Navlun fiyatları yüzde 98 azaldı, gemi siparişlerinde iptal 3 milyar doları buldu 
 
 
Dünya piyasalarındaki krizi en derinden hisseden sektörlerin başında denizcilik geliyor. Dünya ticaretinin yavaşlaması ile birlikte navlun fiyatlarında yüzde 98'lere varan düşüş oldu. 

Bu durumun gemi inşa sektörünü etkilediğini vurgulayan Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, 3 milyar dolarlık gemi projelerinin iptal edildiğini açıkladı.

Metin Kalkavan, Deniz Temiz Derneği'nin genel kurul toplantısı sonrasında gündemle ilgili soruları cevapladı. Kalkavan, ekonomik durgunlukla birlikte gemi inşa siparişlerinin iyice azaldığını ifade ederek, "Şu anda siparişler yok denecek kadar az. Son 9 ayda sadece 12 gemi siparişi alındı. Bu neredeyse sıfır demek." dedi.

Kalkavan, 122'ye yakın projenin de dondurulduğunu veya iptal edildiğini kaydetti. Oda Başkanı, bu durgunluğun kısa sürede geçmeyeceğini tahmin ediyor. Gemi siparişlerindeki iptallerin en fazla istihdama yansıyacağını vurgulayan Metin Kalkavan, sektörde yaklaşık 30 bin kişilik istihdamın üçte biri, yani 10 bininin işsiz kalma durumu olduğunu açıkladı.

Metin Kalkavan, navlun fiyatlarında da ciddi düşüş olduğunu anlattı. Buna göre özellikle kuru yük gemilerinde navlun fiyatlarında yüzde 98'e varan düşüşler oldu. Mayısta günlük taşıma ücreti 100 bin dolar olan bir geminin navlun fiyatı 2 bin dolara kadar geriledi. Bankaların şu anda kredileri geri çağırması gibi bir durumun söz konusu olmadığını ifade eden Kalkavan,

"Münferit bir iki hadisenin dışında bir şey yok. Fakat bugünlerde bankalar likitte kalmak istediği için yeni projelerde finansman bulunmakta zorluk çekiliyor. Bu noktada hükümetin gerekli adımlar atmasını bekliyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Kaptanoğlu Denizcilik'in Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Kaptanoğlu da, şirketlerinin 11 gemilik siparişinin 6'sını ertelediklerini söyledi. Kaptanoğlu, "Ama zaten 5'i 2011 yılına kadar gidiyor. Ben ve diğer şirketler gemi yaptırıyor ama bunlar kendimiz için yapılan gemiler." dedi.

Tersaneciliğin devamlı gelişen ve sipariş alan sektör olmadığını söyleyen Kaptanoğlu, şöyle konuştu: "Ben Deniz Ticaret Odası'nı bıraktığım zaman 750 milyon Dwt gemi vardı. Bugün 1,3 milyar Dwt gemi var. Dünya ticaret hacmi ne kadar büyürse sipariş artar. Kriz devam eder, mevcut yaşlı gemiler hurdaya çıkar. Mesela tek cidarlı tankerler bizim sularda çalışmaya devam ediyor. 2010'a kadar süre verildi. 2010 sonundan sonra Türkiye'de veya diğer gelişmekte olan ülkelerde tek cidarlılar hurdaya giderse çok kazanırız."

Korsanlık endüstri haline geldi

Metin Kalkavan, iki Türk gemisinin kaçırılmasına ilişkin soru üzerine, "Son zamanlarda gittikçe artan bir korsan endüstrisi haline geldi. Şu ana kadar bir gelişme yok. Gemi personeli sağlıklı. Çok kısa vadede çözülmüyor. Ama inşallah gemileri kurtarırız, fakat zaman alacak." ifadelerini kullandı. Bu konuda uzmanlık alanı olan yabancı firmalar olduğunu belirten Kalkavan, onların görüşmeleri sürdürdüğünü kaydetti. 
 

Editör: TE Bilişim