İş Başı Yaptırılmayan Tersane İşçileri Eylemde

Zonguldak'ın Ereğli İlçesinde Faaliyet Gösteren Madenci Gemi Sanayii'nde 2009 Yılının Nisan Ayından Bu Yana Kısa Çalışma Ödeneğinden Faydalanıp, Bu Gün İtibarı ile İş Başı Yapması Gereken Yaklaşık 420 İşçi Kendilerine İş Verilmediği Gerekçesi ile Tersane Önünde Eylem Yaptı.  

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde faaliyet gösteren Madenci Gemi Sanayii'nde 2009 yılının Nisan ayından bu yana kısa çalışma ödeneğinden faydalanıp, bu gün itibarı ile iş başı yapması gereken yaklaşık 420 işçi kendilerine iş verilmediği gerekçesi ile tersane önünde eylem yaptı. Şirketin Tersane İdari Müdürü Salih Ocaklı ile görüşen işçiler, iş yeri sahibi ile görüşme talebinde bulundu.

Sabah saatlerinde Madenci Gemi Sanayi Tersanesi önünde toplanan yaklaşık 420 işçi, işe başlamak istedi. Ancak tersanenin kapalı olduğunu gören işçiler, yetkili bulamayınca durumu protesto etmeye başladı. Bu gün itibarı ile işe başlamaları gerektiğini söyleyen işçiler, maaşlarının bir kısmını hükümetin başlattığı kısa ödenek uygulamasından aldıklarını, geri kalanının ise tersaneden ödenmesi gerektiği halde uzun süredir hiçbir ödeme yapılmadığını ileri sürdü. İşçiler, tersane sahibinin kendileriyle görüşme yapıncaya kadar eylemlerini sürdüreceklerini ifade etti.

İşçi Cüneyt yavuz, son bir yıldır devletten aldıkları 400 lira maaşla geçindiklerini belirterek, "Sigortalarımız da kesildi. Ne yapacağımızı bilmiyoruz." dedi. İşçi Ali Serdar da bugün normal olarak işe başlama günleri olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: "İşe geldiğimizde muhatap olacak kişi bulamadık. Herhangi bir garanti de verilmiyor. Devletten aldığımız maaş da kesildi. Evimize ekmek götürecek paramız yok. Hakkımızı arıyoruz."

Madenci Gemi Sanayi Müdürü Nezih Bayar ise şu açıklamayı yaptı: "Daha önce bir Alman firması ile 4 gemi üzerine anlaşma yapmıştık. Ancak firma, geçen yıl sözleşmeyi tek taraflı feshetti. Gemiler de elimizde kaldı. Mahkeme hala devam ediyor. İşçiler patronla görüşmek istiyor. Önümüzdeki aylarda yeni siparişler alırsak durumun düzeleceğini umuyorum."  

Editör: TE Bilişim