Azimut, Bursa’dan demir alıyor, dünyaya

Lüks yat pazarının önde gelen markalarından Azimut, üretimde Bursa’nın ağırlığını artırıyor. Bursalı Sirena Marine’in iki yılda Azimut’un üretiminin yarısını karşılaması planlanıyor

Avrupa’nın üçüncü büyük tekne üreticisi ve  24 metre ve üzeri motor yatlarda dünya lideri olan İtalyan Azimut Türkiye’yi sevdi. Firmanın yüzde 20’lik üretimini gerçekleştiren Sirena Marine, 2011’de Azimut’un toplam üretiminin yarısını karşılayacak.

Azimut’a tekne üreten Sirena Marine, işadamı İnan Kıraç ile Claude Nahum’un ortak şirketi. Bursa’nın Orhangazi ilçesinde faaliyet gösteren Sirene Marine’in kurulduğu 2006 yılından bu yana Azimut-Benetti’ye tekne üretiyor.

İtalyan Azimut’un AZ 42 ve AZ 55 modellerini ürettiklerini ifade eden Sirena Marine Genel Müdürü Saffet Üçüncü, “Azimut’un yalnızca İtalya ve Türkiye’de üretim tesisi var. Toplam üretimin yüzde 20’sini biz gerçekleştiriyoruz. 2011’e kalmaz bu oran yüzde 50 olacak” dedi.

Küresel krizin lüks tekne taleplerini etkilediğini ancak kendi satışlarında bir daralma yaşanmadığını belirten Üçüncü şöyle konuştu:

1 milyon euro’dan başlıyor

“2006 yılından bugüne kadar 50 tekne ürettik. Bu yıl şu ana kadar 20 tane 55’lik ihraç ettik. Geçen yıl da benzer sayıda tekne üretimi gerçekleştirmiştik. Son olarak Amerika’ya 4 tane 55’lik gönderdik. Orada çok seviliyoruz. Şu an yeni modeller üzerinde çalışıyoruz. Gelecek yıl 2-3 yeni modelle karşınıza çıkacağız.” 

Azimut’a konsantre olduklarını dile getiren Üçüncü ilerleyen yıllarda farklı firmalar içinde üretim yapmaya sıcak baktıklarını anlattı.

AZ 55 model teknenin fiyatının 1 milyon euro’dan başladığını anlatan Üçüncü, “55’lik bir tekne yaklaşık 18 metreye denk geliyor” dedi. Azimut’un yerleşmiş bir kitlesi olduğunu ve Türkiye’de üretime başlamansıyla yerli yat severlerin ilgisinin arttığını anlatan Üçüncü şöyle konuştu:

“Bu olumlu gelişmeye rağmen zaman zaman yerli üretim olarak algılanabiliyor. Anlaşmalarımız gereği üretimin yüzde 90’ını ihraç ediyoruz. Türkiye’de üretildiği için buradan Azimut almak istemeyen İtalya veya Avrupa ülkelerine gidenler de aslıda farkında olmadan bizim üretimimizi alabiliyor.”

200 tekne üretecek kapasiteye sahip

2006 yılında kurulan Sirena Marine’nin biri Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde, diğeri Orhangazi’de kurulu iki tesisi bulunuyor. Bursa OSB’de 5 bin 750 metrekarelik alana sahip olan tesiste 150 kişinin çalışıyor ve burada 13 metrelik AZ 42 modelinin üretimi yapılıyor.

AZ 55 modelinin üretimi için Orhangazi’de alınan 103 dönümlük arazi üzerinde kurulan 16 bin 500 metrekarelik fabrikada da 150 kişi çalışıyor. Genişletme çalışmalarının sürdüğü fabrikanın kapalı alanının 30 bin metrekareye çıkması planlanıyor.

İtalya’da bulunan Azimut’un yıllık kapasitesi 380 farklı tekne üretimine elveriyor.

Sirena Marine’nin yıllık kapasitesi yapılacak olan modellere göre değişmekle birlikte tüm üretim  55 feet olursa 30, 40 feet olursa 200 adet kapasiteye sahip.

Sirena Marine üretim dışında grubun 42-79 feet teknelerinin Türkiye distribütörlüğünü yürütüyor.

Editör: TE Bilişim