Başbakan Binali Yıldırım, Pendik’teki Selah Tersanesi’nde düzenlenen Şehit Kıdemli Üsteğmen Arif Ekmeçi Lojistik Destek Gemisi’nin denize indirilme törenine katıldı. Törene Yıldırım’ın yanı sıra Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İBB Başkanı Kadir Topbaş ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşma yapan Başbakan Binali Yıldırım, projenin heyecan verici olduğunu söyleyerek, "Heyecan verici bir proje deniz kuvvetlerimizin gücüne güç katacak lojistik destek gemisi sularla buluşuyor. Her hafta geçmiyor ki yeni bir hizmet yeni bir proje hayat geçmiş olmasın. Vatandaşlarımızla kucaklaşıyoruz sorunlarını dinliyoruz, ihtiyaçlarını gideriyoruz. Dünyanın etrafını yakıt almadan bir buçuk sefer dolaşabilecek bir seyire ulaşan bir gemiyi deniz kuvvetlerimize kazandırıyoruz. Dev projelerle, yerli savunma sanayimizle dünyaya ve bölgeye ülkemizin gücünün bir kez daha gösteriyoruz. Bugün karamsarlık yok, Ümit var, heyecan var, gelecek sevinci var, özgüvenimiz var. Yarım asır önce ’Türkiye gemi yapar mı yapmaz mı’ tartışması bugün her kapasite ve kabiliyette gemiyi yapabiliyoruz. Yapmakla da kalmıyoruz dostlarımızın, diğer ülkelerin ihtiyaçlarını karşılayacak noktaya geldik. Savunma sanayine 15 yılda çok büyük ilerlemeler kaydettik. En büyük dayanağımız milletimiz ve milletimizin inancı, güvencidir. İş dünyasında görülen dinamizm umutlarımız daha da yeşertiyor. Hizmet aşkımızı daha da arttırıyor. Biz millet için varız." dedi.

"Her kapasitede gemi yapabiliyoruz"

Denize indirilen gemiler ve dev ulaştırma projeleriyle yerli savunma sanayisinin gücünü dünyaya ve bölgeye gösterdiklerini vurgulayan Başbakan Yıldırım, "Allah'a şükür ki bugün karamsarlık yok, bugün ümit var, heyecan var, gelecek sevinci var, öz güvenimiz var. 50 yıl önce, yarım asır önce 'Türkiye gemi yapar mı yapmaz mı' tartışması sürerken bugün her cins, her kapasitede, her kabiliyette gemiyi yapabiliyoruz, yapmakla da kalmıyoruz dostlarımıza ve diğer ülkelerin de ihtiyaçlarını karşılayacak bir noktaya geldik.

Türkiye 14. sırada

Savunma sanayisinde son 15 yılda çok büyük ilerlemeler kaydettik. Yüzde 24'lerden, yerlilik payını yüzde 60'ın üzerine çıkardık. Hedef daha büyük. Bunu da gerçekleştireceğiz. Bunu gerçekleştirmeye kapasitemiz de var, kabiliyetimiz de var, imkanımız da var." dedi. Yıldırım, 2003'te Türk gemilerinin kara listedeyken, bugün artık beyaz listede yer aldığını ve dünyanın deniz ticaret filosunun yüzde 90'ını oluşturan 30 ülke arasında Türkiye'nin 14. sıraya yükseldiğini anlattı.

Son teknolojiye sahip 172 uluslararası ölçekte limanı olan Türkiye'nin, askeri, sivil, ticaret gemisi olmak üzere her türlü gemiyi kendi imkan ve kabiliyetleriyle yapabildiğini dile getiren Yıldırım, şunları söyledi:

"Son 15 yılda 14 askeri gemi projesini tamamladık ve yine 15 yılda savunma sanayimize 30 milyar doların üzerinde kaynak sağladık. Burada yapılan en önemli kısmı şudur; amaç yerlileştirmek ve millileştirmek. Yani yarın bir gün işler kötüye gittiğinde kendi kendimize yetecek imkan ve kabiliyete sahip olmak. Biz bunun zorluğunu 1974 Kıbrıs Harekatı'nda gördük. O gün Türkiye'ye yüzde 100 haklı olduğu, uluslararası anlaşmalardan doğan hakkını kullandığı halde amansız bir ambargo uygulanmış ve Türkiye'nin bir anlamda diz çökmesi hedeflenmişti. O gün başlayan savunma sanayinde kendi kendimize yeterli olma ihtiyacı, bugün bizi bu noktaya getirmiştir. Demek ki zor olmayınca başarı gelmiyor. O gün yaşadığımız zorluklar bize bu noktada başarıyı getirmiştir."

Geminin adının Şehit Üsteğmen Arif Ekmekçi olduğunu söyleyen Başbakan Yıldırım, "Şehidimizin annesi ve yakınları aramızdalar. Arif Ekmekçi su altı taarruz subayı olarak görev yaparken şehit düşmüş. Denizlerde uzun yıllar sonra naaşı bulunarak şehitliği defnedilmiş. Şehidimizin vatan aşkı ve sevgisinin genç denizcilerimize örnek olacağını düşünüyorum" ifadelerini kaydetti.

"Dağ gibi sorunları dağ gibi hizmetlere dönüştürerek bugünlere geldik"

Gündemlerinde her zaman ilk olarak ’çözüm’ olduğunu söyleyen Başbakan Binali Yıldırım, "Sorunlara çözüm var. Sorunları torunlara havale etmedik. Çöze çöze bugünlere geldik. Dağ gibi sorunları dağ gibi hizmetlere dönüştürerek bugünlere geldik" diye konuştu. Lojistik destek gemisi ile ilgili bilgi de veren Başbakan Yıldırım, "Lojistik destek gemimiz dünyanın etrafını bir buçuk kere dolaşacak kadar deposunda yakıt olacak kabiliyeti var. Helikopter platformu 15 tonluk en ağır helikopteri bile gece gündüz iniş yapmaya, havada yakıt ikmal yapmaya da uyumludur. Asimetrik saldırılara karşı savunma ve iletişim imkanı mevcuttur. Bu gemi donanımı ile sınıfının önde gelen gemilerinden biri" dedi.

Türk gemilerinin daha önceki dönemlerde kara listede olduğunu hatırlatan Başbakan Binali Yıldırım, "Yani Türk limanı haricinde başka bir yere gittiğinde gemilerimiz orada bekletiliyordu. Ancak şu anda beyaz listede gemilerimiz. Dünyanın deniz ticaret filosunun yüzde doksanını oluşturan 30 ülke arasında Türkiye 14’üncü sırada. 37 tersanemiz vardı 80 tersanemiz var. Amaç yerlileştirmek ve millileştirmek. Yarın bugün işler kötüye gittiğinde kendi kendimiz yetme imkan ve kabiliyetine sahip olmak. Bunun zorluğunu 1974 Kıbrıs harekatında gördük. Türkiye yüzde yüz haklı olduğu halde amansız bir ambargo uygulanmış, Türkiye’nin bir anlamda diz çökmesi hedeflenmişti. Savunma sanayinde kendi kendine yeterli olma ihtiyacı bugün bizi bu noktaya getirmişti. Demek ki zor olmayınca başarı olmuyor" dedi.

Üsteğmen Arif Ekmekçi'nin yakınlarıda törene katıldı

Başbakan Binali Yıldırım, iş dünyasında görülen dinamizmin, umutlarını daha da yeşerttiğini kaydetti. Millet ve ülke için bütün kurumlarla canla başla çalışmaya devam edeceklerini ifade eden Yıldırım, gemiye adı verilen şehit Kıdemli Üsteğmen Arif Ekmekçi'nin yakınlarının da tören alanında bulunduğuna dikkati çekti.

Şehit Kıdemli Üsteğmen Ekmekçi'nin su altı taarruz subayı olarak görev yaparken şehit düştüğünü ve uzun yıllar sonra naaşının bulunarak şehitliğe defnedildiğini anlatan Yıldırım, şehidin adının, bugün denize indirilecek gemide ebediyen yaşayacağını vurguladı. 

"Sektöre tam destek"

Denizcilik alanında, gemi inşa sanayisinde ve çalışanlara tam destek verdiklerini ve vermeye de devam edeceklerini bildiren Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün suya indireceğimiz Üsteğmen Arif Ekmekçi Gemisi lojistik destek gemimiz, Güngör Durmuş'un ikizidir. Geçen ekim ayında onun da denize inişini hep birlikte gerçekleştirmiştik. Yüzbaşı Güngör Durmuş gemisinden sonra bugün denize indireceğimiz Arif Ekmekçi gemisiyle Deniz Kuvvetlerimiz çok daha güçlenmiş olacak. 4 bin ton motorin, yani dünyanın etrafını bir buçuk kere dolaşacak kadar deposunda yakıt olabilecek kabiliyeti var. 335 ton helikopter yakıtı, 630 ton içme suyu ve 108 metreküp yiyecek, kargo, kumanya kapasitesi var. Bu kapasiteyle tekne, Deniz Kuvvetlerimizin bütün muharip unsurlarının akaryakıt ihtiyacını karşılayacak ve sahildeki akaryakıt depolarının bütününe ikmal imkanı sağlayabilecektir. Geminin bir diğer özelliği ise uzun seyir siasıdır. Helikopter platformu ile 15 tonluk en ağır helikopterlerin bile gece gündüz iniş kalkış yapacağı, havada yakıt ikmali yapması için de uyumludur. Ayrıca bu gemi, en yüksek tonajlı helikopteri konuşlandırabilecek platforma da sahip olacaktır. Ek olarak asimetrik saldırılara karşı savunma ve iletişim imkanı da mevcuttur. Donanımı, kapasitesiyle sınıfının önde gelen gemilerinden Arif Ekmekçi, Deniz Kuvvetlerimiz başta olmak üzere, ülke savunmamıza önemli bir katkı sağlayacaktır."

Tören sonrası Başbakan Binali Yıldırım bir de müjde vererek, "Burada çalışan bütün çalışan kardeşlerimiz birer maaş ikramiye alacaklar" dedi. Daha sonra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın eşi Şule Akar’ın misinayı kesmesiyle lojistik destek gemisi denize indirildi.

Kaynak: iha