Beş tersane için suç duyurusu
 
RADİKAL - İSTANBUL - DİSK `e bağlı Liman, Tersane, Gemi Yapım ve Onarım İşçileri Sendikası (Limter -İş) Genel Başkanı Cem Dinç , Tuzla `daki tersanelerde iş güvenliği tedbirleri almadıkları için beş tersane ve taşeron firma yöneticisi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Tuzla Adliyesi önünde açıklama yapan Dinç , `İş güvenliği tedbirleri almadıkları için beş işçi arkadaşımızın ölümü nedeniyle Torgem , Selah , Umut Gemi, Tuzla Tersanecilik Turizm A .Ş. ve Desan tersaneleriyle taşeron firmaları hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. Davaların peşini bırakmayacağız` dedi.

Geçen hafta iki tersanede inceleme yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik `in, `Alınan önlemleri beğendim` şeklindeki açıklamasının ölümleri onaylamak anlamına geldiğini söylerken, MHP İstanbul Milletvekili ve Torlak Tersanesi sahibi Durmuş Ali Torlak `ın açıklamalarının içler acısı olduğunu söyledi. Dinç , `Torlak , `İşveren baret vermiyorsa, işçi kendisi alsın` diyerek, işçilerle alay etmiştir. Yıllardır tersanelerdeki iş cinayetlerine karşı mücadele eden sendikamızın iddiaları, Torlak tarafından ideolojik yaklaşım olarak değerlendirilmiş, `İdeolojik yaklaşımları tersanelere sokmayalım` diyerek, işçilerin örgütlenme ve sendikalaşma hakkını tehdit etmiştir` diye konuştu.

Gemi sanayicilerinin doğrudan 45 bin, dolaylı 200 bin kişiyi istihdam ettikleri yönünde açıklama yaptığını belirten Dinç , `Oysa bakanlık bu işkolunda temmuz ayı itibarıyla Türkiye genelinde işçi sayısını 15 bin 908 olarak gösteriyor. Aradaki 30 binlik fark kayıt dışı olmuyor mu?` dedi. Açıklama öncesi Limter -İş yöneticileriyle polis arasında adliye önünde açıklama yapılamayacağı gerekçesiyle gerginlik yaşandı.

CHP Tuzla `daki ölümleri inceleyecek

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP ), Tuzla tersanelerinde 13 günde beş işçinin hayatını kaybetmesi üzerine inceleme komisyonu kurdu. Komisyon üyeleri, tersanelerde yapacakları incelemenin ardından hazırlayacakları raporu CHP Meclis Grubu `na sunacak.

CHP Grup Başkanlığı `ndan yapılan yazılı açıklamada, Tuzla tersanelerindeki ölümleri araştırmak için bir inceleme komisyonu kurulduğu bildirildi. Açıklamada, İstanbul Milletvekili Bayram Meral `in başkanlığındaki CHP heyetinde, İstanbul milletvekilleri Nur Serter , Şinasi Öktem , Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat ve Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk `ün yer alacağı belirtildi. Heyet, yarından sonra tersaneler bölgesinde incelemelere başlayacak.

Heyet, tersane bölgesindeki incelemelerinden sonra, ilgili sendika ve Gemi İnşa Sanayicileri Birliği temsilcileriyle de bir araya gelecek. CHP heyeti, incelemelerini tamamladıktan sonra hazırlayacağı kapsamlı raporu CHP TBMM Grubu `na sunacak.

Radikal

Editör: TE Bilişim