Kdz. Ereğli’de Çengelburnu mevkide bulunan tersane işletmeleri,  Gülüç  Irmak çıkışının Erdemir’in cürufuyla kapanmasından dolayı  gemileri denize indiremiyor. Tersaneciler bu durum karşısında Erdemir’in ilgisizliğinden yakınırken,  attıkları “kalıcı çözüm istiyoruz” çığlıklarına muhatap bulamamanın çaresizliğini yaşıyorlar.

Tersane işletmeleri, Gülüç Irmağının yeniden bu cüruflarla dolması üzerine mahsur kalan gemileri nedeniyle uğradıkları nasıl tazmin edeceklerinin hesabını yaparken, devletin ilgili birimlerine başvurmaya hazırlanıyor.

Ereğli Demir Çelik Fabrikaları’nın atık cüruf malzemesini denize dökerek elde ettiği alanı çok amaçlı kullanım şansı devam ederken bu işten zarar gören ise tersaneciler oluyor. Erdemir’in cürufu deniz hareketiyle yer  değiştirerek Gülüç Irmağı’nın deniz ile buluştuğu alana giderek bu çıkışı kapatıyor. Bu durum, Gülüç Irmağı boyunda gemi üreten tersanecilerin mağduriyetine yol açıyor. Şöyle ki, hem ırmak ile denizin buluştuğu noktadaki deniz derinliği sığlaşıyor hem de ırmak ağzı tamamen kapanarak, tersanelerde yapılan gemiler denize indirilemiyor. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvuran tersanecilere bölge milletvekili Faruk Çaturoğlu sahip çıkarak, “konuyla ilgileneceğim” demişti. Erdemir’i yönetenlerin tersanecilerin karşı karşıya kaldıkları bu mağduriyete kalıcı çözüm bulma yönünde hazırlanan projeleri çok pahalı buldukları öne sürülüyor. Tersaneciler, “arada ırmakta denizde nasıl olsa kalmadı, artık Erdemir ile birlikte çalışırız” sözleriyle imalı konuşup ortamın da gerilmeden çözüm bulmanın yolunu ararken, denize indiremedikleri gemilerden dolayı uğradıkları büyük zararı kimin ödeyeceğini de sorguluyorlar.

(Ereğli Önder Gazetesi)

Editör: TE Bilişim