Türkiye’nin en büyük tersanesi açılıyor

Türkiye’nin en büyük tersanesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı törenle Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde açılıyor.

Med Group tarafından yapılan Ereğli Tersanesi, yarın saat 13:30’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı törenle hizmete açılacak.

160 dönüm arazi üzerine kurulu Ereğli Tersanesi, özel sektör tarafından işletilecek en büyük tersane olma özelliğini taşıyor. 60 Milyon dolar harcanarak kurulan tersanede iki adet 290 metre uzunluğunda kızak bulunuyor.

Med Group Yönetim Kurulu Başkanı R. Hakan Şen, DenizHaber.Com'a yaptığı özel açıklamada Ereğli Tersanesi’nin özel sektör tersaneleri içerisinde en yüksek kapasiteli tersane olduğunu belirterek şunları kaydetti; “Ereğli Tersanesi ihracat üzerine kurulu bir tersane olacaktır. İnşa edilecek tüm gemilerin yüzde 90’ı yurt dışına satılacaktır. Ereğli’ye yaptığımız yatırımla birlikte bu bölgenin kalkınmasına ve istihdamına ciddi bir katkı sağlamış olacağız.” dedi.

Türk tersanelerinde şu anda 50 bin DWT’luk gemi yapılamadığını söyleyen Med Grup Yönetim Kurulu Başkanı R. Hakan Şen, Ereğli Tersanesi’nde 60 bin DWT’a kadar gemilerin inşa edileceğini sözlerine ekledi.

Hedef dünya dördüncülüğü

Denizcilik sektörünün lokomotifi olan gemi inşa sanayi, Türk ekonomisine yıllık 2 milyar dolar bir girdi sağlıyor. Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı yeni projelerle birlikte, Türkiye kıyılarında belirlediği 5 bölgede yeni tersane yatırımlar başlamış durumda.

2005 yılında, 1 milyon 252 bin DWT’luk bir üretim gerçekleştiren, Türk gemi inşa sanayi, 2006’nın ilk 5 ayında, bu rakamı 1 milyon 410 bin DWT’a çıkarmayı başardı.

Türkiye’nin 2010 yılında gemi inşa sanayindeki hedefinin 4 milyon ton olacağını söyleyen, Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Sami Kabaş, yeni faaliyete geçeçek tersanelerle birlikte inşa edilecek gemi kapasitesinin şu anki rakamların üç katına çıkacağını ve bu sayede dünya dördüncülüğüne oturacaklarını sözlerine ekledi.

DenizHaber.Com-Özel

Editör: TE Bilişim