Gelibolu'ya Tersane dosyası yeniden açılıyor

Gelibolu’da yapımı planlanan ancak daha sonra gelişen tepkiler üzerine kamuoyu gündeminden düşürülen tersanelerin kurulumu yeniden gündeme taşınmaya hazırlanıyor.

Gelibolu kıyılarına tersane kurulması için 4 firma hazine yerlerine talip oldu. İki firma uygun görülürken, birinin görüşmelerinin sürdüğü diğerlerinin talebinin ise incelemeye alındığı iddia edildi.

Bir iddiaya göre; yeterlilik alan firmalar küresel krizden dolayı Gelibolu’ya yatırım yapma planlarını ileri bir tarihe erteledi. Denizcilik sektöründe devam eden krizin 2010 yılı ikinci yarısında olumluluğa çevrilmesi durumunda ÇED hazırlıklarına başlanacağı ileri sürülüyor.

Gelibolu’da yapımı planlanan ancak daha sonra gelişen tepkiler üzerine kamuoyu gündeminden düşürülen tersaneler yeniden gündeme taşınmaya hazırlanıyor. İki yıl önce başlayan çalışmalar geçen yıl yapılan yerel seçimlerde bir seçimi kaybeden bir belediye başkan adayının siyasi propaganda aracı oluşturmuştu. İş ve istihdam adına yapılan bu propagandaların aksine tersane yatırımcıları cephesinde ise derin bir sessizlik hakimdi. Adeta uyutulmaya alınan Gelibolu ve Çanakkale kamuoyunda tersane yatırımları kendiliğinden gündemden düşmüş oldu.

Kriz mi çevre korkusu mu?

2009 yılı istatistiki verilerinde tersaneler yer aldı ve yeniden gözler Gelibolu’da kurulması planlanan tersanelere çevrildi. 4 firmanın talip olduğu tersanecilik yatırımında iki firmanın hazineden yer talebi olumlu karşılandı, biri incelemeye alınırken diğerinin de görüşmeleri sürdürdüğünden söz ediliyordu. Tüm bu gelişmelere bağlı olarak bir iddiaya göre; yeterlilik alan firmalar küresel krizden dolayı Gelibolu’ya yatırım yapma planlarını ileri bir tarihe erteledi. Bir diğer görüşe göre; tersane yatırımlarının ÇED raporu gerektirdiği ve bunun da zorlu bir süreç olmakla beraber çevrecilerin tepkilerini çekmemek için neler yapılmasının planlandığı ve bu yüzden kamuoyuna resmi açıklama yapılmadığı ileri sürüldü. Gelen kulis haberlerine göre; halen denizcilik sektöründe devam eden global krizin 2010 yılı ikinci yarısında olumluluğa çevrilmesi durumunda ÇED hazırlıklarına başlanacağı ve 2012 yılında yatırıma başlanacağı ileri sürülüyor.

Editör: TE Bilişim