G. Kore tersaneleri Alman armatörlere destek kararı aldı

Alman Cumhurbaşkanı Horst Köhler'in özel temsilcisi olarak Güney Kore'yi ziyaret eden Alman Milli Denizcilik koordinatörü Hans-Joachim Otto, taksitleri ödenemeyen yüzlerce gemiye bir çözüm arayışında.

Alman armatörler 2009 öncesine kadar Güney Kore'ye KG Gemi İnşa fonlarından yararlanarak adeta yağmur gibi gemi siparişi vermişlerdi. Krizle beraber KG Fonları ortadan kaybolunca, Güney Kore tersanelerine verilmiş olan gemi inşa siparişlerinin akıbetleri belirsiz hale geldi.
 
Yapılan ödemeler boşa gidebilir

Bankalar ilk depozit yapısındaki kredileri sağlamış olmalarına karşın, ilk taksitlerin ödendiği gemilerin geleceği bile çözüm aramakta. Aksi takdire yapılan on milyarca dolarlık ödemeler boşa gideceği gibi, inşa halindeki gemilerin yok bahasına satılması da meydana gelebilecek.

Hans-Joachim Otto'nun Hükümet yetkilileri ile yaptığı görüşe sonuçlarına göre, Güney Kore Hükümeti sorunun çözümü yönünde konuyla hassasiyetle ilgilenmesine rağmen karşılığında Alman hükümetinin de gecikmiş ödemeler için garanti vermesi istiyor.

Güney Kore tersanelerinde bulunan Alman armatörlere ait yeni inşa siparişlerinden 195'i tamamlanmak üzere ve gelecek aylarda çok yoğun gemi teslimleri yaşanacak.
 
Kurtarma paketi hazırlığı var

Tanınmış bir Alman deniz hukuk bürosu temsilcisi tersanelerin, bankaların ve KG Fon Yönetimlerinin armatörlerle birlikte bir kurtarma paketi üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Güney Kore tersanelerini temsil eden üst düzey yöneticilerin büyük bir işbirliği gösterdikleri, geciken ödemeler için olabilen kolaylıkları sağlamaya çalıştıkları belirtiliyor. Ancak halen geç kalmış ödemeler milyarca doları aşmakta.

Güney Kore ve Çin Tersanelerinin adeta Alman KG Fon yatırımcılarının yerini aldıkları, yönetimlerin hatta gelecekteki işbirliği adına tersanelerden hisse vermeye yöneldikleri haberde yeri alıyor.
Güney Kore tersaneleri adına yapılan bir açıklamada ise "Gemileri yok bahasına satmak istemiyoruz" ifadelerine yer verildi.

Editör: TE Bilişim