Fethiye körfezinde bulunan 500 yat ve tekneye bu yıl 15 tekne daha eklenecek. İlçe tersanesinde ustalar, 15 yatı turizm sezonuna yetiştirmek için gece gündüz çalışıyor.

Tersanede 8 ile 22 metre uzunluğunda yat yapılıyor. Turizm sezonuna yetiştirilecek olan yatlar yazın Fethiye-Oniki Adalar arası yat turu yapacak. Tam techizatlı 10 metre uzunluğundaki bir yat 100 bin YTL'ye, 22 metre uzunluğundaki bir yat ise ortalama 500 bin YTL'ye satılıyor.

Turizm beldesi tersanesinde yat yapımı ve tamiri eylül ayı sonunda başlıyor, haziran ayı ortalarına kadar devam ediyor. Tersanede 7 usta ile 200 elektrikçi, boyacı, tankçı, sucu çalışarak ekmek paralarını kazanıyor. Mart ayı başına yetiştirilmek üzere 3 yatın yapımı için 10 persenolle gece gündüz çalıştıktıklarını belirten yat ustası Ünal Yenigün (37), tüm aksamı ile 22 metrelik yatın 500 bin YTL'ye (500 milyar TL) malolduğunu söyledi.

Yatları suda 100 yüzyıl çürümeyen ithal Afrika ağacı 'tik' ile 'maon' tahtalarından yaptıklarını bildiren Yenigün, 1 metre kare maon ağacı fiyatının bin YTL olduğunu ifade etti. Tekne yapım ustası Yenigün, "Fethiye tersanesinde 15 yıldır yat yapım ustası olarak çalışıyorum. Tersanede turizm sezonunun bitiminde başlamasına kadar yaklaşık 6 ay iş oluyor. Atölyemizde 20 ile 200 yolcu kapasiteli yat yapıyoruz. Genellikle yatları ekonomik düzeyi yüksek insanlar yaptırıyor. Beşyüz bin YTL'lik bir yatın 150 bin YTL'si çalışanlar için, 350 bin YTL'si ise malzeme alımına harcanır. Yat yapımında kullanılan tahtalar ithal ve pahalı. Burada 200 kişi 7 ay çalışarak evine ekmek parasını götürüyor" dedi.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim