Tersanelerde çalışan bin işçiden 500'ü tüm dünyayı olumsuz etkileyen ekonomik kriz nedeniyle işinden oldu

Gemi Mühendisleri Odası Bodrum Temsilcisi Fuat Turan, Bodrum Yarımadası'ndaki 50'ye yakın tersanenin de global krizden etkilendiğini belirterek, "Bu tersanelerde çalışan yaklaşık bin işçiden 500'ü tüm dünyayı olumsuz etkileyen ekonomik kriz nedeniyle işinden oldu." dedi.

Turan, yaptığı açıklamada, Bodrum'un ahşap yat imalatı konusunda dünyada isim yaptığını ifade ederek, "Tüm dünyayı etkileyen ekonomik kriz bu sektörde önceleri biraz yavaş hissedildi. Ancak son dönemde kapanan tersaneleri ve işten çıkarılan işçileri gördükçe ekonomik krizin daha etkili olduğunu fark ettik. Şimdi kredi ile ayakta kalmaya çalışan tersanelerimiz var. Tersaneyi kapatmamak adına sadece bir kaç işçi çalıştırarak kendilerini geçindirmeye çalışıyorlar" diye konuştu.

Yat imalatının Bodrum ekonomisine önemli katkısı olduğunu belirten Turan, şöyle konuştu:

"Bodrum Yarımadası'nda 50'ye yakın tersane var. Bu tersanelerde çalışan yaklaşık bin işçiden 500'ü tüm dünyayı olumsuz etkileyen ekonomik kriz nedeniyle işinden oldu. Küresel kriz nedeniyle 4 tersane kapandı. Yurt dışı yatırımları olanlar vardı onlar durdu. Sadece bir iki işçiyle bakım onarım yaparak kendini geçindirmeye çalışan tersanelerimiz var. İşletmelerini kapatmamak adına bu yola başvurdular. Bazıları işçileri ile anlaştı biraz işçi maaşların ı düşürdüler. Yarı imalatımız yurt dışı bağlantılıydı bunlar da bu ay kesildi. Ekonomik kriz nedeniyle tekne yapanlar azaldı. Önceden tersanelerde yılda 40'a yakın tekne yapılırdı. Bunun yanında bakım onarım işleri yapılırdı. Tekne yaptıran kalmadı. Siparişler durdu."

Yat sektöründe yaklaşık 250 çeşit malzeme kullanıldığını anlatan Turan, tüm dünyayı olumsuz etkileyen ekonomik krizin tedarikçileri de olumsuz etkilendiğini dile getirdi. Tersanelerin yat imalatı için 20-30 firmadan alış veriş yaptığını vurgulayan Turan,"Biz durunca bu firmalar da durdu. Sektör tamamen olumsuz etkilendi. Yılda en az 40 tekne atıyorduk denize. Bunların 20'si ihraç olurdu. Fiyatı 2-3 milyon Avro arasında değişiyordu. Bu kaynak kesildi. Nereden baksanız, tekne imalatından gelen yaklaşık 50 milyon Avro artık gelmiyor" dedi.

Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Başkanı Mahmut Kocadon ise tüm dünyayı olumsuz etkileyen ekonomik krizin yat imalatına yaptığı olumsuz etkiyi ortadan kaldırmak için BODTO bünyesinde çalışma başlattıklarını belirterek şunları söyledi:

"Bodrum'daki yat imalatı sektörü inanılmaz kötü durumda. İş ten çıkarılan işçiler ve kapanan tersaneler var. Sektör lüks tüketim malı ürettiği iç in öncelikli darbeyi yedi. Bu sıkıntıları aşmak için Ankara'dan ve İzmir'den gelen yetkililerle toplantı yaptık. Sektör temsilcileri ile görüştük. 2001 yılında da ekonomik kriz vardı. Ancak kriz o zaman sadece Türkiye'deydi. Sektör temsilcileri gidip yurt dışındaki fuarlara katıldılar ve oralarda müşteri buldular. Şimdi kriz tüm dünyayı sardığı için müşteri bulmakta zorlanıyorlar. Tabi sıkıntının bir bölümü de yat imalatçılarının kendi aralarında yaptıkları rekabetten kaynaklanıyor. Birbirleriyle rekabet edecekler diye neredeyse para kazanmadan tekne yapmaya başladılar. Benim imalatçılara tavsiyem bu krizde yurt dışından çok, yurt içinde müşteri bulmaya çalışsınlar." 

Editör: TE Bilişim