Beşiktaş Tersanesi, Palmali Grup için inşa ettiği ve 10 gemiden oluşan RST22M projesinin 6. gemisi olan Bahtiyar Vahabzade'yi törenle teslim etti.

SeaNews Turkey'de yer alan habere göre,  10 gemilik RST22projesinin tamamı 2013 yılı içerisinde teslim edilecek. 

RST22M projesnde inşa edilen ürün tankerleri,  Marine Engineering Bureau darafından dizayn edildi. RST22M serii, Armada serisi olarak bilinen 005RST01 serisinin yerini alıyor.

İnşa edilen BahtiyarVahabzade adlı ürün tankerinin özellikleri şöyle:

Tam boy: 139.95 m,
Genişlik: 16.6 m,
Derinlik:  6,0 m.
Sefer süresi:  20/10 gün (ideniz/nehir)
Menzil: 4000 deniz mili
Hız: 10.5 knots
7.100 DWT'luk gemi,  Volga-Don kanalında ve  Volga-Baltic geçişinde  seyir yapabilecek ölçülere sahip.

Gemiye adı verilen Bahtiyar Vahabzade, Azeri şair

Mahmud oğlu Bahtiyar Vahabzade, 16 Ağustos 1925 tarihinde Şeki'de doğdu. 9 yaşında ailesiyle beraber Bakü'ye taşındı. İlk ve orta öğrenimini bu şehirde tamamladı. 1942 yılında girdiği Bakü Devlet Üniversitesi Filoloji Bölümü'nden 1947 yılında mezun oldu ve aynı bölümde öğretim üyesi olarak ders vermeye başladı. 1964 yılında tamamladığı S.Vurğunun hayat ve yaradıcılığı isimli monografisi ile filoloji doktoru ünvanını aldı.

1980 yılında Azerbaycan İlimler Akademisi üyeliğine seçilen Vahabzade, 2001 yılında emekli olana kadar üniversite de ders vermiştir.

Vahabzade, 1960'larda başlayan özgürlük hareketlerinin öncülerindendir. Bu konuda kaleme aldığı 1959 tarihli Gülistan isimli şiirinde, ikiye bölünen (İran ve Rusya) Azerbaycan halkının yaşadığı felaketleri anlatmıştır. Adı geçen eserinde dolayı 1962 yılında milliyetçi damgası vurulan şair 2 yıllığına üniversitede ki görevinden de uzaklaştırılmıştır. Bu olumsuzluklara ve Sovyet rejiminin baskılarına rağmen özgürlük mücadelesinden hiç yılmamıştır. Azerbaycan halkının sıkıntılarını konu ettiği pek çok eserini yurt dışına kaçırarak yayınlanmasını sağlamıştır.

Eserlerinde Azerbaycan Türkçesi'ni en temiz şekilde kullanmaya özen gösteren ve halkının duygularına tercüman olan Vahabzade Azerbaycan'da Halk Şairi adıyla anılır. 1995 yılında Azerbaycan özgürlük mücadelesindeki hizmetlerinden dolayı İstiklal nişanı ile ödüllendirilmiştir. Ülkesinin özgürlük simgelerinden biridir. Vahabzade 1980-2000 yılları arasında 5 defa milletvekili seçilmiştir. 13 Şubat 2009 tarihinde Azerbaycan'ın başkenti Bakü'deki evinde vefat etti. [1] Bahtiyar Vahapzade'nin cenazesi, uzun yıllar ders verdiği Bakü Devlet Üniversitesinin salonunda düzenlenen törenden sonra tanınmış şair, edebiyatçı, bilim ve siyaset adamlarının mezarlarının bulunduğu Fahri Hıyaban'da toprağa verildi. [2]

Bahtiyar Vahabzade, 40'ı aşkın şiir kitabı, 11 ilmi eser, 2 monografi, çeşitli piyesler ve yüzlerce makale yayınlamıştır. Eserlerinde genellikle özgürlük, yurt sevgisi, din gibi temaları işlemiştir.Şiirlerinde bazen Fuzuli mahlası da kullanan şairin şiirlerinden bir dörtlük:

Fuzuli,kalbinde binbir dilek var
çelenk dokumaya gül var,çiçek var
dünyada ne kadar seven ürek var
menim üreyimdir,menim üreyim.

Editör: TE Bilişim