Agercy Havila, Ocak ayında hizmete girecek

Cemre Tersanesi'nde Norveç Havyard Group için inxa edilen DSV Acergy Havila isimli dalış destek gemisinin denize indirilme töreninden sonra gemi Norveç'e yedeklendi.

Norveç Havyard Grubu'un Havyard Leirvik Tersanesi'nde tamamlanacak olan Agercy Havila Ocak 2010'da hizmete girecek.

Agercy Havila 120 metre boyunda, 23 metre genişliğe sahip ve draftı 8.25 metre. Azami seyir sürati 17 knots olan gemide 1 adet 250 tonluk ve 1 adet 50 ton kaldırma kapasiteli güverte vinci yer alacak. Dalış çemberi 8 kişilik, dalış sistemi 24 kişi kapsiteli olan Agercy Havila, araştırma görevlisi olmak üzere 180 kişilik kapasiteye sahip.

DNV klasında olan geminin teslimi nedeniyle bir açıklama yapan Cemre Mühendislik Gemi İnşaat San.ve Tic.Ltd.şti Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Gülçek, Havyard Group adına Norveç'e 12'nci gemiyi de teslim ettiklerini belirterek, geminin Havyard özel dizaynına sahip olduğunu, on iki gemilik bir diziyi tamamlamış olmanın onurunu taşıdıklarını söyledi.
 
Balıkçı gemisi de inşa edilecek

Havyard'la tesis ettikleri işbirliği nedeniyle Yönetim Kurulu Başkanı Per Saevik ve CEO Johan Bakke'nin şahıslarında Havyard Group'a ve diğer tüm taraflara teşekkür eden Orhan Gülçek, Havyard 515 olarak belirtilen açıkdeniz balıkçı gemisi inşaatı için de sözleşme imzaladıklarını hatırlatarak, gemi inşa sanayindeki küresel krizden ileri gelen olumsuzluklar nedeniyle ancak yarı kapasiteyle çalışma yapabildiklerini söyledi.

1996 yılında kurulan olan Cemre Mühendislik Gemi İnşaat Sanayi ağırlıklı olarak gemi raspa ve boya işleri, gemi bakım-onarım gibi alanlarda da faaliyet gösterirken, 2004 yılından itibaren artan tecrübe birikimi ve eğitimli genç kadrosu ile yeni stratejiler ve kalite hedefleri belirleyerek çalışmalarına hız verdi.

Mayıs 2005'te marka tescili için Türk Patent Enstitüsü 'ne başvuran Cerme Grubu, aynı zamanda başlattığı kalite iyileştirme çalışmalarını başarı ile tamamlayıp Temmuz 2005'te BS EN ISO 9001:2008 kalite belgesini aldı.

Yüksek kalite politikası ve edindiği deneyim neticesinde Cemre, 2005 yılında bir aşama daha kaydederek yeni gemi inşa programını 2 adet petrol platformu destek gemisi sözleşmesi imzalayarak başlattı.

2008 yılı sonu itibariyle Norveç Havyard firmasına 10 adet Özel Amaçlı Platform Destek Gemisi teslim etti. Bu yıl ayrıca 2 PSV-Platform Destek Gemisi 'ni ve ROV-Survey gemisini Havyard'a teslim eden Cemre Gemi İnşa Tersanesi üstün kalitesi, projeleri kısa zamanda gerçekleştirmesi nedeniyle de, yeni siparişlerin adresi oluyor.
 
En fazla ihracat yapanlardan

Üretim artışı neticesinde 2006 yılında Pendik Vergi Dairesinde en çok vergi ödeyen firmalar listesinde üçüncü sırada yer alırken, 2007 yılında Pendik İhracatçılar Birliğinde ihracat rekortmeni ve Türkiye İhracatçılar Birliği'nin en çok ihracat yapan firma sıralamasında 534'üncü olan Cemre Mühendislik, hakkında bilgi veren Orhan Gülçek şunları söyledi:

"Yeni gemi inşa taleplerini dikkate alarak geliştirdiğimiz uzun vadeli üretim politikaları doğrultusunda üretim kapasitemizi artırmak amacı 2006 yılında Yalova-Altınova Tersaneler bölgesinde 60.000 metrekare alana kurulu Cemre Tersanesi ve 10.000 metrekare Cemre imalat atölyesi ile önemli bir kapasite meydana getirmekteyiz. Yıllık 12.000 ton saç işleme kapasitesine sahip tersanemizde üretim kapasitesi ve kalitesinin arttırılması amacıyla alt yapı yatırımlarımıza devam edilmektedir. "

Cemre Mühendislik olarak 2006 başında İstanbul Tersanesi komutanlığında başlayan gemi inşa programında 2009 ekim ayına kadar Norveçli Havyard firmasına 12 adet gemi teslim ettiklerini ifade eden Ticaret Müdürü Sinan Kavala ise

"Başlangıçta kimsenin inşasına yanaşmadığı offshore destek gemilerinin inşasına soyunup bugüne kadar tüm projelerimizi zamanında teslim etmiş olmanın gurunu yaşıyoruz. Edindiğimiz tüm birikimi daha ileri standartlarda ve daha çok gemi inşa edebilmek için Altınova Tersaneler bölgesindeki tersanemize yatırdık. Bugün yaklaşık 60.000 metrekare alanda halen 600 kadar çalışanımızı istihdam ettiriyoruz. Tersanemizde halen inşaatı süren 2 adet offshore gemisinin yanı sıra 1 adet açık deniz balıkçı gemisi projemiz bulunmaktadır." dedi.

Krizin kendilerini de etkilediğini ancak tersane yatırımlarını durdurmadıklarını, ekonomi düzeldiğinde daha güçlü olarak hazır olmak istediklerini kaydeden Kavala, şöyle konuştu:

"Daha iyi kalitede ve çevreye zara vermemek amacıyla boya holü inşamızın yanı sıra 2 x 80 ton gentry kreyn inşamız ve 460 ton kaldırma kapasiteli blok taşıma arabamızın imalatı sürmektedir. Buarada tersanenin kadrosal yapılanma süreçlerini hızlandırdık. Eksik olan standart belgelerimiz, Tesis Güvenlik belgemiz gibi noksanlarımızı tamamlıyoruz. Hedefimiz bu gemilerin anahtar teslim projelerini almak ve teslim etmektir. Umarım sektörümüz tekrar eski temposunu yakalar ve hepimiz memleketimize hayırlı işler yapma fırsatını yakalarız. "
 
NORVEÇ'İN EN İLGİ ÇEKEN FİYORDU

Norveç'in en uzun fiyordu kurulu olan Havyard Leirvik, diğer taraftan dünyanın en ilgi yaratan doğa güzellikleriyle bir ziyaret bölgesi sayılıyor.

İleri teknolojik donanımlara sahip olan Havyard Lavrik Gemi İnşa Tersanesi'nde off-shore platformları için Havyard dizaynı survey gemileri, dalış destek gemileri, platform destek gemileri inşa ediliyor.

Tersanede 130 metre boyunda ve 29 metre genişliğinde, 25.5 metre yüksekliğe sahip bir kuru havuz bulunuyor. Tersanenin kadrolu personeli 200 ve alt yüklenicilerle toplam işgücü 400-600'e çıkıyor. Gruba ait diğer tersane ise Havyard Tomrefjord AS. Havyard offshore platform destek gemileri kadar açık deniz balıkçı gemi dizaynları ve inşaatlarıyla da tanınıyor. Havyard Group 'un 6250 dwt'luk dalış destek gemisi Havyard 858 DSV doğrudan Havila denizcilik adına inşa edilmiş özellikli gemilerden birini oluşturuyor.

Havyard Maritime tarafından dizayn edilen Havyard 858 DSV tip gemiler ileri offshore teknolojisi ürünü olurken, Havyard 848 AHTS Smart demirleme gemisi Smart Shipinvest adına inşa edilecek ve bu serinin ilk gemisi 2011 'de hizmete girecek. 110 metre boyunda, 26 metre genişliğinde ve azami draftı 7.50 metre olan Havyard 858 AHTS‘de 2 adet 500 ton kaldırma gücüne sahip güverte vinci, 2 adet 15 metreden 10 ton kaldırma gücüne sahip güverte vinci yer alıyor.
 
HAVYARD 515 BALIKÇI GEMİSİNİN ÖZELLİKLERİ

Cemre Gemi İnşa Tersenesi'nde inşa edilecek Havyard 515 açıkdeniz balıkçı gemisi özellikle Kuzey Denizi'nin çok hırçın doğasına dayanıklı bir açık deniz balıkçı gemisi olacak.

Havyard 515'de ekonomik çözümler ve denizci tekne özellikleri esas alınmış. Soğukhava donanımlı olan gemide geniş bir balık depolama hacmi yeralıyor. 49.82 metre boyunda ve 12 metre genişliğe sahip olan gemi DNV Derin Deniz Klasına kayıtlı olarak inşa edilecek. 1300-1600 kW olan ana makineye ek olarak 1 adet 300 kW'lık bir yardımcı makine mevcut.           

Editör: TE Bilişim