Kredi musluğu kısıldı; Ceyhan'a tersaneyi kendi öz kaynaklarımızla inşa edeceğiz

Küresel kriz yüzünden bankaların kredi iştahının azalması sektörler üzerindeki etkisini göstermeye başladı .

Beşiktaş Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı îhsan Kalkavan , artan kredi maliyetleri ile banka kredilerinin geri çekilmesi ve yeni inşa taleplerindeki müşteri iptallerinin gemi inşa sektörünü durma noktasına getirdiğini söyledi .

Kalkavan , bankaların bu tutumu yüzünden Ceyhan ' a kuracağı tersaneyi öz kaynaklarıyla inşa edecek .

BOTAŞ ve Baku Tiflis Ceyhan ( BTC ) gibi yatırımlann Ceyhan bölgesine gelmesiyle deniz trafiğinin arttığına işaret eden Kalkavan,  bu bölgede büyük bir tersane kurma ihtiyacının doğduğunu belirtti .

Bu çerçevede krize rağmen Yumurtalık Serbest Bölgesi'nde tersane kurmak için 400 bin met rekare alan kiraladıklarını açıkladı .

Tersanenin temelini yıl sonuna kadar atmayı planlayan Kalkavan, çalışmalannı öz sermaye ile tamamlayacaklarını ifade etti.

Kalkavan , Ceyhan'da kurulacak tersanenin Akdeniz ' in en büyük gemi bakım ve onarım merkezi olacağını söyledi.

Şu an çevre düzenlemesi ve dolgu izni gibi yasal izinlerin alınmasıyla ilgili bürokratik çalışmaları bitmek üzere olan tersane için 2009 yılı başında dolgu işlemine başlanması planlanıyor.

Denizde 300 bin metrekare dolgu yapılması yaklaşık 1-1,5 yıl gibi zaman alacak . Tersane inşaatının 3 yılda tamamlanıp 2011 yılı sonunda faaliyete geçmesi hedefleniyor .

Kalkavan , kurulacak tersanede yılda 400 bin DVVTTik 100 geminin bakım ve onanmını yapmayı amaçlıyor. Tesislerde aynca yılda 2 gemi inşa edilecek .

Bu yatınmla bölgenin çehresinin hızla değişeceğini belirten îhsan Kalkavan, " Yan sanayi yatınmlanyla burası tam bir sanayi bölgesi ve cazibe merkezi haline gelecektir . Tam faaliyete geçtiğimizde gündüz 2 bin 500 , gece bin 500 toplam 4 bin işçi çalışacaktır . Bunun yanında özellikle bölgede mesleki eğitim veren projeleri de desteklemeyi planlıyoruz . " diye konuştu .

Editör: TE Bilişim