Bilgin’e ‘En Başarılı İhracatçı’ ödülü

Türkiye’de üretilecek en büyük teknenin yapımına başlayan Bilgin Yachts Shipyard, İstanbul İhracatçı Birlikleri’nin düzenlediği ‘En Başarılı İhracatçılar Ödül Töreni’nde, Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği, 2015 yılı ihracat birincisi oldu.

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) 2015’in başarılı ihracatçılarını ödüllendirdi. Kendi klasmanında Türkiye’de üretilecek en büyük tekne projesine imza atan Bilgin Yachts Shipyard, geçen yıl teslim ettiği Dusur ve Clarity adlı iki tekneyle Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği’nin 2015 yılı ihracat birincisi oldu. İİB’nin 12’nci yılına giren En Başarılı Ihracatçılar Ödül Töreni, 27 Mayıs Cuma akşamı Büyük Kulüp’te gerçekleştirildi.

Ekonomi Bakanlığı, Tarım Bakanlığı başta olmak üzere bir çok kurum ve kuruluştan üst düzey yetkilinin de hazır bulunduğu ödül gecesinin açılışını İİB Koordinatör Başkanı ve Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Bayrak yaptı. İstanbul İhracatçı Birlikleri olarak 2015 yılını 5,8 milyar dolar ihracatla tamamladıklarını, toplam ihracat içindeki paylarının yüzde 4 olduğunu söyleyen Bayrak, “Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) koordinatörlüğünde yürütülen ‘Türkiye 2023 İhracat Stratejisinin’ aktif destekçileriyiz. İstanbul İhracatçı Birlikleri olarak 2023 yılında ihracatta 500 milyar doları aşma ve dünya ticaretindeki payımızı yüzde 1,5'e taşıma hedefi için elimizden gelenin daha fazlasını yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Gece, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin takdimiyle, İİB’nin 2015 yılı ihracat kayıt rakamlarına göre alt sektörleri bazında en çok ihracat gerçekleştiren şirketlerin ödüllendirilmesiyle devam etti. Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği’nin 2015 yılı ihracat birincisi Bilgin Yachts Shipyard’ın CEO’su İsmail Şengün ödülü, Başaran Bayrak’ın elinden aldı.

“Tekneler katma değerli ihracat kalemi”

Törenin ardından sektörle ilgili bir değerlendirme yapan Bilgin Yachts Shipyard CEO’su İsmail Şengün, Türk tersanelerinin 2015’te inşa ettiği 324 tekneyle dünya piyasasında yüzde 7 oranında bir pazar payına ulaştığını, Türkiye’nin İtalya ve Hollanda’nın ardından üçüncü büyük yat üreticisi konumuna geldiğini söyledi. Bugün artık 5.5 milyar dolar ekonomik büyüklüğü olan, yıllık büyüme oranı yüzde 20’lere ulaşmış bir sektör olduklarına dikkat çeken Şengün, “Türk tersaneleri dünya çapında ödüller alan tekne tasarımlarına imza atıyor. Türk yapımı tekneler kalite, tasarım ve uluslararası standartlarıyla AB ülkeleri başta olmak üzere tüm dünyada tercih ediliyor. Bu anlamda sektör olarak Türkiye’nin katma değerli ihracatın artırılmasına yönelik hedefine olan katkımız rakamsal katkıdan çok daha önemli” dedi. Global ekonomik yavaşlamanın dünyada büyüyen tekne ve yelkenli boyutlarını frenlerken Türkiye’de tekne boylarının etkilenmediğine değinen Şengün, “Örneğin biz Bilgin olarak geçen yılın sonunda imzaladığımız 80 metrelik bir projeyle Türkiye’de üretilen en büyük teknenin yapımına başladık. Ülke olarak coğrafi üstünlüğümüzün yanına işçilik ve materyal kalitesi, maliyet avantajı, marina sayısındaki artış ve müşteri isteklerini karşılama kabiliyeti eklendiğinde sektörün potansiyelinin bundan çok daha yüksek olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

BILGIN YACHT SHIPYARD HAKKINDA

Bilgin Yachts Shipyard kişiye özel 40 ila 100 metre arası lüks superyatlar üreten butik bir tersanedir. 5 nesildir teknecilik yapan Şengün ailesi tarafından kurulan tersanenin bugün 5 teknenin aynı anda inşa edilebildiği bir kapasitesi bulunmaktadır. Bilgin Yachts Shipyard donanımlı 300 çalışanıyla, imalatın yüzde 90’ını, İstanbul’da 27,000 metrekare alan üzerine kurulu, dünya standartlarındaki 6 tesisinde gerçekleştirmektedir. Tersane geçen yıl West İstanbul Marina’yla imzaladığı anlaşmayla 2017’de taşınacağı 10 bin metrekarelik yeni bir tersane yatırımı gerçekleştirmiştir. Bilgin Yachts Shipyard 5 bin metrekarelik son teknoloji mobilya fabrikası ve 40 kişilik uzman kadrosuyla üretim yapan marin paslanmaz ve hidrolik ekipmanları fabrikasıyla en yüksek kalitede detaylara sahip, tamamen kişiye özel iç tasarımlar sunabilme kapasitesine sahiptir. Tasarımlarıyla uluslararası ödüller alan tersane, 2015’te imzaladığı, 2016 başında yapımına başladığı BILGIN 263 (80.1 metre) projesini tamamlandığında kendi klasmanında Türkiye’de üretilen en büyük tekneye imza atmaya hazırlanıyor.

RAKAMLARLA TÜRK TERSANECİLİĞİ

Camper & Nicholsons ve Wealth-X imzalı ‘The State of Wealth, Luxury and Yachting-2015’ raporuna göre, Türkiye 2015'te yaptığı 324 tekneyle global piyasanın yüzde 7'sini temsil ediyor. Boat International tarafından hazırlanan başka bir rapora göre, Türkiye, İtalya ve Hollanda'nın ardından üçüncü büyük yat üreticisi konumunda. Deniz Turizmini ve Denizciliği Geliştirme Derneği’nin (DENTUR) 2015 Türk Yat ve Tekne Endüstrisi Raporu’ysa Türkiye teknecilik sektörünün yan sanayiyle birlikte ekonomik büyüklükte 5.5 milyar dolara ulaştığını gösteriyor. DENTUR raporuna göre sektörün yıllık büyüme oranı yüzde 20. Boat International'a göre Türk tersaneleri 2015'te 31 ila 63 metre arasında değişen 11 tekne teslim etti, 2016’da 73 tekne yapım aşamasında.

 
Editör: TE Bilişim