Türk gemi sektörünün zorlu rakibi

Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan net bir dille uyardı. 
 
Türk gemicilik sektörünün Çin tehdidiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Deniz Ticaret Odası Başkanı Kalkavan, “Büyük bir devlet desteği var. Onlarla rekabet edemezsek sanayicimiz ayakta kalamaz” dedi

Dünya denizciliğinin kalbi İstanbul'da attı. Bu yıl 11'incisi düzenlenen Europort İstanbul fuarı, 88 yabancı firmanın katılımıyla dün akşam noktalandı. Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, sektörün 2011 yılında kompleks gemilerin inşasına ve gemi tamir, bakım, onarım alanlarına yöneldiğini belirtti. Çin'in, devlet desteği ve ucuz işçilik gücü ile yeni gemi inşasında en büyük siparişleri aldığını vurgulayan Kalkavan,

“Çin, tersanelere para ve arazi veriyor, altyapıyı hazırlayıp teslim ediyor. Bu nedenle, Çin daha ucuz üretim fırsatı sunuyor. Dünya gemi inşasından pay alacaksak aynı koşullarda rekabet edebilmemiz gerek. Türkiye'ye yeni gemi siparişi için fiyat soran çok var ama Çin karşısında fiyat tutturamadığımız için ciddi sipariş kaçırıyoruz” diye konuştu.

Ağzımız burnumuz kırıldı ama ölmedik

“Krizde ağzımız burnumuz kırıldı belki ama ölmeden, ağır hastalığa yakalanmadan tedavi olarak atlattık” diyen Kalkavan, “Şu ana kadar iflas etmiş tek bir Türk tersanesi, armatör yok. Ama 2011 ve 2012'de önümüzü göremiyoruz” dedi.

Tersaneler tamire yöneldi 

NTSR Fuarcılık CEO'su Serkan Tığlıoğlu ise, “2008'de kriz başladığında Türk tersaneleri 2012 yılı sonuna kadar doluydu, 2013 yılına randevu veriyordu. Krizle birlikte hem sipariş iptali oldu, hem de sipariş ertelemesi. 2008-2009 yılında 108 yeni gemi siparişi tamamen iptal oldu, 150 civarında da inşası başlamış gemiler için erteleme yapıldı” dedi.

Şu anda 88 geminin inşasının devam ettiğini vurgulayan Tığlıoğlu, “Ama bu sayı çok az. 150 milyon dolar değerinde peşinatını yakarak sipariş iptal eden armatör var. Türkiye, siparişlerdeki durgunlukla birlikte gemi tamir-bakım ve onarım alanına yöneldi. Türkiye'deki büyük tersaneler, 7-8 milyon doları bulan bu yatırımları her şeye rağmen yaparak sektörde hareketlenme sağladılar” diye konuştu.

ABD ve İngiltere'den iki yeni sipariş geldi

Europort İstanbul, yeni siparişler ve yeni iş bağlantılarıyla sektörde heyecan oluşturdu. Avrupa ve Ortadoğu'dan 5 binin üzerinde yabancı ziyaretçi ve heyet, fuar süresince yeni iş bağlantıları yaptı. Kriz nedeniyle yeni gemi siparişi almakta zorlanan denizcilik sektörü, Europort İstanbul Fuarı'nda biri ABD'den diğeri İngiltere'den 2 yeni gemi siparişi aldı. Dört gün süren fuarda aynı zamanda gemi-tamir ve bakım için yeni bağlantılar ile uluslararası heyetlerle yeni görüşmeler gerçekleşti.

 

Editör: TE Bilişim