G.Kore Gemi Üreticileri Hedeflerini Tutturamadı

Gemicilik piyasası ve mali piyasaların çökmesiyle, taleplerde  meydana gelen %33’den fazla azalma yüzünden, Güney Kore’nin önde gelen tersanelerinden ikisi, hedeflerini büyük oranda düşürdüklerini bildirdi.

Dünyanın ikinci büyük gemi imalatçısı Samsung Ağır Sanayii, 2009’da yeni üretim hedefini 10 milyar dolar değerine düşürdü. Buna göre, geçen yıl 15 milyar dolar olan üretim hedefi %33 azaldı.

Dünyada 3. olan Rival Daevoo Gemi Sanayii ve Mühendisliği’de bu sene gerçekleştirdiği faaliyetlerde 10 milyar dolar elde edeceğini tahmin ediyor. Geçen yıl tahmin edilen 17.5 milyar dolarla karşılaştırıldığında %43 azalma görülüyor.

Dünyanın en büyük gemi imalatçısı olan Hyundai Ağır Sanayi, hedef tahminleri konusunda herhangi bir açıklama yapmazken, bu sene çok sayıda anlaşmanın  azalacağını belirtiyor.

Son tahminler, gemi üreticilerinin, talepleri karşılamada başarısız olduklarını gördükten sonra geldi. Geçen sene Ekim ayında sözleşme oranları düşmüş, üretim kesilmiş  ve gemicilik şirketleri yeni üretimleri için finansman bulamamıştı.

Hyundai’nin üretim hedefleri karşılaştırılınca, geçen yılki üretim tahminini yaklaşık 1 milyar dolarla ıskaladığı görülüyor. Hyundai’nin hedefi 29.4 milyar dolardı fakat 28.2 milyar dolarlık kazanç sağlayabildi.

Kore Gemi Üreticileri derneğine göre, Koreli tersaneler, taleplerdeki düşüşe rağmen, gemi ihraçlarıyla 53 milyar dolara ulaşacaklarını tahmin ediyorlar.

Hyundai, 2009’da sadece sıradaki 119 geminin tesliminden 15 milyar dolar hasılat elde etmeyi bekliyor.

Rival Daevoo Gemi Sanayii tersanesi

Hyundai tersanesi

Samsung Tersanesi

 

Kaynak: Lloyd's List

Editör: TE Bilişim