GİSBİR ile Güney Kore arasında işbirliği anlaşması

Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) ile Güney Kore Deniz Donatım Ürünleri Birliği (KOMEA) arasında ticari işbirliği anlaşması imzalandı.

Tuzla’da GİSBİR binasında düzenlenen törende konuşan GİSBİR Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Taylan, gemi inşa sanayisinin ülkelerin gelişmesine önemli katkıda bulunduğunu ifade ederek, "Güney Kore, gemi inşa sektöründe dünyanın bir numarasıdır. Onlardan öğrenecek çok şeyimiz var.  Beraberce gemi yan sanayi ile ilgili çalışmalarımız var. Bizim amacımız, yerli üretim katkısını yüzde 50’nin üzerine çıkarmak. Yatırımların beraber ve ortak olarak Türkiye’de yapılmasıdır" şeklinde konuştu.

Taylan, dünyada yaşanan ekonomik kriz nedeniyle gemi inşa sanayisininde etkilendiğine dikkati çekerek, siparişlerin yarısının iptal edildiğini bildirdi.

KOMEA Yönetim Kurulu Başkanı Yoon So Park da, gemi inşa sanayinin çok kapsamlı bir sanayi alanı olduğuna işaret ederek, "Bizim bu alanda 30 yıllık bir geçmişimiz var. Bu tecrübeyle 2 ülke arasında alışveriş yapmak için burada bulunmaktayız. 2 ülke insanının benzerliği, benzer düşünceleri var. İyi sonuç alacağımızdan eminim" şeklinde konuştu.

Park, Kuzey Kore ile savaş sırasında Türkiye’nin kendilerine asker gönderdiğini de hatırlatarak "Türkiye ve Kore halkı, arkadaştan da öte kardeş gibiler" dedi.

Konuşmaların ardından 2 kurum arasındaki mutabakat zaptını GİSBİR adına Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Taylan, KOMEA adına da Yönetim Kurulu Başkanı Yoon So Park imzaladı.

5 yıl süreyle geçerli olacak mutabakat zaptı, "Kore deniz donatım ürünlerinin Türk tersanelerine sorunsuz tedarik edilmesi, Kore ürünlerinin sorunsuz tedariki yoluyla Türk tersanelerinin gelişmesine katkıda bulunmasını" da kapsıyor.

KOMEA heyeti, daha sonra Tuzla’daki bazı tersaneleri de ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Milliyet

Editör: TE Bilişim