DALSAN TUZLA'DA YENİ GEMİ İNŞA ALANI KURUYOR 

Dalsan Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Coşkun, Tuzla tersaneler bölgesine  ilave potansiyel sağlayacak olan Tuzla Mendireği’nin dışında yeni bir alanın yapımına ilişkin projelerinin ÇED raporunu beklediğini söyledi.

Dalsan Liman İnşaatı kurucu ortaklarından ve Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Coşkun, Tuzla tersaneler bölgesinde çoğunlukla yurtdışından gelen gemi siparişlerine cevap verecek bir ilave potansiyele acilen ihtiyaç bulunduğunu belirterek,  “Yeni gemi tersane alanlarının başka yerde aranmasına gerek yok. Biz Tuzla Mendireği ’nin dışında bu alanı tesis etmeye hazırız ” dedi.

1995 yılı Devlet Planlama Teşkitalı raporunda Tuzla Mendireği ’nin dışına yeni bir mendirek yapılması suretiyle havuz bağlama yeri olarak planlandığını hatırlatan Nusret Coşkun,  “Biz devletimizden bu yatırımı gerçekleştirmesini beklemek yerine, bu projeye sahip çıktık. Bu yıl şubat ayında Denizcilik Müsteşarlığı ’na müracaat ederek bir proje sunduk. Bu projeyle inşa edilecek yeni mendirekten yüzde 30 ’luk kısmı, mevcut mendireğin arkasında kalan rıhtımdan da yüzde 30 ’luk kısmı müsteşarlığa terketmek kaydıyla bu inşaatı içeren projeyi gerçekleştirmeyi ve dış mendireği üç yılda, projenin tamamını dört yılda bitirmeyi teklif ve taahhüt ettik ” dedi.

İlk kısmı 2005 sonunda hazır olabilir

Projenin rüzgar santrali, iki adet kuru havuz, bir adet kızak, atık toplama depoları, spor kompleksi, sosyal tesisleri gibi tüm ayrıntılı ihtiyaçları düşünülmüş son sistemli ileri teknoloji tekniği kullanılarak inşa edilecek şekilde projelendirildiğini vurgulayan Nusret Coşkun sözlerine şöyle devam etti:

“Tahsis sözleşmesini aldık. İmar projelerini çizdirdik ve Bayındırlık Bakanlığı ’na verilmek üzere İstanbul İl Müdürlüğü ’ne teslim ettik. Projeler Bayındırlık Bakanlığı ’na gönderildi. Bakanlık projeyi inceledikten sonra olumlu buldu ve ilgili kurumlara verdi. Bunların içerisinde Ulaştırma Bakanlığı, Denizcilik Müsteşarlığı, Genel Kurmay Başkanlığı, Çevre Bakanlığı gibi yetkili bakanlıkları ve kurumlar yer alıyor. Ulaştırma Bakanlığı ’na bağlı DLH Genel Müdürlüğü 4'üncü bölgeye projenin olabilirlik değerini sordu ve olumlu cevap aldı. Halen ÇED Raporu hazırlanıyor. Ön ÇED Raporu Çevre Bakanlığı tarafından olumlu bulundu ve ÇED Süreci başlatıldı. Dalsan olarak ÇED Süreci devam ederken bölgenin sondajlarını yaptırdık ve yılbaşından Liderbahis itibaren Tuzla Mendireği dışındaki ikinci tersaneler yatırımı başlamış olacak."

İşbirliğine hazırız

Akla gelebilecek bazı önyargılara da cevap vermek istediğini ifade eden Nusret Coşkun, tersaneci olmadıklarını, aksine Dalsan Liman İnşaatı, Tarama Gemicilik San. ve Tic. Ltd. Şti olarak liman inşaatı, tarama gibi konularda geniş deneyime sahip uzman bir şirket olduklarını belirterek şöyle devam etti:

“Biz tersanecilerimizin mevcut sıkıntılarına en kolay şekilde ve en kısa zamanda cevap olabilecek bir çözümü sağlamak üzere yola çıktık. Biz bu yatırımın getirisini tersanecilerimizin büyük oranda istifadesine açıyoruz. Bizim düşüncemiz bu tersaneci arkadaşlarımızın yeni tersane alanı olarak inşa etmek istedikleri 240-250 metre boyundaki gemilere elverişli iskele boyuna ve deniz derinliğine ve havuzlara sahip bu yerleri değerlendirmek olmaktadır. Bu teklifimizi daha önce GİSBİR ’e götürmüºtük. şimdi yola çıkış noktasındayız ve teklifimizi aynı samimiyetle tekrarlıyor ve gazeteniz vasıtasıyla da duyurmak istiyoruz. Ve diyoruz ki fazla uzağa gitmeden Tuzla ’nın hemen bitişiğinde ve 1995 yılındaki 7'nci Beşinci Kalkınma Planı ’nda zaten öngörülmüş bu projeyi, esasen tersaneciler tarafından öneriliş ve hükümet tarafından da planlanmış olan bu alanda biz hayata geçirdik. Bu projeyi Türkiye ’de hiç olmayan bir ºekilde yüzde 40 gibi büyük payını tekrar devletimize bırakarak sözleşmeyi imzaladık. Yılbaºında ilk yatırımına baºlayacağımıza inandığımız yeni tersane alanlarını öncelikle Tuzla Gemi İnşa ve Onarım Tersanelerinin değerli yönetimlerine duyurmak istiyoruz ve iºbirliğine her zaman açık olduğumuzu bir kez daha belirtiyoruz. Buraya öncelikte Türk yatırımcıların gelmesini istiyoruz ve bu alanın sahiplerinin öncelikle Türkiye ’de uluslararası gemi inşa sanayiinin yaratan bu arkadaşlarımızın hakkı olduğunu düşünüyoruz. Bu projemiz duyuldukça yurtdışından gelen çok ciddi tekliflerle de karşılaşmaktayız. Bunları da değerlendireceğiz. ”

Kaynak:Referans Gazetesi

Editör: TE Bilişim