Güney Kore'nin 3. büyük tersanecilik grubu olan Daewoo Tersanesinde maaşlarını alamayan işçiler greve gitti...

SeaNews Turkey'de yer alan habere göre, Tersanenin işçilere 17,6 milyon dolarlık maaş borcu olduğu bildirildi.

Mart ayında yapılan anlaşmada işveren, ödenmesi geciken maaşları 7 Temmuz tarihine kadar ödemeye söz vermişti. Ancak bu tarihe kadar maaşlar yine ödenmeyince, işçiler önceki gün greve gitti. 

Tersaneden her bir işçinin yaklaşık 3 bin dolar ödenmemiş maaş alacağı bulunuyor. 

DSME Tersanelerinden bir yetkili ise gazetecilere yaptığı açıklamada, DSME tersanelerinin bazı mali güçlükler yaşadığını kabul etti. Yetkili, sendikadan anlaşyış beklediklerini söyleyerek, grevin şimdilik durduğunu ve sorunun çözülmesi için sendika yetklileri ile görüşmelere devam edeceklerini söyledi.

Güney Koreli sektör analizcileri  Lee Kyung-ja ve Ahn Hyung-jun ise; "Siparişlerin yönlendirdiği sektörde başlıca gösterge olan İşletme nakit akışının 800 milyon dolarlık bir açığa işaret ettiği ve borçların 500 milyon dolara yükseldiği bütçe dengesinin 2014 yılına göre daha da bozulduğunu"  ifade ettiler. 

DSME ayrıca 2015 yılının ilk çeyreğinde 45 milyon dolar tutarında fazla mesai ödedi. 

2014 yıl sonu verilerine göre DSME tersanelerinin toplam 15 milyar dolar civarinda borcu bulunuyor. Bu borç 2013 yılı sonunda 13 milyar dolar idi. 

Analizcileri sondaj gemisi teslimlerindeki gecikmeler ve açık deniz inşalarındaki girdi maliyetlerindeki yükselme nedeniyle net borçlarda yavaş da olsa bir azalma beklediklerini söylediler. 

 

Editör: TE Bilişim