuz verebileceğini gösteriyor. Geçtiğimiz günlerde bölgede kaydedilen gelişmeler, bir yandan dikkatleri Karadeniz bölgesindeki “gemi inşa sanayi” yatırımlarına çeken diğer yandan ise yukarıdaki genel kanıyı destekleyen nitelikteydi.

Alaplı’nın istihdam umudu tersane

Zonguldak’ın Alaplı ilçesindeki Alaplı Yatçıları Tekne İmalatı Kooperatifi (AYTEK)’in 583 dönümlük arazi üzerinde kuracağı tersanelerin dolgu çalışmalarına Ocak ayına kadar başlanacağı bildirildi. Alaplı Yatçıları Tekne İmalatı Kooperatifi (AYTEK) Yönetim Kurulu Üyesi Timur Arslan, ülkede yaşanan ekonomik kriz dolayısıyla dolgu çalışmalarına başlanamadığını Ulaştırma Bakanlığından ek süre talep ettiklerini belirtti. Talep ettikleri sürenin yılsonunda dolacağını belirten Arslan, “Tersanelerin dolgu çalışmaları için gerekli evraklarımızı büyük oranda tamamladık. Zemin etüdü ve ÇED raporları hazırlanıyor. Evrakların tamamlanması ile Ramazan ve Kurban Bayramı arası dolgu çalışmalarına başlanacaktır. Kurulacak yat yapım tersanelerinin tamamlandığında en az 4 bin kişiye istihdam sağlayacak yatırımın maliyeti, 100 milyon YTL’yi aşacaktır. Şartlar el verirse 2012’de tersane yatırımların tamamı hayata geçmiş olacak. Ürünlerin yüzde 40’ı iç, yüzde 60’ı ise dış piyasaya yönelik imal edilecek. ABD, İsrail ve Fransa gibi çok sayıda ülkeye yatlar göndereceğiz. Tersanede iç ve dış donanımı yaparak, siparişleri tamamlayacağız. Mega lüks yat üretimi bölgeye ekonomik ve sosyal açıdan önemli katkı sağlayacaktır” dedi. Görüldüğü gibi Zonguldak’ın Alaplı ilçesine kurulacak yat yapım tersaneleriyle 100 metre uzunluğa kadar lüks yatlar inşa edilerek İsrail, ABD ve Fransa gibi ülkelere ihracat yapılması planlanıyor. Alaplı Yatçıları Tekne İmalatı Kooperatifinin (AYTEK) 40 üyesi tarafından ilçede 583 dönümlük arazide inşa edilecek tersanelerin dolgu çalışmalarına sekte vuran ekonomik krize de çözüm bulunmuşa benziyor. Tersanelerin bir kısmının gelecek yılın eylül-ekim aylarında faaliyete geçmesi planlanan 100 yatırım kapsamında öncelikle 1000, 2012’de de çalışmalarının tamamlanmasının ardından en az 4 bin kişiye istihdam sağlanması amaçlanıyor. Her tersane için 10-12 dönüm arazi temin edilerek 100 metre uzunluğa sahip mega yatların üretilmesi planlanan bölgede, epoksi, sac ve ahşap olmak üzere öncelikle yılda 200’ü aşkın yat imal edilmesi hedefleniyor. Yan sektörlerle birlikte 80 firmanın faaliyet göstermesinin beklendiği tersanelerde, bölge ekonomisine de önemli katkı sağlanması bekleniyor. AYTEK Başkanı İbrahim Türkoğlu;

“Yatlardan 40-45 metre uzunluğunda olanları tersanemizden 40 kilometre uzaklıktaki alanda yapıyoruz. Bunun denize indirilmesinin maliyeti de 50 bin avroyu geçiyor. Oluşturduğumuz kooperatifle Alaplı’ya yatırım planladık.  Tamamlandığında binlerce ailenin ekmek yiyeceği bu yatırımın maliyeti, 100 milyon YTL’yi aşabilir. Şartlar el verirse 2012’de tersane yatırımların tamamı hayata geçmiş olacak. Ayrıca ürünlerimizi ihraç ederek ülkemizin gurur duyacağı endüstriyel merkezlerden birisi olmayı hedefliyoruz.” sözleriyle projeye olan inancını dile getiriyor.

Çamburnu bitme aşamasında

AK Parti Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl, Trabzon’un Sürmene ilçesinde yapımı devam eden Çamburu Tersanesi’nde incelemelerde bulundu. Yaklaşık beş bin insanın çalışacağı Çamburnu Tersanesi’nde 200 metrelik gemilerin inşa edileceğini ifade eden Erdöl, gemi üretim merkezinin tamamen eğitim alt yapısı tamamlanmış bir şekilde hizmete açılmasının planlandığını dile getirdi.

Tersane projesinin yüzde doksan oranında tamamlanmış sayılabileceğini belirten Erdöl, şöyle konuştu: “Rıhtım dâhil mendireğin tamamı yapılmış durumda. Arka dolgu alanında çalışmalar devam ediyor. Bu da yaklaşık 1 ya da 1 buçuk aylık bir mesafedir. Taş ocağı ile bir sorun olduğu için iş gecikti, şimdiye kadar bitmiş olması gerekirdi. Yüklenici firma büyük bir hızla bu işi bitirdi. Gerçekten bu hızla bu derinlikte bitmiş olan başka bir mendirek Türkiye’de yok. Yaklaşık beş bin kişinin direkt olarak çalışacağı bir istihdam alanı olacak. Direkt çalışanın yanı sıra indirekt olarak epeyce kişinin iş alabileceği çalışabileceği, Doğu Karadeniz’in en büyük toplu istihdam alanı olacak diyebiliriz.”

Tersanede 200 metre uzunluğunda gemilerin inşa edileceğini belirten Erdöl, şunları söyledi: “Burada yaklaşık 200 metre uzunluğunda gemiler yapılacak, asıl düşündüğümüz bu. Yatlar, kotralar, her türlü deniz taşıtı yapılacak. Buradaki ustalar Türkiye’nin en maharetli ustalarıdır. Tamamen eğitim alt yapısı tamamlanmış bir şekilde bu tersaneyi hizmete açacağız. Burası Doğu Karadeniz’in en büyük tersaneler bölgesi olacak. Bununla ilgili tamamlayıcı olarak kaymakamımız ve üniversitemizin iş birliği ile AB projesi hayata geçirilmeye çalışılıyor. Yaklaşık 9 milyon TL bütçesi olan bir proje, onun için de çalışılıyor. Gayretler sonucunda hayata geçtiğinde burada çok önemli bir gemicilik araştırma ve eğitim merkezi kurulmuş olacak. Burada çalışanlar mutlu, ustalarımız mutlu, öğrencilerimiz mutlu, ustalarımız mutlu olacak diye düşünüyorum.”

Terme’nin gururu

Samsun’un Terme ilçesindeki Terme Gemi İnşa Tersanesi’nde inşaatına geçen sene nisan ayında başlanan kuru yük gemisi tamamlanarak alıcı firma Naftotrade’e teslim edildi. Terme Gemi İnşa Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zorlu, en kısa süre içinde ikinci gemiyi inşa çalışmalarına başlayacaklarını açıkladı.Samsun bölgesinde ilk gemi inşaatını gerçekleştirmiş olmaktan dolayı büyük bir mutluluk ve gurur duyduklarını belirten Zorlu, Yunanistan’daki Naftotrade Shipping firmasına 122 metre boyunda 17 metre eninde 8 bin 500 DWT tonluk kuru yük gemisi inşa ettiklerini söyleyerek şöyle devam etti:

“12 milyon euroya malolan gemiyi alıcı firmaya teslim ettik. Ancak buruk bir sevinç yaşıyoruz. Daha önceden aldığımız aynı tonajlardaki 4 adet gemi siparişimiz, dünyada yaşanan ekonomik kriz nedeniyle iptal edildi. 48 milyon euro tutarındaki bu gemilerin siparişini de alarak çok daha insana istihdam sağlamak istiyorduk.” Yaklaşık 440 kişi ile çalıştıklarını belirten Zorlu, tersanede aynı anda 5 gemiyi yapabilecek kapasitenin bulunduğunu da ifade etti.

Terme Tersanesi 90.000 m2 üzerine kurulu 10.000 m2 kapalı alana sahip yılda 14.000 ton saç işçiliği yapabilecek güçlü ekip ve makine parkuruna sahip Samsun ilinin ilk ve tek tersanesi. Bölgede yarattığı istihdam hacmi ile takdir toplayan tersane, anlaşıldığı kadarıyla inşa edeceği gemilerle de adından söz ettirmeyi hedefliyor.

Editör: TE Bilişim