Gemi İnşa 200 Bin Kişiye Ekmek Verecek

Son 5 yılda elde ettiği yüzde 360'lık büyümeyle dünya ortalamasını dörde katlayan gemi inşa ve yat sanayi, Anadolu'ya yayılıyor. Sektör, yeni kurulacak tersanelerle Tuzla'ya sıkışıp kalmaktan kurtulacak. Özellikle Karadeniz kıyıları gemi inşa ve yat sanayine yeni bir açılım getirecek.

Karadeniz Bölgesi'nde Sürmene, Yeniçam, Ünye, Gülyalı, Fatsa, Terme, Tekçeköy, Cide, İnebolu, Ereğli, Karasu, Kocaeli Serbest Bölgesi, Yalova, Gelibolu'da tersane kurma çalışmalarının devam ettiğini belirten Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Akdeniz'de ise İskenderun, Ceyhan ve Manavgat'ta yeni gemi yapım yerleri inşa edileceğini bildirdi. Akdeniz ve Ege kıyılarında doğal SİT alanları ve kaplumbağa üreme bölgelerinin yoğunlukta olduğunu dolayısıyla buralarda tersane projesinin az olduğunu ifade eden Naiboğlu, bütün tersanelerin faaliyete geçtiğinde yaklaşık 200 bin kişiye istihdam sağlanacağını kaydetti. Küçük bir tersanenin 3 bin 500 kişiye iş imkanı sağladığına işaret eden Naiboğlu, 'Tuzla'da daha önce 13 bin civarında işçi çalışırken bu gün 30 bini aştı. Bütün tersaneler tamamlandığında yan sanayiyle birlikte 200 bin civarında istihdam oluşacak.' dedi.

Antalya'da düzenlenen Boatshow fuarına katılan Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, yeni kurulacak tersanelerle ilgili bilgi verirken gemi inşa ve yat sanayindeki gelişmeleri değerlendirdi. Sektördeki gelişmeleri 'Türkiye, 2004 yılında akaryakıttaki ÖTV'nin sıfırlanmasından sonra denizcilikte büyük gelişme kaydetti. Öyle ki, Marmara bölgesinde karadaki trafik denize kaydı.' sözleriyle özetleyen Naiboğlu, şöyle konuştu: 'Gemi inşa sanayi emek yoğun bir sektör. Katma değer sağladığı gibi istihdama da büyük katkısı var. Bir tersane birçok iş kolunu da harekete geçiriyor. Küçük bir tersane 3 bin 500 kişiye iş imkanı sağlıyor. Ayrıca gemi inşa ve yat sanayi Tuzla'ya sıkışıp kalmış durumda. Bunu açmak için Karadeniz, Ege ve Akdeniz kıyılarında yeni tersane projelerini hayata geçiriyoruz.' Müsteşar Naiboğlu, 2002'den bu yana denizcilikte büyük atılımlar gerçekleştirildiğini vurgulayarak 'Gemi inşa ve yat sanayinde dünyada 23 sırada yer alan Türkiye, tonaj ve sipariş edilen gemi adetlerine göre Güney Kore, Japonya ve Çin'in ardından dördüncü sıraya yerleşti. Mega yat sanayinde de önemli bir ülkeyiz. Bu alanda da dünya üçüncülüğüne kadar yükseldik.' bilgilerini verdi. Türkiye'de imal edilen gemi ve yatlar, AB ülkelerine yani sanayi ülkelerine satıyor. Bunlar arsında denizciliğin çok gelişmiş olduğu ülkeler de bulunuyor. Türk gemi inşa sanayideki büyüme dünya ortalamasının üzerinde seyrediyor. Son 5 yılda sektör dünyada yüzde 90 büyürken bu oran Türkiye'de yüzde 360 olarak gerçekleşti.

Deniz ticaret filosunun 7 milyon dwt (detveyt ton) civarında Türk bayraklı, 4 milyon dwt'u da Türk sahipli yabancı bayraklı gemiler olmak üzere toplam 11 milyon dwt'a ulaştığını da aktaran Naiboğlu, şöyle konuştu: 'Bir o kadar da Türk armatörlerin yerli ve yabancı tersanelerde siparişleri var. Bu da Türkiye'nin denizcilikte önemli bir ülke haline gelmeye başladığını gösteriyor. Zaman zaman denizlerde yabancı bayraklı çok gemi olduğu gündeme geliyor. Denizcilikte en ileri ülkelerden biri olan Yunanistan'ın da kendi bayrağını taşımayan çok sayıda gemisi var' (Cihan Haber Ajansı)

haberler.com

Editör: TE Bilişim