ÇAMBURNU TERSANESİ BÖLGE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLIYOR

Trabzon’un Sürmene ilçesi Çamburnu Tersanesi’nde her türlü gemi inşaatı yapılırken Ergün Gemi Sanayi yetkilisi Rüstem Ergün, deniz üzerinde yüzen ne varsa hepsini yapabileceklerini söylüyor.

Çamburnu Tersanesi’nde ilk saçtan gemi 1974 yılında yapılmaya başlandığını belirten Ergün,” Burada ilk saçtan gemi 1974 yılında inşa edildi. O yıldan itibaren de Çamburnu Tersanesi’nde gemi inşaatı devam ediyor. Çeşit olarak deniz üzerinde ne varsa hepsini yapıyoruz. Römorkör, yat, yolcu taşıma amaçlı gemi, hizmet gemisi, balıkçı motoru kısacası deniz üzerinde saçtan yüzen ne varsa hepsini yapıyoruz” dedi.

DÖVİZİN DALGALANMASI İŞLERİMİZİ ETKİLEDİ

Dövizin dalgalanması işlerini olumsuz etkilediğini belirten Ergün, “Son zamanlarda yabancılara gemi imalatı pek yapmıyoruz. Onlar satın almayı tercih ediyor. Yunanistan’daki ekonomik krizin ise bize pek etkisi olmadı. Sadece dövizin yükselmesinden dolayı etki yapıyor. Dolayısıyla doların yükselmesi bizi olumsuz etkiliyor. Genelde iç piyasaya üretim yapıyoruz. Rusya’ya yüzen restoran yaptık, Bulgaristan’a, Romanya’ya Nijerya’ya, Fas’a gönderdik. Bu rağmen bizim yurt dışıyla fazla işimiz olmuyor. Yabancılar genellikle balıkçı motoru dışında olanlar ürünlerimizi satıp, pazarlayabiliyor” diye konuştu.

YENİ YERDE 3 YIL SONRA İLK KAYNAĞI VURURUZ

Yeni yapılan yerde yaklaşık 3 yıl sonra ilk kaynağı vuracaklarını ifade eden Ergün, “Bu konuyla ilgili mal müdürlüğü ile sözleşmemizi imzaladık. Projelerimizi de sunduk. Yaklaşık 2 ay zaman oldu. 3 ay sonra 10 tersanenin en az 5 tanesi yapıya başlayacak. Sadece verilen projenin yapılabilmesi için iş başı yapılacak. Bu da 3 yıl sürecek. Dolayısıyla 3 sene sonra gemi imalatı yapılabilir. 3 yılda vermiş olduğumuz projenin alt yapısını yapacağız. Yani üç yıl sonra kaynak vurmaya başlayacağız. Burada yapılan işin daha düzgün olanı orada yapılacak” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim