SeaNews Turkey'de yer alan Bloomberg Businessweek çıkışlı habere göre, nitelikli ve pahalı gemileri inşaya yönelen Güney Kore tersaneleri küresel gemi inşa piyasasında aldıkları siparişleri bu yıl ikiye katladılar ve Çin'in daha düşük seviyelere hitap eden stratejisini altetmeyi başardılar.

Dünyanın en büyük üç tersanesi olan Hyundai Heavy Industries Co., Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co. ve  Samsung Heavy Industries Co. tersaneleri, yüksek petrol fiyatlarının talebi yönlendirdiği sıvılaştırılmış petrol gazı ve sondaj gemileri inşasında 2011 yılında toplam siparişlerin %40 ını defterlerine yazmayı başardılar. Clarkson piyasa araştırma şirketinin verilerine göre Çin'in 2011 yılında aldığı siparişler ancak Güney Kore'nin aldığı siparişlerin ancak dörtte biri kadar.

Seul'deki bir araştırma şirketinin analisti olan Park Moo Hyun, "Bu yil Kore tersaneleri için iyi bir yıl, gelecek yıl daha da iyi olacak. Çin tersaneleri için 2012 iyi bir yıl olmayabilir çünkü çok kapasite fazlaları oluştu" şeklinde görüş belirtti.

Küresel gemi inşa pazarında siparişlerde bu yıl yaşanan %19'luk düşüş, Çin tersanelerini çok rahatsız etmiş görünüyor. Çin'in 10 en büyük tersanesinden 6'sı Haziran ayı ortalarından şu ana kadar tek bir sipariş yazabilmiş değil. Kore tersaneleri bu yavaşlamadan etkilenmediler çünkü dökme yük gemileri ve küçük konteyner gemileri pazarını  büyük ölçüde düşük fiyata çalışan Çin tersanelerine zaten terk etmişlerdi.

Seul'de bir başka araştırma kuruluşunun başında olan Cho In Karp, şöyle dedi: "Olay şimdi Çin tersaneleri için bir hayatta kalma yarışı haline geldi. Eğer geleneksel gemi inşasından başka gelir kaynağı bulamazlarsa yaşamlarını sürdürmeleri çok zorlaşır"

Sondaj gemilerinde rekor

Merkezi Güney Kore'nin Ulsan kentinde yer alan Hyundai Heavy, bu yılın 12,3 Milyar Dolar olan hedefini şimdiden aşmış bulunuyor. Bu hedefe ulaşmada elbette ki 5,5 Mmilyar doları bulan sondaj gemisi siparişleri etkili oldu. Bu şirketin bir yılda aldığı en büyük sipariş kalemini oluşturdu. Sondaj gemileri petrol şirketleri tarafından açık denizlerde sondaj yapmak amacıyla kullanılıyor.

Hyundai Heavy, dünyada ilk kez, Haziran ayında iki adet iki yüzer depo ve yeniden gaz haline getirme ünitesi inşası siparişi aldı.   Bu üniteler, LNG'yi tutuyor ve sonra tekrar doğal gaza dönüştürüyor. Bu işlem geleneksel olarak dönüştürülmüş petrol tankerleriyle yapılmaktaydı. 
 
100 Milyar Dolar harcama

Yüzer petrol üniteleri ve gaz üretim üniteleri de dahil olmak üzere açık deniz gemilerine olan talep, şirketler yeni faaliyet sahaları oluşturdukça artacak gibi görünüyor. Royal Dutch Shell Plc, üretim artışını sürdürebilmek için 2014 yılına kadar 4 yıl içerisinde 100 Milyar Dolar yatırım yapacağını açıkladı. Brezilya'nin devlet şirketi ise geçen ay 2015 yılına kadar 1000 açık deniz sondaj kuyusu açacaklarını açıkladı. Son iki yıl içerisinde petrol fiyatları yaklaşık %20 artış gösterdi. 

Seul'deki Korea Investment & Securities Co. şirketi analisti Richard Park, "Belirsizlik yaşayan bir pazarda size para kazandıracak bir işe yatırım yaparsınız ve enerji bunlardan birisi" şeklinde görüş açıklayarak şunları söylüyor: "Kore tersaneleri bu stratejiden en çok yararlanacak olanlardan birisi"

Toplamda G. Kore tersaneleri bu yıl 37,8 Milyar Dolarlık sipariş alırken Çin tersaneleri 10,3 Milyar Dolarda kaldı. Samsung Heavy 11,5 Milyar Dolarlık hedefini aşarak 14,5 Milyar Dolarlık sipariş aldı. Daewoo Shipbuilding ise 10 Milyar Dolarlık siparişle 11 Milyar Dolarlık hedefinin biraz altında kaldı.

Her iki Seul merkezli tersane de yarı-batabilir sondaj platformları, yüzer petrol depolama ve üretim üniteleri, LNG taşıyıcılar ve sondaj gemileri siparişleri aldı. Daewoo Shipbuilding ayrıca Maersk'ten 18.000 TEU kapasiteli 20 adet konteyner gemisi siparişi aldı. Bu gemiler kendi türünün en büyükleri olacak.

Düşen siparişler

Küresel gemi inşa pazarında siparişler 2009 Yılı Ağustos ayından bu yana sürdürdüğü düşüşte Ağustos ayında en dip noktaya ulaşmış bulunuyor. Avrupa'daki borç krizi de gemilere olan talebin azalmasında bir başka etken oldu.

Editör: TE Bilişim