Gemi inşada “iskonto savaşları” başlıyor

Japon gemi inşa devleri, geçtiğimiz günlerde Japon basınına yaptıkları bir açıklama ile gemi inşada global rekabetin farklı bir yöne kaymakta olduğuna dikkat çektiler.

Açıklamaya göre Güney Kore tersanelerinin birim fiyatları mütemadiyen aşağıya çekiyor oluşları rekabetin kalite ayağına zarar veriyor ve diğer ülke tersaneleri de iskontoya iskonto ile cevap vermek durumunda kalıyor. Bu da gemi inşada global iskonto savaşlarının başlaması demek.

Mitsui Engineering & Shipbuilding Co. Gemi ve Okyanus Projeleri Dairesi Başkanı Norio Nagata konuyla ilgili olarak basına verdiği demeçte, “Şu an için en büyük baş ağrımız Güney Kore tersanelerinin çok düşük tabir edebileceğimiz fiyatlardan gemi inşa etmeyi kabul etmeleri. Bu Güney Kore de genel bir eğilim olarak dikkat çekse de bu eğilimin yeni kurulan ufak çaplı tersanelerde daha yaygın olduğunu söylemeliyim. Boş kızakları doldurma hevesiyle yapılan iskontolar belki sözleşme sayısı bağlamında olumlu sonuçlar verebilir ama aynı zamanda dünya çapında bir fiyat çekme yarışını da tetikleyebilir.

Uluslar arası denizcilik firmalarının finansal krizden çekinerek mevcut kontratlarını ertelediğini ya da iptal ettiğini biliyoruz. Bugün kuru yük birim fiyatları kriz öncesi döneme göre yüzde 30 dolaylarında gerilemiş durumda. Daha fazla düşüp düşmeyeceğini de şu aşamada kestiremiyoruz. Global denizcilik filosunun durumu göz önüne alındığında da Güney Kore ve Çin’in hızlı büyümesi sayesinde filonun büyük oranda yenilenmiş olduğu görülüyor. Anlayacağınız şu an içinde bulunduğumuz tüm göstergeler artacak rekabet koşullarını işaret ediyor.” şeklinde konuştu.

“Dünyanın en büyük gemi üreticisi” unvanını 2000 yılında Güney Kore’ye kaptıran Japonya, global rekabete Çin Halk Cumhuriyeti’nin de dahil olmasından sonra daha çok bu iki ülkeyi geriden izleme misyonu edinmiş gibi. Çünkü Japonya ikincilikteki yerini de 2006 yılından bu yana Çin’e terk etmiş durumda. Japonya’nın yakın gelecekte sıralamada yükselmesini pek mümkün görmeyen Norio Nagata,

 “Şu anki şahsi öngörülerime göre gemi inşadaki global düşüş 2012 yılına değin sürecek. Sistemin tam anlamıyla eski haline dönerek yeniden sağlıklı bir yükselişe geçmesi ise 2015’leri bulabilir. O yüzden 2015 yılına kadar tersanelerin mevcut iş yükünü kaliteden önce fiyat ölçütleri belirleyebilir. Eğer umulduğu gibi 2015 yılında sipariş defterleri yeniden dolmaya başlarsa kalite yeniden bir farklılık olarak algılanabilir ve bu da Japon tersanelerinin yükselmesini sağlayabilir. Mevcut durum “ucuza gemi yapanın siparişleri topladığı” bir atmosfer doğuruyor ki, buna sebep olan ülkelerden Güney Kore dahi bu açıdan Çin ile baş edebilecek durumda değil.

Bu yüzden iskonto savaşlarını başlatan Güney Kore’nin aslında stratejik bir hata yaptığını söyleyebiliriz. Gemi inşada gözlenen bu fiyat düşüşleri öncelikle Uzakdoğu bölgesinde başta Çin olmak üzere; Bangladeş, Hindistan, Vietnam gibi işçilik maliyetlerinin son derece düşük seyrettiği ülkelere avantaj doğuracaktır. Buna belki eski Doğu Bloğu ülkelerini ve Orta Doğu tersanelerini de ekleyebiliriz. Ancak Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Almanya, Norveç ve Avustralya gibi ülkelerin rekabet şansları gittikçe azalıyor. Zaten son döneme bakıldığında bu ülkelerin gemi inşa sanayilerini donanma siparişleri ayakta tutuyor.” şeklinde görüş bildirdi.

 

Editör: TE Bilişim