Med Marine'den İskandinav firmaya 25.000 dwt’lik 2 kimyasal tanker
 
R. Hakan Şen başkanlığındaki Med Marine Grubu Ereğli Gemi İnşa Tersanesi’nde inşa edilecek 25.000 dwt’lik iki kimyasal tankerin İskandinav bir firmaya satıldığı açıklandı. Med Marine Satış Müdürü Melis Üçüncü Altan Demirsoylu başkanlığındaki Admarin Dizaynı olan iki geminin 2009 yılında teslim edileceğini söyledi. Karadeniz bölgesindeki en güçlü ve ileri teknolojik donatıma sahip Ereğli Gemi İnşa Tersanesi‘nin yer aladığı Med Marine Grubu’nda Usmed Gemi ve Medyılmaz isimli iki tersane daha yer alıyor.

Bu yılın başlarında 7.000 ila 25.000 dwt arasında 25 gemi inşaatını programlamış olan gruptan Ereğli Gemi İnşa Tersanesi ilk olarak 7.000 dwt’lik IMO-II Tip bir kimyasal tankeri İsveçli Srab Denizcilik firmasına satmıştı.

Fiyatı 26.2 milyon dolar

1993 yılında Soderkopings Rederi AB adıyla kurulmuş olan şirket beş yıl sonra uluslararası  yapılanmasını tamamlayarak Srab Shipping AB adını almıştı. Halen filosunda 5 adet kimyasal  bulunan şirketin toplam tonajı 31.713 dwt olarak veriliyor. Delta Marine dizaynı olan Pakri Victory geçen sene Aralık ayında teslim edilmiş olmasına karşın eş geminin ekim ayında teslim edileceğini belirten Melis Üçüncü şöyle devam etti; “Mart ayında Alman kimyasal tanker işletmeciliğiyle tanınan John T Essberger, tersanemize 8.400 dwt’lik IMO-II Class 1 A serisi kimyasal tanker siparişi verdi. Bu gemi Admarin dizaynıdır.”

Geminin fiyatı resmen açıklamamasına karşın 26.2 milyon dolar civarında olduğu belirtilirtiliyor.

İlk gemi teslimi şubatta

Melis Üçüncü 8.400 dwt’lik gemiden ayrı olarak kendi, hesaplarına 12 gemilik bir dizi kimyasal tanker inşaatına başladıklarını ve bunlardan dördünün 2008 yılında hizmete girecek şekilde inşa edilmiş olacaklarını açıkladı. Geçen ay Kanada’nın Algoma Central Corp adına 11.240 dwt’lik iki kimyasal tanker inşaatına başlayan Ereğli Gemi İnşa Tersanesi’ne aynı şirketin siparişlerini sürdüreceği de belirtiliyor.

Her geminin 39 milyon dolar bedelle anlaşma yapıldığını belirten brokerlik kaynakları, Ereğli Gemi İnşa Tersanesi’nin uluslararası kalitesi kadar, çok ileri bir pazarlama ve satış uygulaması sayesinde müşteri yelpazesini hızla genişlettiğine işaret ediyorlar.

Algoma Central Corp için inşa edilen gemilerin Hollandalı Conoship dizaynı olduğunu vurgulayan Melis Üçüncü ilk geminin şubat 2008’de teslim edileceğini ve opsiyonlu olan ikinci gemi hakkında ağustos sonuna kadar kesin açıklama yapılacağını sözlerine ekledi. 

Referans Gazetesi/Osman Öndeş

Editör: TE Bilişim