Kingston'lu  MetalCraft Marine firması, İstanbul'da kullanılmak üzere  üç Firestorm 50 yangın botu inşa edip teslim etmek için multi-milyon dolarlık bir sözleşme imzaladığını açıkladı.

MetalCraft Marine'den yapılan açıklamaya göre, üç tekne İstanbul İtfaiye Müdürlüğü'ne mevcut en son deniz itfaiye teknolojisini sağlayacak.

NY Cape Vincent ve Kingston'da inşa edilecek 3 yangın botu, 14 milyonun üzerindeki nüfusu ile şu anda dünyanın en yoğun limanlarından birine sahip olan İstanbul'un güvenliğini sağlayacak.

MetalCraft, İstanbul İtfaiye Müdürlüğü'nün, bir yıl boyunca San Diego, Seattle ve Houston gibi ABD limanlarındaki diğer MetalCraft yangın teknelerine   bakarak, ihtiyaçlarını karşılamak için "çok sıkı şartnamelerini tanımlayarak" geçirdiğini söyledi.

Şirketin ifade ettiğine göre İstanbullu yetkililer, personel, eğitim ve bakım konularında yangın söndürme ekipmanlarının benzer olması sebebiyle 3 aynı yangın botu fikrini sevdiklerini ifade ettiler.

MetalCraft, Firestorm 50'nin en hızlı yangın botu olduğu ve dünyadaki  15 metrelik yangın gemileri arasında en yüksek pompalama kapasitesine sahip olduğunu söyledi.

MetalCraft, 2002 yılından bu yana yaklaşık 100 Firestorm, Firebrand ve Fire Rescue botları  inşa etti ve New York City, Boston ve Miami gibi birçok büyük ABD limanına tekneler sağladı.

İstanbul için hazırlanan İlk botun gövdesi halen Sir John A. Macdonald Boulevard shop'da yapım aşamasında.

Üretici firmanın Kontratlar müdürü Bob Clark, Salı günü yaptığı açıklamada, Türk müşterilerinin MetalCraft Marine ile sözleşme yapmadan önce durum tespit sürecinde çok  titiz davrandıklarını söyledi. Türk yetkililer, MetalCraft Marine'in İşçi Tazminatlarının güncelliğinden, hükümet başvurularının yapıldığından ve tüm vergilerin ödendiğinden de diğer şartların yanısıra emin olmak istediler.

Clark, "Oldukça sıradışıydı ve daha önce gördüklerimizden oldukça farklıydı" dedi.

Üretici firmanın İstanbul'da lokal bir satış temsilcisinin olması da faydalı oldu.

Clark, "Türkiye gibi birçok ülkede, yerel bir temsilcinin olması gerekiyor, sizinle doğrudan uluslararası ilişkiler kurmuyorlar" dedi.

Ayrıca İstanbul İtfaiye yetkililerini sözleşmeye katılmaya ikna eden bir sebep de teknelerin dayanıklılığı oldu..

2004'te Florida'daki Miami-Dade İtfaiye Departmanı için bir Firestorm 50 teslim edildi. O zamandan beri, bu tekne Karayipler'e giden yolda yüzlerce yangınla mücadele etmektedir.

Firestorm 50, 40 knot tam hıza çıkıyor ve dakikada 30.000 litre su pompalayabiliyor. Clark, bu oldukça fazla bir su miktarı dedi.

Clark, bu bilgilerin sözleşmenin bir parçası olması nedeniyle teknelerin fiyatını açıklayamayacağını belirtti ancak bunun bir multi-milyon dolarlık anlaşma olduğunu doğruladı.

"Bu bizim yüksek hacimli işlerimizden biri ve tekne başına çok fazla gelir var."

Clark, üç aynı geminin yan yana inşa edilmesinin maliyetleri de azaltacağını söyledi.

MetalCraft Marine'in diğer  projeleri arasında Imperial Oil için Kuzey Alberta'daki petrol kumları  civarında  kullanılacak olan 13,7 metrelik bir çalışma botunun yanı sıra Kanada Deniz Kuvvetleri için botlar  ve ABD donanması için büyük bir 70 adet küçük bot sözleşmesi var. 

Editör: TE Bilişim