“Ege’de tersane için uygun alan bulamadık”

Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, Tersaneler Master Planı içinde Çandarlı bölgesine bir tersane konulduğunu, ancak konteyner limanı olması istendiği için bunun plandan çıkarıldığını hatırlatarak, ‘’Bence konulması yanlıştı’’ değerlendirmesinde bulundu.

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi’nin 9. Meclis toplantısı İzmir’de gerçekleştirildi. Meclis toplantısında konuşan Aytaş, bütün Ege’yi dolaştıklarını, ancak tersane olacak uygun bir yer bulamadıklarını aktaran Aytaş, tarım alanlarının yazlıkla doldurulduğunu söyledi.

Aytaş, ‘’Bu, Türkiye’nin yanlış bir politikası. Üç aylık bir tatil için sahil kıyılarımız maalesef işgal edilmiş durumda’’ ifadesini kullandı.

Bu konuda yerel yönetimlerinin ilgisizliğini dile getiren Aytaş, ‘’İsmi bende kalsın bir belediye başkanı (Alaybey Tersanesi şehrin siluetini bozuyor, çok gürültü oluyor, kaldırılsın) diye yazı gönderiyor.

Bu konuya yerel yönetimlerin sıcak bakmadığını görüyoruz’’ diye konuştu.

Tersane kurulması için bunun imar planında yer alması gerektiğini ifade eden Aytaş, ‘’Eğer Deniz Kuvvetleri’ne devredilmiş bir tersaneyi sivil sektöre açabilir miyiz, denseydi ellerini öperdik.

Benim için çok önemli olan şey İzmir’de bir bakım-onarım tersanesinin olması gerekliliği. İzmir buna layık değil. Böyle olmamalıydı. Sizlerin belediye kurumlarıyla yakın görüşmenizde fayda var.’’ dedi.

DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh ise ‘’Ege Bölgesi’ne artık bir tersane istiyoruz’’ dedi Dologh, Ege Bölgesi’nin tersaneye olan ihtiyacını vurguladı.

Yıllardır uğraşmalarına rağmen Ege Bölgesi’ne bir tersane tesis edemedikleri belirten Dologh, ‘’Ege Bölgesi’ne artık bir tersane istiyoruz’’ dedi.

Dologh, bölgeye uygun bir tersane yeri bulunamamasının veya gösterilememesinin sektörü zarara uğrattığını aktararak, İskenderun’dan İstanbul’a 835 mil boyunca tam teşekküllü bir tersane kompleksi olmaması nedeniyle kamu sektörü dahil, özel sektör gemi ve vasıtalarının onarım ve su altı sörveyleri için Tuzla’ya taşınmalarının önemli bir maliyeti de beraberinde getirdiğini söyledi.

Denizcilik Müsteşarlığı’nın ‘’Bize yer gösterin, biz de gerekli izni verelim’’ tezini uygun bulmadıklarını dile getiren Dologh, şöyle konuştu:

‘’Ülkemiz koşullarında müteşebbisin bulduğu her yer, herhangi bir şekilde ilgili belediyeler, kamu kuruluşları ve hatta Anıtlar Yüksek Kurumu tarafından reddedilmeye adaydır.

Bu konunun en iyi çözüm yolu, Karadeniz’in bazı kıyılarında yapıldığı gibi, Ulaştırma Bakanlığı ve Müsteşarlık tarafından Ege Bölgesi’nde uygunluğu belirlenen sahil kesiminin tespit edilerek, tersane olarak tahsis edilebileceğini duyurmakla sağlanabilir. Biz, bu durumda yatırımcıları buraya yöneltmeyi taahhüt ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki bölgemizde bu işe yatırım yapacak çok müteşebbis var.’’

Editör: TE Bilişim