Azerbaycan, Singapur’un ortaklığıyla Bakü yakınlarında bir gemi inşa ve onarım tersanesi kuruyor. 15000 dwt kapasiteye kadar petrol tankeri inşa edilmesi planlanan tersanede gemi bakım-onarım faaliyetleri yürütülecek ve römorkörler imal edilecek.

Azerbaycan Devleti Petrol İşletmesi (SOCAR – The State Oil Company of the Azerbaijan Republic), Azerbaycan Yatırım Şirketi (AIC – Azerbaijan Investment Company) ve “Singapore’s Keppel Offshore and Marine” kuruluşları arasında geçtiğimiz günlerde imzalanan bir anlaşma ile Azerbaycan – Singapur ortaklığıyla başkent Bakü yakınlarında bir gemi inşa ve onarım merkezi kurulması karara bağlandı. SOCAR Başkanı Rovnag Abdullayev, AIC direktörü Afgan Isayev ve Keppel CEO’su Tong Chong Heong tarafından imzalanan anlaşma gereğince Azerbaycan’ın ihtiyaçlarına cevap verebilecek ölçüde bir tersane kurulacağı açıklandı. Kurulacak tersanede katılımcı kuruluşların payları ise şöyle olacak: SOCAR yüzde 65, AIC yüzde 25 ve Keppel yüzde 10. Anlaşma uyarınca Keppel’in önümüzdeki üç yıl içinde toplam yatırım miktarının yüzde 10’u kadar ilave yatırım yapma hakkı da bulunduğu bildirildi.

Bakü yakınlarında kurulacak tersane için 19 Mart tarihinde Devlet Başkanı İlhan Aliyev’in de katılacağı bir temel atma töreni düzenlenecek. Tersanenin yerleşim ve dizayn çalışmaları Hollanda merkezli “The British Royal Haskoning” şirketi tarafından yürütülüyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Hollandalı yetkililer, dizayn çalışmalarının temel atma törenine kadar önemli bir aşamaya geleceğini ve kalan kısmın tersane inşaatıyla senkronize biçimde yürütüleceğini ifade ettiler. Tersane inşaatını gerçekleştirmek isteyen yüklenici firmalar için ön ihale dokümanlarının hazırlandığı ve katılımcı şirketlerin büyük oranda belli olduğunu söyleyen yetkililer, 2013 yılı Haziran ayında tersane inşaatının tamamlanarak faaliyete geçmesinin planlandığını açıkladılar. Yapılan planlama çalışmalarına göre tersane yıllık 25 bin ton çelik işleme kapasitesine sahip olacak. Ana faaliyet alanı 15 bin DWT kapasiteye kadar petrol tankeri inşa etmek olacak tersanede ayrıca gemi bakım-onarım faaliyetleri yürütülecek ve ihtiyaç duyulan römorkörler imal edilecek. Azerbaycanlı yetkililerin yaptıkları açıklamalara göre, tersanenin öncelikli hedefi Hazar Denizinde ihtiyaç duyulan deniz araçlarını inşa ederek enerji ve petrol taşımacılığında Azerbaycan’ın ihtiyaçlarını karşılamak olacak.

Türk tersaneleri ile işbirliği yapacak

Azerbaycan’ın gemi inşaya olan ilgisi son dönemde artış göstermiş durumda. Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz haftalarda ülkenin savunma ihtiyaçlarını karşılamak üzere “askeri gemi inşa” alanında Türkiye ile işbirliği yapmak arzusunda olduğu haberleri de basında yer almıştı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, savaş gemisi inşa eden Türk firmaların yetkilileri yakın zamanda Azerbaycan’ı ziyaret etmeyi planlıyor. Azeri TodayAz gazetesinin haberine göre, Azerbaycan’ı ziyaret edecek olan heyet, savaş gemileri inşasında Türkiye ile Azerbaycan’ın işbirliği olasılıklarını görüşüp, gemi ve diğer şileplerin yapımında ortak çalışma hakkında fikir alışverişinde bulunacak. Müsteşarlık yetkililerince yapılan açıklamada, Yonca Onuk Şirketi temsilcilerinin, yakın gelecekte Azerbaycan’ı ziyaret etmelerinin beklendiği belirtildi. Adı geçen şirket, Hazar Denizi’ne kıyısı olan ülkeler için askeri gemiler inşa etme konusunda müzakerelerde bulunuyor. Şirket, Azerbaycan ve Hazar’a komşu diğer devletler için 500 ton deplasman kapasiteli gemiler üretebiliyor. Yonca Onuk, kendi tersanelerinde inşa ettiği gemileri Gürcistan ve Pakistan gibi dış ülkelere de ihraç ediyor.

Editör: TE Bilişim