Çiçek Tersanesi'nde inşa edilen tanker İtalyan şirkete satıldı
 
Krize rağmen inşa planlarını değiştirmeyen Çiçek Tersanesi, bunun meyvelerini almaya başladı. İtalyan şirket, 3,100 dwt'luk Chem Flower'in ikinci eş tankeri Chem Violet'e de talip oldu.
 
Yüksek Mühendis Celal Çiçek başkanlığındaki Çiçek Gemi İnşa Tersanesi (Deniz Endüstrisi AŞ), başarılı işlere imza atmaya devam ediyor. Çiçek Tersanesi'nin geçen yıllarda tamamen kendi kaynaklarıyla inşa etme kararı aldığı dört adet 3,100 dwt'luk kimyasal/ürün tankerlerinden Chem Flower, İtalyan Ciane Anapo'ya satıldı. Kimyasal/ürün tankerinin birincisine dünyaca tanınmış gemi işletmecisi Ciane Anapo tarafından Frecciamere adı verildi.

Lloyd's List'te yer alan habere göre, küresel kriz ortamına rağmen inşa planlarını değiştirmeyen Çiçek Gemi İnşa Tersanesi, inşaatını tamamladığı ilk gemiye Chem Flower adını vermişti. Malta bayrağına tescilli 3,100 dwt'luk gemiye İtalya'nın birinci sınıf kimyasal/ürün tankerleri işletmecisi olarak adlandırılan Ciane Anapo talip oldu. Chem Flower'u gerek yük cinsleri ve gerekse gemi ikmal hizmeti vermesi açısından, "yüksek özelliklere sahip" bir gemi olarak nitelendiren Ciane Anapo'nun genel merkezi Sicilya'nın doğu sahilindeki Augusta'da yer alıyor.

Chem Flower'ı bağlı olduğu Malta'da kurulu White Tulip Shipping-Beyaz Lale Denizcilik şirketinden satın alan Ciane Anapo, gemiyi hemen servise aldı.

Ciane Anapo'nun Çiçek Tersanesi'nde temmuz ayından denize indirilen ikinci eş kimyasal/ürün tankeri Chem Violet'e de talip olduğu haberde yer almakta.
 
Ciane Anapo, bunker sektörünün yıldızı

Ciane Anapo 1967'de Ciane ve Anapo isimli iki küçük İtalyan armatörlük şirketinin birleşmesiyle kuruldu. Şirketin ticaret sicilindeki tam adı "Ciane-Anapo, Compagnia di Navigazione e Bunkeraggi Spa". Halen gemi yakıt ikmali alanında Punta Rossa, Punta Giall, Punta Nera, Tecna ve Caporosa isimli kayıt ikmal-bunkering tankerleriyle hizmet veren Ciane Anapo, diğer taraftan yakın limanlar arası yük taşımacılığı da yapıyor.

Siracusa ve Augusta limanları bölgesinde bir numaralı yakıt ikmalcisi-bunkering şirketi olan Ciane Anapo, Catania ve Palermo liman bölgelerine de gerektiğinde servis veriyor. Asıl yükleme limanı Cenova olan grup, Savona, Vado Ligure, La Spezia, Marina di Carrara liman bölgelerinde gemilere bunker hizmeti vermekte. Daha önceleri Santa Margherita Ligure, Portofino, Imperia ve hatta Fransa'nın Nice liman bölgelerinde bunker hizmeti vermekteydi.

Frecciamare en yeni, en güçlü ve en ileri teknolojiyle donatılmış bunkering tankeri olarak şirketin kapasitesini katlamış olacak. İkinci eş geminin katılmasıyla Ciane Anapo'nun tüm limanlarda çok daha etkin bunker servisi verir hale geleceği belirtiliyor.
 
Freccciamare çift cidarlı bir tanker

IMO II Tip tanker, özellikleri sayesinde petrol ürünleri, IMO II Tip kimyasallar ve nebati, hayvani yağlar ile balıkyağı da taşıyabilmekte. Tankları MarineLine Advanced Polymer Coatings ile korumaya alınmış olan gemide Jotun Marine Coatings uygulandı. İkinci ve diğer tankerlerde alıcının isteği doğrultusunda başka bir kaplama talep edilmediği takdirde tanklarda MarineLine uygulamasına devam edileceğine işaret ediliyor.

Başkan Yardımcısı Berke Çiçek, Avrupa'daki tersanelerin maruz bulunduğu ağır sıkıntılara karşın Frecciamare serisinden inşaatı devam eden diğer üç eş tankerin özellikle Avrupa'dan gelen yoğun taleplerle karşılaşmasından memnun olduklarını söyledi. "Bu gemileri tamamiyle kendi sermaye gücümüzle inşa ediyoruz" diyen Çiçek, ilk geminin sahibinin özellikle çok daha kısa sürede gemiyi teslim almak gibi bir üstünlük kazandığını söyledi.

Öte yandan BV- Bureau Veritas uzmanları tarafından dizaynı ve teknik özellikleri izlenen ve onaylanan Frecciamare‘nin bu tonajlarda bunker tankeri özellikleriyle önemli bir yenilik olduğu belirtiliyor. "Potansiyel bazı armatörlük firmaları ve gemi kiralamacısı firmalar bu tankerlerin güçlü alıcıları olarak müracaat ediyorlar. Bize göre daha erken davranan çok daha kârlı çıkacaktır" diyen Berke Çiçek, şöyle devam etti:

"Bu tonajlardaki tankerlerin yaş ortalaması ciddi şekilde yeni tankerlere olan ihtiyacı ortaya çıkartmaktadır. Çok yüksek manevra kabiliyetiyle böylesine küçük tonajlı tankerler, dar seyir alanlarında yüksek manevra kabiliyetine sahip. Oniki adet yük tankı ve Bureau Veritas'ın 1B klaslandırılmasına sahip olan Frecciamare, iki adet Azimuth sevk sistemleri ile altı silindirli dört stroklu Mitsubishi S12R MPTK ana makinesiyle ne kadar tercih edilir olduğunu da ortaya koyuyor."

Editör: TE Bilişim