EXİMBANK'TAN GEMİ İNŞAYA DESTEK

Eximbank, Dünya Bankası aracılığıyla makine ve gemi inşaat sektörüne 150 milyon dolarlık uzun vadeli kredi kullandıracak. 
 
Eximbank, Dünya Bankası aracılığıyla makine ve gemi inşaat sektörüne 150 milyon dolarlık uzun vadeli kredi kullandıracak. Firma başına maksimum 20 milyon dolar olarak belirlenen kredi, 4 yıla kadar işletme, 6 yıla kadar da yatırım amaçlı alınabilecek.

Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu, son derece cazip koşullarda sundukları bu kredinin gerektiği şekilde kullanılması halinde miktarının arttırılabileceğini söyledi. Kılıçoğlu, geçtiğimiz aylarda Avrupa Yatırım Bankası'ndan sağlanan 200 milyon euroluk bir kredinin de benzer koşullarda makine ile birlikte lojistik ve turizm sektörlerine kullandırılacağını, bununla ilgili çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

Küresel ekonomik kriz nedeniyle pazarları daralan ihracatçılara Eximbank'ın desteği devam ediyor. 2008 yılında 10 milyar dolar finansal destek sağlayan banka, bu yıl 12, 9 milyar dolarlık finansal hedefi koyarak, küresel krizin ihracatçı firmalar üzerindeki etkisini azaltmak istiyor. Geçtiğimiz yıl Dünya Bankası'nda likidite koşullarının henüz kötüleşmediği ortamda edindikleri krediyi bugün gemi inşaat ve makine sektörlerinin istifadesine sunduklarını anlatan Eximbank Genel Müdürü Kılıçoğlu, her zaman olduğu gibi bu yıl da üzerlerine düşen görevi yerine getirmek istediklerini söyledi. 2009'un en önemli faaliyetlerinden birinin Merkez Bankası'ndan sağlanan reeskont imkanının etkin bir şekilde kullandırılması olduğunu ifade eden Kılıçoğlu, 1 milyar dolar olan bu imkanın bugüne kadar 450 milyon dolarlık kısmının tahsis edildiğini aktardı. Burada bir takım iyileştirmelerin gündemlerinde olduğunu ifade eden Kılıçoğlu, "Önlem paketi çerçevesinde vadeyi biraz daha uzatarak 6 aya çekilmesi ve 10 milyar dolarla sınırlı firma limitinin de arttırılması gündemimizde." dedi.

Makine sektörüne kullandıracakları kredinin şartlarına değinen Kılıçoğlu'nun verdiği bilgilere göre, kredide hem orta vadedeki işletme kredisi hem de uzun vadede yatırım kredisi imkanı mevcut. Faizi de son derece uygun bir şekilde belirlenen kredi, 4 yıla kadar işletme, 6 yıla kadar da yatırım kredisi olarak kullanma imkanı bulunuyor. Kredinin gerektiği şekilde kullanıldığı hem sektör hem Eximbank hem de Dünya Bankası tarafından tespit edilmesi halinde bu miktarın arttırılması mümkün.

Genel Müdür Kılıçoğlu, piyasa bozucu bir faiz oranı ile bunu kullandırmama kıstası bulunduğunu belirterek, "Biz de kısa vadeli bir yıllık döviz kredisi faizimizi minimum olarak düşündük. O da bugün itibariyle libor artı 3,75. Bunun altına inme şansımız yok. Üstüne de biraz çıkılabilir. Firma başına 20 milyon dolar maksimum. Alt limit olarak bir rakam tespit etmedik." diye konuştu. Buna benzer bir imkanın da makine ile birlikte turizm ve lojistik sektörlerine verileceğini aktaran Kılıçoğlu, "Ağustos ayında Avrupa Yatırım Bankasından sağladığımız 200 milyon euroluk bir kredi var. Bununla ilgili çalışmalarımız da devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, Eximbank'ın 1989'dan bu yana ihracata sağladığı finansal desteğin 107 milyar doları aştığını söyledi. Bu destekle ihracatın büyük atılım yaptığını ifade eden Büyükekşi, "En son Başbakan'ın açıkladığı destek paketinde Eximbank sermayesinin 1,5 milyar TL'den 2 milyar TL'ye yükseldi. "dedi.

Makine sektörünün son dönemde yıldızı en fazla parlayan sektörlerden birisi olduğuna işaret eden Büyükekşi, sektörün Türkiye ihracatından aldığı payın hızla ilerlediğini anlattı. TİM Başkanı, Eximbank'ın kullandırdığı kredinin büyük önem taşıdığını, bu büyüklükteki kredinin sektör için son derece önemli olduğunu kaydetti. Büyükekşi, "Bu kredi sektörü global krizin yıpratıcı etkilerinden korumakla kalmayacak aynı zamanda da kriz sonrası dönemde sektörün çıkışa geçmesi için itici güç olacaktır." değerlendirmesini yaptı.

 

Editör: TE Bilişim