Gemi onarımına teşvik imkânı
 
Hazine Müsteşarlığı, yatırımlarda devlet yardımlarının uygulanmasına ilişkin tebliğde değişikliğe gitti. Yeni tebliğ ile gemi inşaa ve ithali yatırımları için teşvik belgesi düzenlenmesine ilişkin esaslar yenilendi. Böylece gemi inşasının yanı sıra, gemi tadil ve onarımına yönelik yatırımlar da teşvik kapsamına alındı.

Resmi gazetede dün yayımlanan değişiklik tebliğ ile mevcut tebliğdeki düzenlemelere açıklık getirilirken, devlet yardımından yararlanmaya ilişkin bazı esaslar da yenilendi. Tebliğ değişikliğinde, gemi yatırımları için uygulanacak devlet yardımlarına da yer verildi.

Mevcut tebliğe göre, her türlü gemi ve kısmi gemi inşası için teşvik belgesi düzenlenmesi öngörülürken yeni düzenlemeye göre bunların yanı sıra gemi tadilat ve onarımları da teşvik kapsamında yer alacak. Ancak bunun için, gemi inşa tesislerinin teşviki hakkındaki kanunda yer alan şartlara uymak gerekecek.


Finansal kiralamaya faiz desteği

Tebliğdeki değişikliğe göre, yurtdışından alınan hazır gemiler ve yüzer havuzlar için yeni olmaları şartıyla teşvikten yararlanılabilecek. Tebliğin ilk halinde ise "Gemi, yüzer havuz ve diğer yüzer tesislerin ithali için yeni olmaları kaydıyla teşvik belgesi düzenlenebilir" ifadesi yer alıyordu. Tebliğde yer alan diğer düzenlemeler ise şöyle:

Mevcut düzenleme, kalkınmada öncelikli yörelere yapılacak yatırımlar, KOBİ yatırımları, çevre ve Ar-Ge yatırımları bankalardan sağlanan krediler aracılığıyla gerçekleştiriliyorsa YTL cinsinden kredilerde 5, döviz cinsinden kredilerde 2 puan faiz desteği sağlanıyordu. Düzenlemeyle finansal kiralama şirketleri de faiz desteği kapsamına alınacak. Böylece sektörün önünün açılması yönünde önemli bir adım atılmış olacak.


Yangın söndürmeye teşvik

Daha önce kapsam dahilinde olmayan havadan yangın söndürme araçları teminine yönelik yatırımlar için teşvik belgesi düzenlenebilecek.
Müteahhit ve taşeron firma aracılığı ile yapılan teşvik başvuruları kabul edilmeyecek. Yani teşvikten yararlanmak için doğrudan özel sektör firmasının ya da kamu yatırımcısının işi yapması gerekecek.
Otomotiv üretim sektöründe teşvik belgesi almak kolaylaşacak. Mevcut düzenlemede komple otomotiv üretiminde devlet yardımından yararlanmak için gereken yatırım tutarı 250 milyon dolar iken bu oran 50 milyon euro'ya düşürülecek.

Teşvik belgesi düzenlenemeyecek tesisler arasında karayollarındaki dinlenme tesislerinin yanı sıra lokantalar da yer alacak. Hazine uzmanları iç genelgelerle lokanta yatırımına devlet yardımı verilmesinin zaten önlendiğini, tebliğle buna açıklık getirildiğini bildirdi.


Siyasetin gündemindeki tartışma

Bu seçim kampanyasına damga vuran tartışmalardan biri, bazı hükümet üyelerinin çocuklarının gemi alımları olmuştu. Getirilen yeni teşviklerin kapsamına, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Ahmet Burak Erdoğan, seçimler nedeniyle Ulaştırma Bakanlığı koltuğundan kalkan Binali Yıldırım'ın oğlu Erkan Yıldırım ile Çevre Bakanı Osman Pepe'nin çocukları Mehmet Halid İsmail ve Mustafa Talha Pepe'nin sahibi ya da ortağı oldukları gemilerin girip girmediği henüz bilinmiyor. Erdoğan, eleştiriler karşısında, oğlunun aldığı geminin 16-17 yaşında olduğunu belirterek "Ortağı ile beraber 250 bin dolar, vererek aldı. Ben de destek verdim. Sen gel 'gemiler' de buna. Koster bu. Koster bu sektörde gemiciktir. Yani küçük bir şey" demişti.

Haber: Milliyet/GÜLÇİN ÜSTÜN-Ankara

Editör: TE Bilişim