Gemi inşaya kredi muslukları açılacak

İMEAK Deniz Ticaret Odası, ekim ayı olağan meclis toplantısında bu kez DÜNYA Gazetesi yazarlarından Tevfik Güngör Uras’ı ağırladı. Tüm üyelerin en çok kürsüde görmek istedikleri gazeteci olarak seçilen Uras, deneyimlerini armatörlerle paylaştı.  "Kriz nedeniyle tüm ülkeler bankalarına büyük miktarlarda fon akıtıyor. Gemi inşa sanayii de teminat karşılığı olarak en sağlam sektörlerden biri. Önümüzdeki dönemde finans sıkıntıları sona erecek umudunu taşıyorum” dedi.

Türk armatörlerinin dış bankalardan finansman bulmada önemli bir sorun yaşamayacağını kaydeden Uras, “Çünkü bütün ülkeler, kriz nedeniyle para piyasalarına büyük miktarda fon akıttılar. Bankalar, bu fonları belki şimdi kullanamıyorlar ama bir yerde de saklayamayacaklar. Yakında bunları sektörlere yönlendirmek durumunda kalacaklar. Gemi inşa sanayii de teminat karşılığı olarak en sağlam sektörlerden biri olduğu için dış kredilerde iyileşme olacağı umudunu taşıyorum” dedi.

Krizden en derin etkilenen sektörlerin başında ulaştırma ve haberleşme sektörünün geldiğini ifade eden Tevfik Güngör Uras, “Krizin etkisi, Türkiye’nin milli gelirinden izlenir. İlk 6 ayda milli gelirimiz yüzde 10.4 oranında düştü. Bu düşüş, milli gelirden etkilenme oranımızı ifade eder. Milli gelirimiz 10.4 düşerken, ulaştırma sektörümüzün geçen yıla göre 15’ler seviyesinde gerilediğini görüyoruz. Ulaştırmadaki gerilemenin en büyük nedeni sanayi üretimindeki gerilemedir. Milli gelirin ağırlıklı bölümü de imalat sanayiindedir. İmalat sanayiinde gerileme olduğunda, öncelikle ticaret, ardında da ulaştırma sektörü negatif etkilenir. Yani özetle ulaştırma sektörünün iç piyasada iş sahibi olabilmesi için imalat sanayindeki gelişmenin hızlanması gerekir” tespitiyle krizden çıkma formülünün imalat sanayiinin yükselmesinde yattığını vurguladı.

Gemi de bir varlıktır ama…

Konuşmasının arasında denizcilerin pek de hoşuna gitmeyen bir cümle de sarf eden Uras, “Dünyada gelir düştü, öldük mahvolduk deniyor ama aslında düşen üretimin geliridir. Varlıkların üretiminden elde edilen gelirdir. Aslında kriz nedeniyle servetlerimiz yok olmadı; gemiler, işletmeler, fabrikalar yerinde duruyor. Eğer, onlar da yok olsaydı işte o zaman ‘eyvah varlıklarımız yok oldu’ diye dertlenmek gerekirdi. Varlıklarımız duruyor, gelir akışında bir aksaklık var” diye konuştu.  

Bu açıklama armatörler arasında tepki seslerinin yükselmesine neden oldu. Armatörlerin ortak söylemi, ‘Gemilerimiz yarı yarıya değer yitirdi. Bu söylediğiniz bizim için geçerli olamaz’ şeklindeydi.

Türk bankaları gemi inşaya ilgisiz

Bankaların toplam kredi hacminin 375 milyar TL civarında olduğunu belirten Güngör Uras, denize ayrılan  payı da şu sözlerle açıkladı: “Bu hacimde deniz taşımacılığına ayrılan pay 3.6 milyar TL. Yani, yüzde 1 dolayında bir miktar. Teminat olarak da 480 milyon TL ayrılmış. Toplamda denizciliğin aldığı pay 4 milyar TL. Bu çok düşük bir rakamdır. Bankacılık kesimi, deniz taşımacılığını riskli mi bulduğu için destekten kaçınıyor diyoruz. Böyle olmadığı da, takipteki kredilerin sadece 39 milyon TL olduğu görülünce anlaşılır. Buradan deniz taşımacılığının Türk bankacılık sektöründe gereken ilgiyi görmediği mesajını çıkarabiliriz.”

Editör: TE Bilişim