Çelik Tekne Tersanesi’nden bayram şekeri gibi tören

Ares Başkanı Kemal Avcı, denizciliğin kendine özgü güzel geleneklerinden birinin gemilerin isim töreni olduğunu hatırlatarak; ‘Thera ile böylesine unu-tulmaz bir heyecanı yeniden yaşıyoruz. İki hafta sonra Palmali’ye satılan bu geminin kız kardeşi olan kimyasal tanker de denize kavuşacak’ dedi.

Çelik Tekne Gemi İnşa Tersanesi’nde seri olarak inşa edilmekte olan 14.000 dwt’lik IMO II Tip kimyasal tankerlerden biri daha denize indirildi.

Lidya, Likya, Karya gibi Anadolu uygarlıklarıyla adlandırılan serinin son gemisi Thera da Ares Gemi İşletmeciği AŞ tarafından satış amaçlı olarak pazarlanacak.

Şirketin yönetim kurulu başkanı olan Kemal Avcı ise denizciliğin kendine özgü güzel geleneklerinden birinin gemilerin isim töreni olduğuna dikkat çekerek, “Denizciliğe bağlı olanlar bu duyguyu olabildiğince yoğun yaşar. Thera ile böylesine unutulmaz bir heyecanı yeniden yaşıyoruz. İki hafta sonra Palmali’ye satılan bu geminin kız kardeşi olan kimyasal tanker de denize kavuşacak” diye konuştu. 142.98 metre boyunda ve 21.70 metre genişliğe sahip olan Thera’nın dizayn draftı 8.685 metre ve BVBureau Veritas klasına kayıtlı olarak inşa edildi. 173 prm’de 4440 kw güç üreten MAN65 35MC ana makine ve CAT C 323x715 kw’lik üç yardımcı jeneratöre sahip olan geminin hortum vinçler Gürdesan, yük tulumbaları Framo, yük kapasitesi 15.873 metreküp. Çelik Tekne Yönetim Kurulu Danışmanı Mehmet Taylan daha yüksek kalitede gemi inşaatına yönelik olarak hemen tüm makine parkının yenilenmesi gibi, 2007 sonunda yazılım konusunda IFS ile çalışmaya başladıklarını belirterek. “Şu anda geçiş sürecindeyiz. Belirli birimlerimiz IFS ile çalışmaya başladı. 2010 Haziran’da da tamamen geçmeyi planlıyoruz” dedi. 76. geminin inşaatı devam ediyor Kuruluşundan bu yana 75 gemi inşaatını gerçekleştirdiklerini işaret eden Mehmet Taylan açıklamasına devam ederek şu bilgileri verdi;

“Şu anda 76. gemiyi yapıyoruz. Tonaj olarak Türkiye’de en fazla gemi yapan tersaneyiz. Türkiye’de yapılan en büyük tankeri de biz yaptık. Ayrıca ‘greenstar’ olarak tabir edilen çevreci bir tanker inşa ettik. İtalyanlar için inşa ettiğimiz bu gemi çok ses getirdi ve İtalya’da Çelik Tekne Tersanesi’nin daha çok tanınmasını sağladı” dedi.

Küresel krizin olumsuz etkilerine rağmen bakım onarım yapmadıklarını ifade eden Taylan, “Yeteri kadar işimiz vardı. Ama hiç yapmayacağız diye bir şey yok. Şartlara bağlı olarak yapabiliriz de” diye konuştu. Krizle beraber yaklaşık 12 gemi siparişinin iptal olduğunu kaydeden Taylan, bu durumun ciddi bir sıkıntı yarattığını söyledi. “Zaten şu andaki gemilere teklif edilen fiyatlar maliyetin yaklaşık yüzde 2530 altında. Ancak o fiyatlara verebilirseniz satma olanağınız var. 20112012 yıllarında finans toparlanmasına ve petrol fiyatlarının artışına bağlı olarak orta tonajdaki gemilere tekrar bir talep olacağı öngörülüyor. Taşımadaki navlun fiyatları artarsa tabii ki bu da yeni inşa fiyatlarına yansır. Ama ne kadar yansır, fiyatlar nerelere gelir, ne kadar talep olur, bunu şu anda kestirmek zor” diyen Taylan en büyük sorunlardan birinin de Çin tersanelerinin boşalması olduğunu belirtti.

"Çin Tersaneleri dolmadan Türkiye'ye Yeni Sipariş Gelmez"

Taylan “Bundan sonra Türkiye’ye gemi siparişi gelmesi için önce Çin tersenelerinin dolması lazım. Çinliler de artık gemi yapmayı öğrendi. Orada yaklaşık 3 bin tersane var. Bunların 250 tanesi de yurtdışına gemi yapabilecek nitelikte. Ancak bu tersaneler dolduktan sonra Türkiye’ye bir talep olabilir. Onun haricinde işimiz zor” dedi. İhtiyaç fazlası tersaneler inşa edildi Taylan, Türkiye’de gereği olmadığı kadar tersane yapıldığını iddia ederek “Bu da çok ciddi rekabete neden olacak. Bu işi bilen, bilmeyen farklı fiyatlar verecek. Ne kadar doğru fiyat verecek belli değil. Yani önümüzde bir belirsizlik var. Ne olacağını ben şahsen kestiremiyorum. Benim tahminim belki 23 sene sonra bir hareket başlar ama 5 seneden önce eski günlere dönülemez. 5 sene sonra da eski günlere dönmek zor ama en azından bir hareketlenme olabilir” dedi.

 

Editör: TE Bilişim