Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım: "En Önemli İlerleme Gemi İnşada"

İSTANBUL (AA) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Türkiye, yüksek teknoloji gerektiren, katma değeri yüksek alanlarda en önemli ilerlemeyi gemi inşa sektöründe sağladı. Bugün havacılıkta henüz aynı noktada olduğumuzu söyleyemiyoruz. Türkiye'de artık gemi yapmak değil gemi inşa alanında küresel bir marka olmayı konuşuyoruz" dedi.

TMMOB Gemi Mühendisleri Odasınca Gemi Mühendisliği Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Oda Gecesi" etkinliğinde konuşan Yıldırım, Türkiye'nin, yüksek teknoloji gerektiren, katma değeri yüksek alanlarda en önemli ilerlemeyi gemi inşa sektöründe sağladığını anlattı. 

"Bugün havacılıkta henüz aynı noktada olduğumuzu söyleyemiyoruz. Türkiye'de artık gemi yapmak değil gemi inşa alanında küresel bir marka olmayı konuşuyoruz" diyen Yıldırım, her ne kadar küresel kaynaklı bir kriz yaşanıyor olsa da Türkiye'nin, gemi inşa sektöründe bu krizi en az hisseden ülkelerin başında geldiğini, bunun sebeplerinden birisinin 2004'te başlayıp 2009 başlarına kadar devam eden gemi inşa sektöründeki hızlı yükseliş olduğunu kaydetti.

Sektörün bu dönemde beklenenin üzerinde büyümesinden sonra küresel ticarette bir kriz yaşandığını, krizden ilk etkilenen sektörün deniz taşımacılığı olduğunu, krizdeki olumsuz gelişmelerin taşımacılığa 4 kat etki yaptığını aktaran Bakan Yıldırım, kriz sürecinde tamamlanamayan gemilerin tamamlanması için harekete geçtiklerini, Kredi Garanti Fonu sayesinde yarım kalan teknelerin tamamlandığını ve sektörün nefes aldığını belirtti.

Türk gemi inşa sektörünün kriz anında çözüm üretebildiğini, bunların başında da tamir ve bakımın geldiğini ifade eden Binali Yıldırım, "Bu alan hız kazandı. Yani inşadan kaybettiğimiz imkanları tamir bakımla bir ölçüde telafi ettik. Gemi inşasında, tamirinde ve bakımında doğrudan 29 bin çalışanımız var. Buna 100 bin yan sanayi eklendiğinde 130 bin kişi eder. Bunu 3 ile çarptığınızda yaklaşık 400 bin kişi sektörden ekmek yiyor" diye konuştu.

Yıldırım, 77 tersane olduğu dikkate alındığında söz konusu rakamların kendilerini tatmin etmediğini ancak, küresel şartları kendi kabiliyet ve imkanlarıyla da değiştiremediklerini söyledi.

Salonda bulunan gemicilere "sektörde kalmaları ve yatırımlarını artırmaları" çağrısında bulunan Yıldırım, "Sektörle ilgili bu kriz süresinde mutlaka eğitime, iş başı uygulamalarına daha fazla önem vermeli, buna daha fazla zaman ve kaynak ayırmalıyız" dedi.

Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran ise zor dönemlerden geçildiğini buna karşın gemi inşa sanayisi olarak bölgede ses getirir hale geldiklerini dile getirdi.

Kıran, şu anda Türkiye'nin sınır komşularında yaşanan sıkıntı ve savaşların deniz kuvvetlerinin ne kadar önemli olduğunun önemini bir kez daha gösterdiğini kaydederek, dünyanın lider ülkelerinin ortak paydasına bakıldığında deniz kuvvetlerinin çok güçlü olduğunun görüldüğünü aktardı.

MİLGEM projesi ile başlayan süreçte Türk gemi inşa sanayisinin güzel işler başardığını dile getiren Kıran, "Ama istiyorum ki bu fırsatı daha da ileri götürelim. Bölgede gemi inşa sanayicileri olarak neredeyse tek kalmışken bazı ülkeler bunun öneminin farkına vardı ve uyguladığı teşvik politikalarıyla bize rakip oldular" dedi.

AK Parti Kars milletvekili Ahmet Arslan'ın da katıldığı gecede odanın 40, 50 ve 60 yıllık üyelerine Bakan Yıldırım ve diğer protokol konuklar tarafından plaket verildi.

Editör: TE Bilişim